Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.07.2012 04:55 - ТОВА, КОЕТО НИ УБИВА
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 1883 Коментари: 0 Гласове:
14

Последна промяна: 25.07.2012 10:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                              ОТ ТРЪН, ТА НА ГЛОГ

         image

 

Милиони българи страдат от хронични сърдечно- съдови заболявания. Това ни прави една от най- болните нации в света. На какво ли се дължи това?... „Обичайният заподозрян” е българската кухня, която, както знаем, е прекалено мазна, солена и  сладка.

 

Напоследък се чуват гласове, че и нашият климат допринася за трагичното здравословно състояние на нацията. Може и да е така- та нали през зимата температурите у нас падат до минус 30 градуса, а през лятото надхвърлят 40 градуса! Възможно и логично е тези резки температурни скокове да увреждат здравето ни…

 

Съществуват обаче още няколко фактора, които буквално ни съсипват. Точно на тях искам да се спра в тази публикация…

 

Застояване пред телевизора/компютъра

Часовете, прекарани в гледане на телевизия от дивана вкъщи, се оказва, че вредят на сърцето. Доктор Харъни Рейнолдс - директор на сърдечно-съдовия център за научни изследвания към медицинския център Langone в Ню Йорк заявява, че застояването пред телевизор или компютър завишава риска от сърдечни проблеми и инсулт! Затова доктор Рейнолдс препоръчва на всеки половин час да правите малки разходки, а ако сте на работа - да говорите по телефона изправени и по-често да ставате от стола.

Стрес и депресия

Не подценявайте напрежението, под което работите, или чувството на депресия и нещастие. Тези настроения могат сериозно да се отразят на здравето на сърцето ви. Добре е да споделяте с приятел притесненията си и да се опитвате да се справите с тях. Разбира се, смехът и медитацията са препоръчителни за хората, които се чувстват изморени, претоварени с негативни емоции и стресирани.

Възпалени венци

На учените още не им е известно каква точно е връзката между проблемите с венците и заболяванията на сърцето, но такава определено има. Ако страдате от възпаление в устната кухина, кървящи венци, натрупване на плака по зъбите или сходен проблем, това рефлектира и върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Всякакъв вид възпаления в организма насърчават развитието на атеросклероза. Затова редовните прегледи при зъболекаря са задължителни.

Прекаляването със спорта

Още преди Втората световна война, Чърчил е предупреждавал младите хора, че спортът крие големи опасности. За разлика от големия британски политик, нашите гламави управници все още не са проумели, че спортът е едно много вредно занимание. Защото той (и свързаното с него плюскане) похабява организма преждевременно и то на клетъчно ниво! Затова няма НИТО ЕДИН здрав спортист. НИТО ЕДИН спортист не е доживял до дълбоки старини.

Научно установено е, че 30 минути бърз ход пет пъти седмично е една напълно достатъчна физическа активност за всеки.

Има обаче много хора, които на 40, че дори и на 50 години стават фитнес маниаци, смятайки, че така ще изглеждат по-млади. Специалистите съветват, както вече споменах, да се тренира умерено, организмът да не се товари излишно. Защото освен непосредственото похабяване на организма, до което води спортът, той изостря и апетита, а това тласка много хора към преяждане. Това е друга тема, на която ще отделя специално внимание по- долу.

Прекаляване с алкохола

В България има около 200 000 неспасяеми алкохолици. Битовите алкохолици пък са многократно повече. Съществуват редица проучвания, които доказват, че в малки количества качественият алкохол може да се отрази добре върху човешкия организъм. Честото прекаляване със спиртните напитки обаче, води до редица здравословни проблеми, включително със сърцето. Така че, радвайте се умерено на чашката и не прекалявайте.

Преяждане

Всеки знае, че преяждането е особено вредно за организма. То води до качване на килограми, които са много повече здравословен, отколкото естетически проблем. За да се справите с безсмисленото тъпчене, избягвайте да се храните в големи чинии, защото това предполага да ги напълните с храна. Друг успешен вариант е да се храните бавно, като започвате с голяма салата. Така ще дадете време на сигналите, че вече не сте гладни, да стигнат до мозъка.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

 




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3184538
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575