Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.10.2014 06:04 - ОКОНЧАТЕЛЕН АНАЛИЗ
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 302 Коментари: 0 Гласове:
0



                            РАВНОСМЕТКАТА: НА ЗАПАД ПАРИ НЯМА!

                                              

Преди да напуснем България, е необходимо да направим някои елементарни сметки, за да видим дали бихме живели по-добре в странство, където от чешмите уж текат мед и масло. Защото сметките на един добре платен специалист, решил се да напусне България, често се оказват грешни. Така например много нашенски лекари отпрашиха за Германия, мислейки си, че там ги чакат планини от злато. Това не е така- в Германия се работи много повече, а заплащането не е по- добро от това в България.

 

Ако искаме да се подготвим, преди да напуснем Родината, можем да се възползваме от наскоро излезлия доклад на Международната Сравнителна Програма на Световната Банка, който ще ни помогне да изчислим какъв би бил стандарта ни на живот в чужбина спрямо сегашния ни тук.

 

Основната цел на програмата е да направи възможно сравнението на цената на живота в различните държави. В покупателната кошница на Световната Банка е включено всичко, от което стандартното семейство се нуждае– хранителни продукти, дрехи, цена на наемите, услуги, предоставяни от държавата като здравеопазване, образование и пр. 

 

Повечето изводи от това сравнение трудно биха ни изненадали – най-скъпите държави са Австралия, Норвегия, Швейцария, Дания. Най-евтини са Египет, Пакистан, Мианмар. Това, което ще изненада много нашенци с промити мозъци, е следното:

                                България  е една от най-евтините страни в света!

Не говорим само за Европа, а за световното равнище. С индекс от 60.5, даден ни от Свтовната банка, ние сме по-евтина дестинация от Китай, Сърбия, Турция, Конго, Джибути. Това означава, че доходът от сравнително малки за света заплати може да ни позволи голям лукс тук. Защото на всичко отгоре България е страната с най- ниски данъци в ЕС! А  българите са най- големите собственици в света, които не пъшкат под бремето на високи месечни наеми.

 

Един пример: бай Иван слага климатици и печели 2000 лева на месец (чисто). Предлагат му постоянна работа в Англия- да коси трева пред Бъкингамския дворец за 15 000 паунда на година (чисто). Да приеме ли?

 

Според Световната банка индексът на България е, както вече отбелязах, 60.5, а на Англия е 144.2. Тоест, цените в Англия са почти два и половина пъти по-високи от тези тук. За да запази стандарта си  на живот (2000 лева на месец), нашият бай Иван би трябвало да изкарва в Англия цели 9532 лева или почти 4000 паунда на месец! Оттук правим лесната сметката, че с предложение от 15 000 паунда на година,  неговият стандарт на живот би паднал с почти 1/3.

 

Друг пример: ако сте добре платен ИТ специалист в България, заплатата в Западна Европа почти гарантирано ще снижи стандарта ви на живот. Защото там изнасят ИТ отделите си в по-евтините държави, конкуренцията е жестока и положението със съкращенията хич не е розово. Да не забравяме, че в чужбина ще живеете под наем, а наемите там са много високи. Много често те поглъщат повече от половината работна заплата.

 

Милиони българи се убедиха от личен опит в това, че на запад няма прокопсия и се завърнаха. Никой от тях не забогатя, никой не преуспя...

Останаха обаче милиони нашенци, на които много, ама много им се иска да вярват, че тяхното положение е плачевено, защото условията у нас са лоши. На тези неудачници и некадърни простаци пожелавам „на добър път“. Ега натрупат, сиромашките, милиони в странство...

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net/blog

 

 



Тагове:   лукс,   успех,   пари,   богатсво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3203894
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575