Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.02.2010 06:32 - Пандемията, наречена наднормено тегло
Автор: apostapostoloff Категория: Забавление   
Прочетен: 802 Коментари: 0 Гласове:
0



ДВИЖЕНИЕ, ДВИЖЕНИЕ И ПАК ДВИЖЕНИЕ!

60% от българите имат наднормено тегло и това е факт. Голяма част от тези хора са направо безобразно затлъстели. На какво се дължи това? Най- вече на нашата ниска хранителна култура и на… ОБЕЗДВИЖВАНЕТО!

Има обаче и още нещо, което е май по- страшно… Оказа се, че равнището на физическа активност влияе непосредствено върху скоростта на стареене. Хората, които не се движат достатъчно, остаряват средно с 10 години по-рано, отколкото техните активни връстници. Това твърдят британски учени в едно актуално проучване.

В изследването, проведено в Кралския колеж в Лондон, са взели участие 2400 двойки близнаци. Те са попълнили анкетни карти за честотата и интензивността на физическите натоварвания. Направена им била пълна кръвна картина. Учените под ръководството на д-р Лин Черкас, са измерили и дължината на теломер хромозомите в кръвните клетки на участниците и са съпоставили резултатите с попълнените анкети.

Теломерите не носят наследствена информация. Тяхна основна функция е да защитават клетъчната ДНК от деформации и повреди. Дължината не теломера, която намалява с напредване на възрастта, се смята за основен индикатор за стареенето на организма.

Получените при сравнението на данните резултати показват, че при хората, които не се движат достатъчно, дължината на теломерите е по-малка, като това скъсяване съответства на  цели 10 г. живот!

Според учените, едно от възможните обяснения е, че тялото на хората, които не се движат достатъчно, е по-чувствително към възпаления и увреждане на клетките под въздействие на кислорода, а физическата активност помага за справяне със стреса, който способства за съкращаването на теломерите.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.Otslabni.net



Тагове:   наречена,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3198192
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575