Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.03.2012 04:25 - ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА!
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 2568 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 28.03.2012 08:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                     ЖИВОТ В РАЯ

 

Наскоро ми писа една възрастна жена, която твърдеше, че аз жестоко се заблуждавам. Животът в Германия, пишеше тя, бил прекрасен,  защото нейният син като лекар в Берлин  взимал 5000 евро. Синът и явно я е заблудил, милата, защото в действителност немските  лекарите получават смешни заплати.

 

Впрочем, всички наши емигранти все се мъчат да ни заблудят, като непрекъснато се хвалят, колко добре са те в странство и какъв разкошен живот живеят. Истината е, че дори и най- добре платените специалисти в Германия- лекарите, водят един доста оскъден живот.

 

Предлагам на вашето внимание статия на видната немска журналистка Berit Schmiedendorf, която превеждам от онлайн- изданието на големия немски вестник „Зюддойче Цайтунг”. Оригинала можете да откриете тук:

 

http://www.sueddeutsche.de/karriere/gehaelter-wo-aerzte-am-besten-verdienen-1.546327


Десет евро и осемдесет евроцента- на такава почасова надница дори някои студенти биха се присмели. Това, което изглежда като едва приемлив страничен доход, за мнозина висшисти е реалност; близо 11 евро на час печелят у нас току- що завършилите лекари. Това е установил Немският институт за промишлени проучвания. За тази нетна заплата от 2009 евро на месец лекарят трябва здраво да се потруди. Неговата работна седмица трае повече от 80 часа; трудовият му договор е краткотраен, а бюрокрацията над него е убийствена.

 

Много немски лекари са недоволни от своите условия на работа. Не става дума само за пари. Йерархичните структури, бумащината и прекалено дългото работно време тровят живота на медиците.

Чудно ли е тогава, че всеки трети лекар не желае да упражнява професията си или търси нещо по- добро?.. „Все повече лекари се спасяват в алтернативни професионални области или отиват в чужбина, примамени от по- високо заплащане и регулирано работно време.” До това заключение е стигнал лекарският съюз. Близо 6000 немски лекари работят вече в странство.

Младите лекари са устремени преди всичко към Швейцария. Швейцарските заплати са различни в отделните кантони, но в Люцерн  например един млад лекар взима между 3910 и 6220 евро. Главните лекари там пък получават между 5570 и 7180 евро. Ниските данъци и осигуровки водят дотам, че лекарите  получават чисто около 5000 евро! Повече от 2200 немски лекари вече работят в Швейцария…”

 

Горните редове не се нуждаят от коментар, но аз се чувствам задължен да добавя следното: хилядите немски лекари, които напускат Германия, освобождават места за нашенските медици, които охотно ги заемат. Подведени от празноглавите български журналисти и от безумните хвалби на нашите емигранти. Какво се получава обаче на практика?...

Когато се озоват в Германия и вземат първата си нетна заплата от 2000 евро, българските лекари разбират, че близо половината трябва да бъде дадена за наем! Де да беше само това… Не само наемите са високи в Германия. Там ВСИЧКО, абсолютно ВСИЧКО е 2- 3 пъти по- скъпо от България. Затова оставащите им 1000 евро имат покупателните възможности на 500 български лева. Какво излиза в крайна сметка? От трън, та на глог.  Даааа, простотията не ходи по говедата, тя ходи по… БЪЛГАРИТЕ!

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

                                            





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190319
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575