Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.01.2018 06:18 - И ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ БИЛИ ОТ МАКЕДОНСКИ ПРОИЗХОД
Автор: apostapostoloff Категория: Забавление   
Прочетен: 430 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.01.2018 06:25


                                                                          ПАРАТА ПРАВИ ИГРАТА



image

 

Почти не минава ден без да чуем термина "фалшиви новини". За рекордно кратко време феноменът от социалните медии започна да влиза все по-често в изказванията на световните лидери, а в сферата на публичната комуникация вече е просто клише. 

Как започва всичко?

В средата на 2016 г. редакторът на Buzzfeed Крег Силвърман забелязва поток от напълно измислени истории, които идват от един малък източноевропейски град. "Накрая намерихме група от новинарски сайтове, всички регистрирани в град... Велес в Македония", разказва той. 

Малко преди изборите за президент в САЩ те виждат, че има най-малко 140 уебсайта за фалшиви новини, които също така оперират във Фейсбук и останалите социални мрежи. Младите хора във Велес може и да нямат особен интерес към американската политика, но заради парите, които трябва да бъдат направени от реклами чрез социалните мрежи, те превръщат във фантастика всяко голямо политическо събитие. Президентските избори в САЩ и по-конкретно Доналд Тръмп са много гореща тема в социалните мрежи.

Така започват да излизат заглавия като "Папа Франциск шокира света, подкрепя Доналд Тръмп за президент" и "Агент на ФБР, заподозрян в изтичането на имейли, свързани с кампанията на Хилъри, намерен мъртъв при явно самоубийство".

С тези заглавия започна животът на фразата "фалшиви новини".

Дезинформацията, лъжите и измамата ги е имало винаги. Но това, което Силвърман разкрива, са уникални алгоритми за социални медии, рекламни системи и хора, готови да напишат всичко, за да изкарат лесни пари. 

Моят опит ме учи обаче, че фалшивите новини бяха “изобретени“
доста по- рано. Пак на Балканите, но не в Македония, а в България. Тук шепа драскачи започнаха да издават вестничето “Шок“. Те пълнеха страниците с всичко, които им дойдеше на ума. Изданието се продаваше много добре и драскачите напълниха гушите...

Да... Каквото и да ни говорят, винаги става дума за пари...

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

 

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3200127
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575