ЧЕСЪНЪТ- ПОДПРАВКА И ЛЕКАРСТВО
Той е идеалната подправка за хиляди ястия, но и великолепно лекарство! Доказано е, че суровият чесън е природен антибиотик с широк спектър на действие – той има изразен антибактериален ефект. Малцина обаче знаят, че чесънът се бори и с атеросклерозата.
Той работи по три направления: понижава холестерина, прочиства съдовете от холестериновите натрупвания, нормализира кръвното налягане. Успехът на лечението с чесън е в редовната му употреба – минимум по 2-3 скилидки на ден. Всяко лечение има страничен ефект, при чесъна той е напълно осезаем – миризмата.
Знайно е обаче, че за всяка болка си има и билка. Ето една възможност да се преборим със „страничния ефект” на чесъна: смесете счукан чесън със сок от моркови, изяжте го с лимон, а след 30 минути си изплакнете устата със соден разтвор.
След термична обработка чесънът губи част от полезните си свойства, затова пък прави храната по-апетитна. Той може да се запече – това прави вкуса му мек. Използвайте печения чесън като подправка или гарнитура. Ето една чудесна рецепта за печен чесън:
1. Отрежете връхчето на всяка главичка.
2. Сложете я върху фолио, полейте я със зехтин и я увийте. Печете я при 180 градуса 50 минути.
3. От печения чесън направете пюре. Сервирайте го с месо, добавяйте го към ястията си.
Да ви е сладко!
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
Тичащите фантоми
Българското оперно чудо е събитие на 20 ...