Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.12.2020 06:16 - РАЖДАНЕТО НА ПОКОЙНИКА
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 174 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.12.2020 17:33


                                                                ВЕСТНИКАР ЛИ?

image

 

 

На 30 май 1631 година излиза първият брой на френския вестник “La Gazette”.

Издава го придворният Теофраст Ренодо, който минава за създател на журналистиката. Той бил медик по образование, но получил патент за разпространяването на новини във Франция. Самото име “la gazette” идва от дребната италианска монета (gazetta), с която през XVI век венецианците заплащали една ръкописна страница текст.

 

Начинанието на Ренодо печели бързо популярност и то по една много очевидна причина – аристокрацията, в това число крал Луи XIII и кардинал Ришельо получили идеалната възможност да контролират информационните потоци.

 

Така се ражда думата “газета”, която бързо превзема Европа и света. Тя става нарицателно за обозначаването на новинарски издания. “La Gazette” има и още една голяма заслуга в развитието на този тип средства за масова информация. Работата е там, че Ренодо измисля още едно нововъведение – в “газетата” срещу заплащане са помествани и частни съобщения или казано по-просто – реклами.

 

Това е всъщност и началото на края, защото тази порочна практика е довела дотам, че в наши дни вестниците зависят изцяло от техните рекламодатели!


През XIX век се случва истинският световен бум във вестникарското дело. Тогава фокусът на публикациите в газетите се премества върху политическият и обществен живот.

 

През ХХ век вестниците продължават да се развиват успешно, но се променят, когато се появяват електронните средства за масова информация- радио, телевизия и интернет.

 

Днес вестниците са изправени пред жестоката конкуренция на по-бързите новинарски източници, затова им се налага да търсят нови форми за подаване на материалите си, та да привличат клиенти и рекламодатели.

 

Казано накратко, мишката уби книжката, но закла и вестника. Отървахме се от голяма беля, от истинска напаст. На датския философ Киркегард принадлежат паметните слова:

Предпочитам дъщеря ми да е проститутка, отколкото синът ми да е вестникар.“

 

Патриархът на българската литература пък твърди:

Кажеш ли вестникар, все едно че казваш чапкънин.“

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ,Esq.

 
Гласувай:
2Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 2928773
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3571