Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.10.2016 09:22 - БЕЗГРАНИЧНАТА БЪЛГАРСКА ПРОСТОТИЯ
Автор: apostapostoloff Категория: Политика   
Прочетен: 716 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.11.2016 05:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                       ПАРИ НА ВЯТЪРА



image

 

Сестра ми е омъжена в Германия и вече 20 години живее там. Преди години се върна за някой друг ден и аз я поканих на гости. Бяхме се събрали с приятели и след като хапнахме и пийнахме, по стар български обичай заговорихме за политика.

 

Обсъждахме надълго и нашироко качествата на тогавашния президент Петър Стоянов. Изведнъж сестра ми се намеси и зададе въпрос, който втрещи всички ни:

-          Кой беше тоя Петър Стоянов, бе?...

 

Знайно е, че нашите закони се коват от случайни минувачи, от некомпетентни дилетанти и затова те много често са нелепи, глупави и смешни. Тези закони дават възможност на българите зад граница да гласуват, а  мнозина от тях не знаят дори името на българския президент!... Де да беше само това. Нашите емигранти хал хабер си нямат от живота и проблемите на хората, живущи в България.

 

На всичко отгоре тези нашенци слугуват на чужди господари и плащат данъци на чужди държави! Точно тези аутсайдери ли трябва да ни дават тон в живота, да определят нашите съдбини?!

 

Последно, но не най- маловажно: за разкриването на избирателни секции в чужбина се харчат луди пари. Ние такова разточителство не можем и не бива да си позволяваме. Защото богат е този, който харчи малко, а не този който печели много!

 

 

От 28-те страни членки на ЕС само 6 имат практика за разкриване на секции в чужбина при избори, сред които е и България. Барабар Петко с мъжете. Ама с чифте пищови на гол тумбак.

 

 

 

Повечето страни от ЕС предпочитат да поставят изборни пунктове само в дипломатическите си представителства. Най-разпространената практика в Европа е гласуването по пощата. Не малко са и държавите, които изобщо не допускат гласуване в чужбина.

 

В Германия процедират по най-разпространения начин в Европа – гласуване по пощата. Там няма и т. нар. избирателен район „Чужбина”. Практиката е следната – държавата изпраща бюлетините на гражданите си в чужбина по пощата, след като те са подали заявление, че ще гласуват. А те съответно връщат бюлетината си с отбелязан глас. Този модел съществува още от основаването на Федералната република през 1949 г. и работи много добре.


В съседна Гърция гласуване в чужбина изобщо не съществува. Там не се разкриват нито секции, нито се приемат гласове по пощата. А така комай е най- правилно.


Турските граждани пък имат право да пускат бюлетина само в консулствата и дипломатическите мисии в чужбина - така както бе гласувано първоначално и в нашия Изборен кодекс, и срещу което очаквано скочиха най-много от ДПС.


Практиката на Гърция да не се гласува в чужбина спазват още 7 държави в ЕС. Основната причина повечето страни в Общността да предпочитат да не разкриват секции извън страната са финансови. Това е най-скъпият за данъкоплатците метод за получаване на гласовете от чужбина.

 

Казват, че умните се учат от грешките и успехите на другите. Само дето ние, българите, не сме умни. Ние сме и си оставаме простаците на Европейския съюз...

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

Save



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3198772
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575