Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.05.2010 08:23 - БИБЛИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ КАПИТАЛИЗЪМ
Автор: apostapostoloff Категория: Бизнес   
Прочетен: 946 Коментари: 0 Гласове:
2



ПРОМЕНЕТЕ ВАШАТА СЪДБА

Преди време ИК “Труд” издаде книгата ми “Технология на успеха”. Някои критици я нарекоха „библия на съвременния българския капитализъм”. Избрани пасажи от нея можете да прочетете тук…

ТЕХНОЛОГИЯ НА УСПЕХА

„Само глупаците се учат от собствените си грешки.“

Ото фон Бисмарк

Фактът, че както в нашата страна, така и по целия свят повечето хора живеят в мизерия, е неопровержимо доказателство за несъвършенството на съвременните образователни системи. Резултатите от този вид „просвета“ са ужасяващи- в началото на XXI век на планетата Земя от недохранване и глад всеки  ден умират над

4 000 души!

„Учим се не за училището, а за живота“, гласи една древна римска поговорка. Такъв е бил античният идеал, който, за жалост, е останал само в сферата на пожеланията. Факт е, че в наши дни повечето хора са напълно неподготвени за живота, дори и след завършването на висше учебно заведение. Нещо повече- мнозина са направо безпомощни и неспособни да се справят с най- елементарни житейски задачи. Познавам стотици образовани хора, които не знаят дори как да се грижат за личната си хигиена!… Да, светът е пълен с интелигентни и образовани НЕУДАЧНИЦИ!..

Хилядолетия наред се пишат и издават премъдри книжки, които ни предлагат съмнителни или направо ненужни знания. Какво ли не може да се намери вече на книжния пазар- като  започнем от футурологията, минем през онтологията и висшата математика и стигнем до мелиоризацията на теризацията… Все неща, за които един нормален човек не би дал и пукната пара.

На всичко отгоре в нашето динамично време върху нас се излива един чудовищен поток от информация. Пред всички ни се откриха дверите на най- голямата библиотека в световната история- Интернет.

Специалистите по информатика са изчислили, че към наличната вече информация ежедневно се прибавят още 7000 страници (!) с най- разнородни данни, факти, открития, изобретения, разработки и т.н. Повече от ясно е, че никой не е в състояние да погълне и преработи всичко това. То едва ли е и нужно в нашето време, чиято основна характеристика е разделението на труда и тясната специализация.

Стотици изследвания на психолози и социолози потвърждават все едно и също състояние на нещата: хората се интересуват истински и искрено само от ТРИ крайно съществени за тях неща. Всеки един от нас е загрижен най- вече

1/ За собственото си здраве

2/ За собствения си интимен живот

3/ За собствената си реализация

След редица исторически експерименти, днес ние със сигурност знаем, че никой и нищо не е в състояние да промени човешката природа, която винаги иска да взима, без да дава нещо в замяна. Далеч съм от мисълта да раздавам морални оценки, но фактите са си факти и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях.

Очевидно е, че инстинктът за самосъхранение движи човека и го прави по рождение егоист. Именно поради това всеки един от нас проявява искрен интерес само към споменатите по- горе ТРИ основни теми.

Тъй като не съм нито лекар, нито сексолог, в този си труд ще се спра най- вече на последния от изброените три проблема. За мен той има особено значение и представлява първостепенен приоритет. Защото още Бърнард Шоу е забелязал, че (…) „Злото, което трябва да атакуваме в нашия свят, не се състои в греха, алчността, монополите, пиенето, властта, демагогията или което и да е от плашилата, които реформаторите обвиняват, а чисто и просто в Бедността. Най- голямото зло и най- лошото престъпление е бедността и наше първо задължение- задължение, пред което всички други съображения трябва да се пожертват- е да не бъдем  б е д н и !“

Добре казано, но аз бих добавил следното: БЕДНИЯТ Е БЕДЕН, ЗАЩОТО Е ПРОСТ! “ Често ще цитирам тази своя мисъл, но аз не го правя, за да дразня някого. Смятам, че този, който е осъзнал своите слабости, става много по- силен.

Невежеството е най- голямото бедствие, което може да сполети човека. То е в основата на всяка една човешка трагедия. Главната цел  на тази книга е именно тази: борбата с невежеството.

Невежеството предизвиква и генерира мизерия. От най- ранна детска възраст ми се внушаваше, че е по- добре да общуваш с убийци, отколкото с простаци. Сега съзнавам колко прави са били моите възпитатели.

Некомпетентността е по- малката, но и по- грозна сестра на неефикасността, която лежи в основата на всеки един недоимък.

А НЕДОИМЪКЪТ И БЕДНОСТТА СА МРАК, СТРАДАНИЕ, ЗАТВОР И ГРОБ!

Големият американски актьор Джек Лемън е казал следното: “Не е срамно да умреш; срамно е да живееш зле.”

