Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2012 11:48 - КОСМИЧЕСКАТА СВАСТИКА НА БЪЛГАРИТЕ
Автор: prarodinata Категория: История   
Прочетен: 153431 Коментари: 65 Гласове:
45

Последна промяна: 14.01.2013 22:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

КОСМИЧЕСКАТА СВАСТИКА НА БЪЛГАРИТЕ  

  На Стефан с пожелания за много здраве и щастие!

       
Неотдавна в нашия и европейския печат гръмна новината, че в България е намерено най-старото изображение на свастика в света. Ставаше дума за глинена паница от врачанското село Алтимир, датирана от 5 4-о хил. пр. Хр. (каменно-медната епоха).   
    image

 
    Разбира се, всеки запознат с влечението на масовата журналистика (а вече и на масовата археология…) към сензацията и хроничната липса на желание у пишещите братя да проведат задълбочено проучване с право се е усъмнил в обективността на тази информация. Находката безспорно е изключително ценна и впечатляваща, но Свастиката от Алтимир далеч не е най-старата в света. Всъщност, както ще видите по-долу, в България са намирани свастики, с хилядолетия по-стари от алтимирската, датиращи още от епохата на ранния Неолит (7 – 6-о хил. пр. Хр.).

 

 

 

image

 

 image Фрагмент от керамичен съд със свастика от Деветашка пещера, Ловешко. Ранен неолит.

      
Но не сензациите и меренето на хилядолетия са предмет на тази публикация. Дали Свастиката е изключително български символ, който нашите предци са разнесли по целия свят сред най-широк кръг от култури и общности или е архетипно познание, заложено в човека от Създателя, е въпрос, който всеки би могъл да изследва сам за себе си. Факт е, че тя се използва от почти всички народи на планетата и все пак най-продължителна и системна употреба свещения знак има тук, на Балканите.


image

image
Казанлъшката култова масичка от средния Неолит се публикува за първи път в Интернет.


image
Тази скулптура на птица върху кост от мамут е украсена с красива и сложна свастика. Намерена е в голямото палеолитно находище в Мезин, Украйна (всъщност не чак толкова далеч от Балканите :) и е най-старото официално известно изображение на Свастиката. Датирана 10 000 г. пр. Хр.

  

 

 Безспорно нашите деди са изповядвали своя култ към Слънцето и Светлината, чиито символ се явява Свастиката, от най-дълбока древност. Но, както ще се види по-долу, Свастиката не е само Слънце. Тя съдържа познание за Вселената и извечна мъдрост за живота в нея. Надали ще се намери друг народ на планетата, при който познанието за свещения знак да е втъкано до такава степен в бита и философията му.

 

image

 

image


 

 

 

image

image

image

 

От ранния Неолит през каменно-медната, Бронзовата и Желязната епохи, Античността и Средновековието, през османското владичество и до наши дни, във времена на възход и упадък дедите ни са изобразявали Свастиката навсякъде в бита и ритуалите си в търсене на небесно покровителство и енергия за живот и съзидание. През последните 10 000 години прадедите ни са изобразявали великия слънчев символ върху всички възможни материали – камък, глина, дърво, тъкан и т. н. Правили са го с постоянство, творчество и въображение, създавали са нови и нови типове свастики, предавали са познанието на поколенията, за да достигне то и до наши дни, извезано върху традиционните български носии от всички етнографски области.

 

image

Глинен печат от Кратово (Македония), Неолит.

image

Хаджилар III (Мала Азия), каменно-медна епоха.
 

image

Хаджилар II A (Мала Азия), каменно-медна епоха.
 

image

image

Керамичен фрагмент, сел. могила с. Капитан Димитриево. Източник: http://photosafaribg.com/

image

Уникална керамична паница със стилизирана свастика от НАИМ – София. 

image

 


 

image

 Тракийски апликации за конска амуниция от Луковит и Бъйчени, Румъния. Източник: http://thracian-art.artstudies.bg/index.php?p=items&rubrika_id=2&searchword=&limit=10&offset=0


 

image 

 Медната врата на раннохристиянската църква Св. София в Константинопол, дн. Истанбул, построена върху старо тракийско светилище

image

 Мозайка от трако-римската вила Армира край Ивайловград.

image

Сребърен статер на тракийското племе дерони, 500 г. пр. Хр. Източник: http://www.bulgaria-is-alive.com/koreni-5.html

 

image

Разновидност на свастиката (triskelion, триквестер) върху каменен блок от Плиска. Прочут по света като "келтски".


image

Монета на тракийското племе Дерони. Изт.: http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/12/29/apolon-derainos.462908

imageОбреден хляб с "трикрака" свастика. Може да се види в Смолянския музей.

image

Знамето на о-в Ман (Isle of Man).
 

 

image

  

Думата Свастика произлиза от санскрит. су асти и означава буквално „да бъде добро”, св. рода пожелание за благополучие, благосъстояние и щастие. Неслучайно използвам думата щастие, защото тя е твърде близка по звучене и смисъл до „суасти”. Дали тази любима наша дума (+ типично българската наставка за ж. р. – КА) не е съхранила името на обичания символ от дълбока древност до наши дни?! 

