Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2021 07:03 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ 2021 - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2294 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 12.07.2021 19:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                        ОТ  СЕЛО  ОРЦЕВО  ДО  БЕВЕРЛИ  ХИЛС - 1

 

   Доста наситено като програма за мен ще е това лето Господне, ако издържа на натоварването и емоциите. Тежки работи върших в началото, от тях ми се появи проблем с коляното в резултат на пресилване при изкопна работа. Това отне 4 седмици от ограниченото ми поради възрастта ми време.

     След първото от трите мои планирани Големи пътувания за това лято из Велийшко-Виденишкия дял и Разклонението му Беслет, веднага заминах за Лос Анжелес. В самолета отлитнах с красотата в душата и сърцето си от  региона на с. Орцево - нещо изключително не само за най-Западните Родопи, но и за страната. Такава красота съм виждал само от с. Репляна под резервата Чупрене. Село Орцево, до  което вече има асфалтов път и в него къща за гости е място, което ще добие славата на с. Ковачевица. Но не със сградите си, а като наблюдателен пункт към Рила и Пирин.

   С мен в самолета „пътуваха” и други картини - специфичните за Западните Родопи тракийски светилища, съвсем различни от тези в Източните. Цитирам най-популярното, Козият камък при вр. Беслет. Причината  за това е времето, когато те са правени, защото източнородопските са правени по време на кремъчните технологии, а западнородопските - в ранножелязната епоха. В името на истината, предпочитам да съм в България вместо в Л. А, но Ковидът предопредели делата ни - година и половина не бяхме виждали внучката си.

   От София почти до Франкфурт имаше облаци под нас. Самолетът ни в мъглата уцели пистата все едно нямаше мъгла. Дакото чакахме за презокеанския самолет времето се оправи, изгря слънце. На летището ни чакаше най-прекрасния тип самолет в света, Боинг 747/8. Той е с 4 мотора, което го прави много сигурен при дългите полети, много е комфортен, може да  каца на съвсем къси писти заради двата си реверсивни мотора. Моделът вече не се произвежда, защото 4 мотора са по-скъпи от два със същата мощност и освен това два мотора със същата мощност са по-икономични. Динамичните качества на самолет с 4 мотора обаче са недостижими от този само с два. Някога имаше възбрана самолети с по-малко от 4 мотора да пътуват над водни площи. С напредване на технологиите и сигурността, това вече отпадна. Двумоторният самолет се нуждае от доста дълга писта при кацане. При излитане това не му пречи. Имам усещането, че ако самолетът с турбините си духне в посока на летището, ще го отнесе.

    Години не бяхме летяли над Франкфурт, все през летище Мюнхен и по-рядко през Копенхаген . Летището във Франкфурт се модернизира, пада страхотно строителство. Проблемът бе екологичен – местната власт на Франкфурт не бе съгласна да летят над града им повече от 70000000 пътници годишно. Вероятно това ще стане едно от най-големите летища на Европа или пък старото се оптимизира, защото то се състоеше от три отделни корпуса, свързани с...трамвай.

  Самолетът изчака, засили се по пистата и преди да достигне 300 км/час се отлепи от нея. Това огромно чудовище с тегло между 400 и 500 тона литна като птица под много голям ъгъл към небето. Разкри се невероятна красота от региона на Франкфурт. Красив град с няколко грозотии само, небостъргачи - дано да ги бутнат!!! – и прекрасни квартали, но около Франкфурт красотата е недостижимата от другите европейски държави. Малки населени места до големи пътища, а до тях – отклонение с „мазен” по-тесен асфалтов път с цвят на черна боя на бели черти. В рамките на тези малки населени места има ниви, ливади, градини, вкл. овощни, гори, които явно са със защитен статут още от ХІХ век, когато в Германия се появява закон, опазващ земедедските площи. Покривите на къщите - нови, чисти, виждат се прави улици през населените места. До населените места –водоеми, с път до тях, нивички с неправилна форма, но с прави граници. Всичко пипнато с ръка, красота. През всяко населено място преминава малка река, а до нея стърчи камбанарията на църква. Страна с равномерно разпределение на населението върху площта й, тези странни считам за висши в развитието си. Всеки в тях е свободен да се труди върху имотите на предците си или другаде, ако реши. Не са за уважение страните, на които големите градове са пълни с боклуци и престъпници от вътрешността на страната, които нито работят, нито търсят работа, а социални помощи, като голяма част от площта на страните им е превърната в ничия земя.