Този мой труд има за цел да ви запознае с някои изпитани в практиката (а и лично от мен) методи и системи, които ще ви дадат възможност по- бързо, по- лесно и по- ефикасно да стигнете до големи професионални успехи, а оттам и до пълна ФИНАНСОВА НЕЗАВИСИМОСТ. Защото, ако на този свят съществува истинска свобода, то в основата и със сигурност лежи ФИНАНСОВАТА НЕЗАВИСИМОСТ. Всички проучвания стигат до едни и същи заключения: всеки, който работи за друг, т. е. за заплата, в края на краищата остава с празни ръце.

В тази книга ще откриете писаните и неписан правила на поведенческата психология, които със сигурност ще ви изведат до успеха.

Загатнах вече, че творбата ми има донякъде автобиографичен характер. Прочетете я и ще се убедите, че е възможно човек  да преуспее и тук, в България. Той може да бъде yuppie в родината си- за целта не е нужно да се цани за брокер, измекяр или метач на Лондонската борса.

Няма значение с какво се занимавате- уверен съм, че долуизложената “система Апостолов” може да даде изключителни резултати във всяка една област на живота.

Искам още в началото да разсея някои опасни заблуди. Този, който очаква да узнае от мен някакви хитроумни трикове за бързо и лесно забогатяване, не би трябвало да чете тази книга. Дългогодишните ми наблюдения и проучвания са ме научили на едно:

Като изключим някои сензационни методи на забогатяване, повечето големи състояния са ЗАРАБОТЕНИ. По правило от няколко поколения наред.

Досещам се, какво си мислят вече някои от вас. И аз съм чувал глуповатата поговорка: „От работа не се забогатява, от работа човек се сдобива с гърбица.“ Фактите обаче говорят за друго…

Kласациите на списание „Форбс“, което определя  най- богатите хора в света, години наред се оглавяват от Бил Гейтс. Всеки знае как е натрупал той своите 100 милиарда долара…

Един от най- богатите хора във Великобритания е Пол Маккартни. Източниците на неговите доходи са също така известни на всички. Какво да кажем за един от бащите на индустриалната ера Хенри Форд? Нима той е спечелил състоянието си в игралния дом?…

Обратно- от най- новата история на България знаем, че повечето наши крупни авантюристи, опитали се да забогатеят бързо (и незаконно), без време се озоваха под земята…

Налага се единственият верен извод: ЧОВЕК ДОКАЗВА И УТВЪРЖДАВА СЕБЕ СИ НАЙ- ВЕЧЕ ЧРЕЗ СВОЯ ТРУД. Само чрез дейността си всеки един от нас може да остави трайна следа на този свят.

Медалът има и една обратна страна:

НАЙ- ГОЛЕМИЯТ РИСК В ЖИВОТА ПОЕМА ВСЪЩНОСТ ТОЗИ, КОЙТО НЕ ПРЕДПРИЕМА НИЩО!

Като съм заговорил за риска… Всичко говори за това, че колкото по- големи рискове поемаш, толкова повече можеш да спечелиш. Не мога да не призная също така, че има някои изключения от това правило, които само потвърждават това правило.

Присъщата на повечето от нас духовна леност, съчетана с инерцията на ежедневието, представлява един  истински вълчи капан, погубил милиони човешки същества. Природата на човека не може да бъде променена- това не успяха да сторят нито комунистите, нито фашистите. Може да бъде променено обаче човешкото ПОВЕДЕНИЕ и точно за това става дума в тази книга.

Започнах с една латинска поговорка и ми се ще да ви припомня и друга: LABOR OMNIA VINCIT, т.е. ТРУДЪТ ВСИЧКО ПОБЕЖДАВА!

Нека да останем още малко в древността. Легендата гласи, че когато била отворена прословутата кутия на Пандора, от нея излетели всички злини на този свят. Последна изпълзяла най- подлата и същевременно най- голяма злина- НАДЕЖДАТА!

Зен- будистите имат една забележителна поговорка: „С две неща трябва да се бориш на всяка цена- с надеждата и страха!“

Много, много опасно е да подхранвате безпочвени надежди, химери и илюзии в себе си! На този свят никой нищичко не дава даром! Нищо няма да падне в скута ви току така! Без ТРУД няма да се мине! Трябва веднъж завинаги да се примирите с тази аксиома. Мисля дори, че основните предпоставки за успеха са преди всичко три:

Т Р У Д,  У М  И  К У Р А Ж!

Не ми се ще да пропусна и още един важен фактор- здравето. Повече от ясно е, че няма трудова дейност и реализация без здраве. На този тъй важен фактор съм посветил всъщност цялата втора книга, затова повече няма да се спирам на него тук.

Постарах се да направя от тази моя книга нещо като пътеводител към мечтаната от мнозина (ако не и от всички) финансова независимост. Убеден съм, че главната задача на образованието, както много остроумно е отбелязал Хърбърт Спенсър, е не да прави човека УЧЕН, а ДЕЛОВИ!

Съвременната информационна епоха потвърждава хилядократно това твърдение. В наши дни най- важната предпоставка за напредъка и преуспяването е човешкият фактор. Запомнете много добре това! От вас зависи как ще живеете. Животът ви ще бъде такъв, какъвто си го направите!

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.LudiPari.com



Тагове:   капитализъм,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190273
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575