Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.11.2013 17:36 - ИЗУМИТЕЛНАТА СИЛА НА ВНУШЕНИЕТО
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 1309 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 25.11.2013 17:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                                            САМОПОМОЩ

 

Повече от половин век науката изследва т. нар. плацебо ефект. В началото убеждението е било, че една таблетката захар действа като лекарство и то благодарение на силата на внушението и безусловната вяра на пациента, че той наистина получава най-новото, най- мощното "суперлекарство".


В наши дни много изследвания по въпроса вече са доказали, че плацебото действа положително при поне 35% от пациентите, като най-възприемчиви към него са всъщност хората с малко по-лабилна психика.

 

Според някои психиатри плацебото, т.е. таблетката, която не съдържа активно действаща субстанция, и таблетката с истинския медикамент действат еднакво при 52% от случаите на лечение на депресия от средна степен, а 15% от пациентите, страдащи от невроза, са се почувствали след приемането на плацебо по-добре, отколкото след приемането на истински антидепресанти.

 

Друг любопитен, но и полезен за производителите на лекарства факт е, че таблетките плацебо със сладък вкус действат по-ефективно, отколкото безвкусните.

 

През 2005 г. невролози от Мичиганския университет публикували в авторитетното медицинско списание Journal of Neuroscience резултатите от много интересен експеримент. На доброволци, страдащи от зъбобол, били направени болезнени инжекции със солен разтвор. Съобщили им обаче, че това е обезболяваща инжекция. Реакциите на мозъка са били записвани с помощта на томограф.
Невроните на всички участници в експеримента са започнали да произвеждат ендорфини - "хормони на щастието", които блокират болезнените рецептори и реално намаляват болката.

 

Британски лекари пък са доказали ефекта от плацебото  и при операция. Те събрали група доброволци, страдащи от артрит. На една част от тях е била направена операция на колянната става (артроскопия), а на останалите бил направен само един единствен повърхностен кожен разрез.

След 2 седмици при пациентите от двете групи болките  намалили в еднаква степен, а подвижността на ставата се подобрила.

 

Според някои учени, ефектът от плацебо операцията бил дори  по-голям от въздействието на плацебо таблетките. Защото в чисто психологически план преди операция човек се мобилизира по-силно, подготвя своя организъм за лекарска намеса и по-сериозно се настройва за оздравяване.


Цветът на таблетките също има значение. Червените, жълтите и оранжевите таблетки се възприемат от пациентите като средства, стимулиращи и повишаващи кръвното налягане; сините и зелените- като успокояващи, намаляващи налягането и коригиращи аритмията.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

 

 

 




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3204727
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575