   Прелитайки над Швеция и Норвегия не видяхме нищо, пак блаци под нас, пропуснахме фиордите.  Показа се част от Великата Британия. Сивота, грозотия, нищо красиво. Не прелетяхме над големи градове, отново облаци. Идиотите във ВСВ, Великоблитания и Сталин, заради които тя се води -  Англия да запази колониите си и да граби половината свят, а Сталин да завладее част от Западна Европа и да ги ограбва като колонии, които в учубниците по история  се пишат победители, нищо не излезе от тях. Страни с големи фирми, по същество обаче, боклуци, такива спхоред мен са и двете.   Докато грабят другите страни, те ще са добре, престанат ли да ги грабят, няма как да скрият истината, че са боклуци.

    Пак облаци, показа се обаче Исландия. Тя е много на север, на  географската ширина на Гренландия, но Голфщрома и гейзерите ги топлят. По айсбергите от Гренландия до Исландия достигат полярни мечки. Толкова на север е страната, а земята е обработена в по-висок процент от нашата. Разчертани ниви, ливади и др. обработваеми площи, близо до тях покрити със сняг и лед огромни пространства. При прелитането ни над Дания, което става рядко виждам същото –една страхотно подържана и подредена страна, в която няма пустеещи земи или ничия земя. Инфраструктурата на Дания е разпространена и върху островите й, всичките с магистрала покрай морето, от която има отклонение за населените места. Имаме позната, която се ожени в Дания. Тя твърди, че това е

най-уредената европейска държава и че няма населено място, в което нещо да не се прави – цехче, животновъдно стопанство, всичко възможно.

   Прелитайки над огряната от слънцето Исландия отново облаци под нас. Изчезнаха след като прехвърлихме билото на Гренландия, място с вечен лед. Със снижааването на билото на рида на огромния остров Гренландия и достигането му до океана се показаха малки населени места с пристанища. Тук има живот – тюлени, бели мечки, много риба. Покрай бреговете на Гренландия нямаше лед, но на път към Канада над Бафиновия пролив той се появи. На него имаше дупки с утъпкан сняг около тях, вероятно където тюлените и моржовете излизат на слънце и да си поемат  въздух. Нищо живо обаче не видях не само тук, но и по ледовете на тази географска щирина в  Канада. От тук нах евер, почти до полюса, на територията на Канада са живяли някога ескимосите,  суровоядците.

   Поемайки курс на юг, самолетът прелетя над една сива, надупчена от златотърсачите земя, където не е възможно да има какъвто и да било живот. По-на юг се появиха блатата,  където живеят лосовете и вълците. Площта на блатата според мен е равна на тази на земята между тях. Появиха се трева и храсти.

   Още по-на юг се появиха малки населени хместа. Около всичките от тях земята бе обработена, на парцели с прави граници. Където нямаше населени места, земята също бе обработена, подредена. Чудесно изглеждаше Канада докато пелитахме и над  южната й част, която тя е гъсто населена.

   Всичките тези обработени земи изведнаж секнаха, защото минахме границата със САЩ. Там всичко изглежда различно.  Впечатление ми направиха огромните изкопи вероятно поради добив на руди. Летяхме над големи градове, над пустини, над Пацифика, но красоти като тези над Канада нямаше. Друг път летяхме над Скалистите планини, сега над някакви площи , подобни на разкривката на мина Кремиковци.

 

    /Следва/

  





Гласувай:
5



1. zaw12929 - ВИДЯХТЕ ЛИ СНОЩИ ШОУТО НА МИСИРКИТЕ ...
12.07.2021 07:28
ВИДЯХТЕ ЛИ СНОЩИ ШОУТО НА МИСИРКИТЕ С ФАЛШИВАТА НОВИНА, ЧЕ ГЕРБ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРА, КОИТО И КЪМ ТОЗИ ЧАС ОЩЕ НЕ Е ОТЧЕТЕН
ПОЗДРАВИ!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Жените на Ваша възраст трябва да имат други приоритети, посочвам един от тях:
12.07.2021 18:53
zaw12929 написа:
ВИДЯХТЕ ЛИ СНОЩИ ШОУТО НА МИСИРКИТЕ С ФАЛШИВАТА НОВИНА, ЧЕ ГЕРБ ПЕЧЕЛИ ИЗБОРА, КОИТО И КЪМ ТОЗИ ЧАС ОЩЕ НЕ Е ОТЧЕТЕН
ПОЗДРАВИ!


Как да ползват двойната сол /калиевоалуминиев сулфат/, за да наподобяват при "работа" на средношколки...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183905
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031