Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.08.2010 05:17 - "НЕ" НА ДИЕТИТЕ!
Автор: apostapostoloff Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2197 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 25.10.2010 18:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КРАЯТ НА ЕДНА НЕЛЕПИЦА

 

 
Диетите без съмнение са сред най-популярните теми в широк кръг от издания. Вече над 50 г. различните планове за ограничения на един или друг тип храна се опитват да помогнат на съвременния човек да се пребори с наднормените килограми. В началото най-често се е препоръчвало намаляване на високомаслените храни, после и на тези с голямо количество въглехидрати...



Но наблюденията показват, че броят на хората, страдащи от затлъстяване, продължава да нараства. Данните от ново изследване, проведено от маркетинговата агенция NPD, сочат, че броят на хората, които са на диета, не е бил толкова малък от десетилетия насам – само 26% от жените и 16% от мъжете са посочили, че спазват някаква диета,

т. е. в сравнение с 1990 г. процентите са намалели с 13 пункта.



Едновременно с това 79% от анкетираните над 5000 души са признали, че вече не желаят да спазват никаква диета, тъй като всички техни опити досега са се оказали неуспешни. 73% от тях са посочили като основна причина за отказа си необходимостта да се откажат от повечето си любими храни.



Добрата новина за тях, според много специалисти, е, че не е и нужно да го правят. “Всяка храна има място в здравословния начин на хранене, ако е комбинирана с достатъчно движение и е в ограничено количество”, твърди Газанига Моло – говорител на Американската асоциация на диетолозите.



Правилно хранене или диета



Защо все по-малко хора спазват диета, за да отслабнат? Една от причините, твърдят експертите, е че са се поучили от миналите си грешки.



Продължават да се появяват нови книги за диети, нови нискокалорични, обезмаслени и т.н. храни, но това явно няма позитивен резултат – поне така сочат данните от статистиките. А тези, които успяват да свалят килограми, оказва се, след това бързо ги наваксват.

“Истината е, че никаква диета за отслабване не дава желания резултат, ако не е дългосрочен план за промяна в начина на хранене плюс цялостна промяна в начина на живот”, твърди д-р Майкъл Дeнсинджър, консултант по здравословно хранене на телевизия NBC.



Друга причина за намаляващата популярност на диетите за отслабване според специалистите е очебийните противоположности между някои от тях – една напълно отрича месото, а друга препоръчва само него.



Има и психологическо обяснение – няколко килограма над нормата, когато ги имат повечето хора наоколо, вече не изглеждат толкова недопустими. Много изследвания показват, че човек се влияе от теглото на околните – и когато то е в повече и когато много приятели и роднини се стремят да го намалят.



Не повече храна, а по-качествена



През последните години се увеличава броят на хората – привърженици на бавното хранене, на органичните продукти, на домашно приготвените храни. И специалистите очакват, в дългосрочен пран, това да даде положителен резултат.


В същото време все повече диетолози препоръчват, ако има ограничения, те да са в количеството храна, като същевременно се подбират качествени продукти.

Данните от изследване, публикувани през 2007 г. в изданието American Journal of Clinical Nutrition, доказват, че хората, които избягват мазните храни за сметка на плодовете и зеленчуците, отслабват с 20% повече, отколкото тези, които просто избягват мазнините. И в това има логика – когато на масата няма храни, твърде богати на калории, човек задоволява напълно глада си с плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, които са богати на фибри, по-ниско калорични са, но засищат добре апетита.

По отношение на т.нар. празни храни (т.е. такива, които са висококалорични, но по-бедни на полезни вещества) все по-често препоръката е просто да се ограничава тяхната употреба без да се изхвърлят от менюто.



Здравословното хранене: забавете темпото!



Важно е не само какво се яде, но и как. За първото специалистите препоръчват храната да се приготвя у дома – така човек може да контролира състава на ястията (за разлика от тези, приготвени в ресторантите). За второто препоръката е още по-проста – яжте бавно! Стомахът преработва храната с определена скорост и тогава изпраща към мозъка сигнал, че количеството й е достатъчно.



Освен това по-бавното хранене доставя повече удоволствие, а тази психологическа страна също не бива да се пренебрегва.



По същата причина не се препоръчва яденето в движение – ако човек седне и се нахрани, почти сигурно ще се задоволи с по-малко.

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 

www.Otslabni.net




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. smirena - Една от най-важните причини
27.08.2010 07:56
за презапасяването на организма и трупането на килограми е стреса.Когато хората са под напрежение почти не усещат вкуса на храната,нито могат да регулират порциите.В повечето случаи се хранят не,за да се нахранят,а защото трябва и това ги откъсва от неприятните мисли.Ако животът е по-сигурен и спокоен ,ако има по-качествени продукти ,няма да има толкова затлъстели хора.
цитирай
2. apostapostoloff - Само че...
27.08.2010 08:05
Само дето животът НИКОГА ПОВЕЧЕ няма да е нито спокоен, нито сигурен. А качествени продукти- бол. Наричат ги био продукти. Колцина са обаче тези, които могат да си ги позволят?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3191011
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575