Прочетен: 921 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 29.06.2010 16:47
ПО- МАЛКО Е ПОВЕЧЕ
Американски учени твърдят, че ограничаването на калориите може не само да удължи живота, но и да подобри качеството му от здравословна гледна точка.
Проучването, публикувано в изданието „Science”, се базира на предишни открития, че при по-простите организми намаляването на храната води до почти двойно (дори тройно) удължаване на живота.
Учените искат обаче да подобрят най- вече здравето на хората, което от само себе си означава отлагане на остаряването, заради по-добрия контрол върху някои болести като диабет, сърдечно- съдови заболявания, рак и др.
Средната продължителност на живота в западния свят е около 80 години, но хората рядко са напълно здрави след навършването на 50-годишна възраст.
На този етап е установено, че ограничаването на калориите има и странични ефекти – намаляване на либидото (заради понижаването на тестостерона), промяна в терморегулацията (защото метаболизмът се забавя и температурата пада по-бързо). Окуражително е все пак, че проучванията в тази насока продължават…
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