Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.03.2012 06:01 - СИЛАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 3775 Коментари: 8 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                           БЪДЕЩЕТО Е НАШЕ!

 

Точно ден след като премиерът заяви, че проектът АЕЦ "Белене" няма да бъде реализиран, един българин представи своето изобретение за производство на енергия от морските вълни. Става дума за съвсем реалния проект на Румен Урумов от Царево. Цялото наименование на изобретението му, вече  патентовано, е вълнови енергогенериращ буй. Според неговия създател то ще е в пъти по-евтино от една вятърна електроцентрала и стотици пъти по-ефективно от нея!

"Една шамандура, ако влезе в производство, ще струва не повече от 35 хил. лв. За сравнение един ветрогенератор втора употреба от най-малките струва 120 хил. евро. Друго предимство е, че буят произвежда много повече енергия", обяснява Румен Урумов. Освен това няма да е необходимо да се търси подходяща площ за шамандурата, тъй като тя ще е разположена на около 400 м навътре морето.

По изчисления на изобретателя при височина на вълната в Черно море средно между 25 и 35 см мощността на съоръжението ще е 1,1 мегавата.

"Поради ред съображения моделът, който е патентован, е с размер 3 метра в диаметър и е разчетено да произвежда 100 квтч електроенергия. Тези шамандури могат да бъдат на разстояние 5-6 метра една от друга", заяви Урумов. Той допълни, че тестването на такъв прототип енергогенериращ буй е добре да се направи през всичките 4 сезона. А за самата направа на съоръжението са нужни 6 месеца.

След като е минал през 3-годишна борба, докато получи патент и всички разрешителни, сега трябва да се намери инвеститор за реализирането на проекта. Изобретателят се е обърнал към всички възможни министерства, имащи отношение към проблема. Те обаче не проявили интерес. Засега…

Празноглавците от министерството на енергетиката например му отговорили, че приливите в Черно море не са достатъчно големи.

"Това не е приливно съоръжение, а такова, което се влияе от височината на вълните. Дори не са разбрали за какво става въпрос. Насочват ме да търся европейски фондове. Ако ще е така, по-добре ще е да намеря направо европейски инвеститор", коментира изобретателят.

Към изобретението му вече има интерес от австрийска и турска страна. С него са се свързали и японци. Румен е решен обаче да реализира проекта си тук. Защото е патриот!

Румен Урумов разяснява също така, че ако буят се произвежда масово, той може да работи във всяка точка на света.

"В океана например големината му няма да е три метра, а ще е с размерите на сграда и ще произвежда няколкостотин мегавата. То може да направи световна революция в производството на електроенергия", допълва той.

Изобретателят е родом от Пловдив, но от години живее в Царево. Винаги е обичал да майстори разни неща. Идеята за този проект се родила преди 14 години в града под тепетата. Докато наблюдавал как дете си играе с пумпал, в главата му се зародила интересна мисъл.

"Хрумна ми, че цикличното движение на играчката го има и при вълните. В общи линии това е самото изобретение – пумпал, въртящ се в кожух, към който са прикрепени генератори", обяснява с прости думи сложното си изобретение Румен Урумов.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

 

 




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. liliyanaandreeva - Това изобретение е направено от ...
05.04.2012 21:59
Това изобретение е направено от друг българин преди Втората световна война, но и до сега няма интерес както у нас, така и в чужбина! Нали имаше бол нефт! Няма лошо и този проект да се реализира!
цитирай
2. apostapostoloff - Мисля, че се лъжете.
06.04.2012 04:48
Преди Втората световна война никой не е и помислял за алтернативни източници на енергия. Изобретението е на Румен Урумов и той си го е патентовал. А интересът към него е ОГРОМЕН!

Само че Румен е патриот и не иска да продаде изобретението си на чужди фирми, а иска да го реализира тук. И ще го направи, защото за такива неща инвеститори бол.
цитирай
3. liliyanaandreeva - Не зная дали Румен ще успее тук! Х...
06.04.2012 10:01
Не зная дали Румен ще успее тук! Хасковлията, дето изобрети апарат за пречистване на вода, 30 години не го патентова и реализира. Умря, а изобретението му го патентоваха във Франция и сега се води за френско изобретение! У нас всички изобретатели са като Ван Гог - до края на живота си не виждат реализирана творбата си, камо ли пък пари да спечелят от таланта си!
цитирай
4. apostapostoloff - Четете внимателно, моля ви!
06.04.2012 14:40
Защо трябва да ви преразказвам постинга си. Написано е съвсем ясно: откритието на Румен вече е патентовано! И пак, специално за вас: откритието на Румен вече е патентовано!

