Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
13.03.2019 06:09 - НИ СЕВЕРЕН, НИ ЮЖЕН
Автор: apostapostoloff Категория: Политика   
Прочетен: 753 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 13.03.2019 06:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                                    СКОК НА МЯСТО




image

 

Европейският парламент (ЕП) счита за необходимо да бъде прекратен проектът за строителство на газопровода „Северен поток 2“.

 

Това се казва в одобрен доклад на ЕП „За политическите отношения между Европейския съюз и Русия“. „ЕП подчертава, че в момента ЕС е главният търговски партньор на Русия и че Съюзът ще запази своята позиция на ключов икономически партньор в обозримото бъдеще.

 

Но в същото време той посочва, че газопроводът „Северен поток 2“ засилва зависимостта на ЕС от доставките на руски газ, което поставя под заплаха вътрешния пазар на ЕС и нейните стратегически интереси и затова трябва да бъде спрян. В същото време ЕП „изразява съжаление по повод политиката на Русия, изразяваща се в използването на нейните енергийни ресурси в качеството на политически инструмент за оказване, поддържане и усилване на своето политическо влияние и натиск над зона, която Русия счита за своя сфера на влияние“.

 

При това ЕП „подчертава, че никакви нови проекти не трябва да бъдат осъществявани без предварителна юридическа оценка и тяхното правово съответствие със законодателството на ЕС и съгласуване с политическите приоритети“. В документа също така се отбелязва, че ЕС „остава ангажиран със завършването на проекта за създаване на Европейски енергиен съюз и задачата за обезпечаване на диверсификация на своите енергоресурси“.

 

„ЕС трябва да говори с един глас и да демонстрира устойчива вътрешна солидарност по отношение на енергийната сигурност. Силната зависимост на ЕС от изкопаемите горива подкопава изработването на балансиран, последователен и основан на европейските ценности подход спрямо Русия“, се казва още в документа.

 

В него се изказва мнение, че „трябва да се създаде по-надеждна и по-стратегическа енергийна инфраструктура в Европейския съюз, неговите страни-членки и в страните от Източното партньорство, за да се увеличи тяхната устойчивост към руските хибридни действия“. ЕП „подкрепя скорошното завършване на формирането на интегриран Европейски енергиен съюз, който в бъдеще ще включва източните партньори“, се казва в документа.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.



 

 



Тагове:   фактите,   каквито са,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190999
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575