Освен това инвеститори вече има- и от Турция, и от Румъния.

В България всеки читав, истински кадърен човек успява и преуспява! Не успяват само такива като вас: колебливи, неуверени, слаби, пораженци по природа. Като този глуповат хасковлия, за когото споменавате.

У нас всички изобретатели успяват, но вие не искате да е така. Защото вие очевидно мразите България.

Вероятно защото вие не можете да пресупеете тук... И хвърляте вината за това върху беззащитната си родина. Като хиляди други неудачници. Банално, драга, банално и тривиално. Пък и недостойно...
цитирай
5. zlokuche - Пак се изказваш неподготвен - те...
07.04.2012 22:28
Пак се изказваш неподготвен - технологията е известна от векове, а генераторни буйове съществуват от години:
http://www.sde-energy.com/buoys.html
http://www.aquagen.com.au/technologies/surgedrive
цитирай
6. liliyanaandreeva - Гордея се! Никакви атомни централи ...
07.04.2012 23:20
Гордея се! Никакви атомни централи и шистов газ!
цитирай
7. apostapostoloff - Ти, си прекалено тъп,
08.04.2012 04:52
zlokuche написа:
Пак се изказваш неподготвен - технологията е известна от векове, а генераторни буйове съществуват от години:
http://www.sde-energy.com/buoys.html
http://www.aquagen.com.au/technologies/surgedrive


за да даваш акъл на хора като мен. Какво си въобразяваш ти? Ти си и си оставаш една анонимна нула от циганската махала на Европа!

Какво съм написал аз бе, докторче тъповато?! Че Румен Урумов е ПАТЕНТОВАЛ своя генератор. И толкоз!

Това съм написал, кьорчо ! Иди на офталмолог! Като не можеш да четеш, не влзиай в моя блог. То и бездруго много ти миришат краката, за да четеш Апостол Апостолов.

Не пълни повече блога ми със словесната си помия. Всичките ми роднини са лекари и аз много добре знам, какви безмозъчни чукундури са докторята. Да следваш близо 10 години с ясното съзнание, че после цял живот ще се ровиш в лайната и то срещу жълти стотинки! Това само един безнадежден кретен може да го извърши!
цитирай
8. kolevdobri - Интересно изобретение. Независимо кой го е измислил, сега трябва да се приложи.
15.04.2012 11:37
Винаги съм казвал, че държавата не си е на мястото. Разбира се, че частните инвеститори трябва да са водещи в процеса, но нали ПРОИЗВОДСТВОТО И ПРОДАЖБАТА НА ЕНЕРГИЯ Е КОНТРОЛИРАНА ОТ ДЪРЖАВАТА. И НЕ САМО ТОВА, ТЯ УЧАСТВА ПРЯКО В ТОЗИ ПРОЦЕС. МОГАТ ДА ХВЪРЛЯТ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ИЛИ НЯКОЛКО МИЛИАРДА В ГЛУПАВИ ПРОЕКТИ, А НЕ МОГАТ ДА ОТДЕЛЯТ 20-30 ХИЛЯДИ ЛЕВА ДА ВИДЯТ ДАЛИ ТОВА ЧУДО РАБОТИ И ДАЛИ ЩЕ ИМА ПРАКТИЧЕСКА ПОЛЗА ОТ НЕГО. САМО ЧЕ, ТУК НЯМА ДАЛАВЕРА И В ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА НАШИТЕ ДЪРЖАВНИЦИ. НЯМА ДА СПЕЧЕЛЯТ НИЩО ОТ НЕГО. ТОВА НЕ Е КЪРДЖАЛИЙСКИЯ ГЬОЛ, ЦАНКОВ КАМЪК ИЛИ БЕЛЕНЕ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3203915
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575