  

image

image

 image

 image

 Ръкав от кюстендилска сая със свастика

 image

 Куфаловска носия, Солунско. Бургаски музей. Благодарен съм на Цанка Велева – www.zvezdichka.blog.bg – за прекрасните шевици, които ми изпрати! 


Сред народа символът на Свастиката е познат като Колото (колелото, Слънцето), кръсташка или просто Слънце (‘Малото Слънце’ в самоковско). А в руския език Свастиката е ‘Коловрат’ – въртенето на Слънцето.

 

image

 
 

 

 

image

Обреден хляб "Крива Кръсташка", гр. Панагюрище. Източник: Маринов, Д. 1914


Особено значима е традиционната употреба на Свастиката като орнамент върху Хляба. За народ, създал пословицата „Никой не е по-голям от Хляба”, това е красноречиво признание за огромното значение, което българите са придавали на свещения символ и за дълбоката вяра в силата му.


image

Хляб "Светец" за Прокопи Пчелар – с. Медковец, Ломско. Източник: Маринов, Д. 1914

 

image

Хляб за Тодоровден (раздава се за здраве на конете) – с. Пашакьой, Къзълагачко. Източник: Маринов, Д. 1914


image

image

Обредни хлябове със свастики от кърджалийския музей.
 

Различаваме свастики, които се въртят по посока на часовниковата стрелка (надясно) и сувастики, въртящи се обратно на посоката на часовника. Съществуват различни интерпретации за символиката им, но най-общо първата символизира съзиданието и обновлението, а втората – разрушителните сили, които унищожават старото, за да дадат път на Новото. Или двете заедно изобразяват пълния кръговрат на живота и енергията във Вселената.

  

image

 image

image

Изключително интересен и многопластов символ от народната ни шевица – Свастиката и Сувастиката ведно.

Малцина знаят, че великият наш цар Калоян е бил погребан с дреха, украсена с "обратни" свастики:

image
image


Затова е неуместно да се говори за ‘добра’ и ‘лоша’ Свастика в зависимост от посоката на въртене. Само единството между двата символа ни дава пълната картина за противоположностите, от които се ражда Животът. Нищо във Вселената не е статично, динамиката и развитието са вечни, а промяната винаги предстои. Съзиданието следва разрухата и унищожението е обещание за ново творение. Това космическо познание Свастиката ни помогна да съхраним.

 

 

image

Свастиката върху това безценно послание от вр. Острец поражда енергиен вихър, който се материализира в оплождащ фалос или змия на мъдростта.

 

image

 Нима предците ни са знаели, че звездните завихряния на Млечния път образуват галактическа Сувастика?!

image

 

 

Източници:

Кръстева, А. La broderie nationale macedonienne. Македонска книга – Скопие, 1975.

Маринов, Д. Народна вяра и религиозни народни обичаи. БАН, 1994. Трето издание (1914; 1981).
image

Митрева, П. Самоковска везба: Монографично изследване със 115 черно-бели и цветни илюстрации и графични схеми. Български художник, 1982.
image


Николов, В. Неолитни култови масички. НАИМ-БАН, 2007.

Николов, В. Праисторическа Тракия. Дъга, 2003.

Чуканова, Р.
Болгарские народные вышивки: Западные районы. Български художник, 1957.

La broderie nationale bulgare: Album. Държавна печатница, 1913 г.


Mellaart, J. Excavations at Hacilar, vol.II Plates and figures. Edinburgh University Press, 1970.

www.zvezdichka.blog.bg
http://allvin.blog.bg/politika/2011/09/15/svastikata-dreven-znak-ot-detstvoto-na-chovechestvoto-a-ne-z.819980
http://archive.org/stream/theswastika00wilsuoft#page/n5/mode/2up
http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=2873&st=0
http://vorfax-am-am.blogspot.com/2011/05/blog-post_01.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Mezine
http://thracian-art.artstudies.bg/?p=items&rubrika_id=2

http://prarodinata.blog.bg/history/2012/05/25/smaivashtata-drevnost-na-bylgarskata-civilizaciia-chast-ii-n.958985


 

 


 

 

 







 

 

 



Тагове:   слънце,   жаба,   змия,   църква,   Средновековие,   бродерия,   апликация,   хляб,   космос,   вихър,   Тодоровден,   мъдрост,   мироглед,   философия,   погребение,   Орнамент,   фалос,   мозайка,   общности,   шевица,   неолит,   народни обичаи,   Цар Калоян,   свастика,   Деветашка пещера,   народна вяра,   български традиции,   Балкански полуостров,   архетип,   живот,   санскрит,   традиции,   енергия,   цивилизация,   глина,   галактика,   вселена,   култура,   послание,   Кърджали,   везба,   древност,   коне,   символика,   Кръговрат,   култури,   слатина,   познание,   светилище,   Константинопол,   кравай,   сребърен,   пословици,   тракийско злато,   Св София,   дерони,   Алтимир,   древнобългарски,   везмо,   каменно-медна епоха,   праистория,   соларен символ,   ранен неолит,   хаджилар,   прародината на българите,   български шевици,   османско владичество,   вила Армира,   ритуален хляб,   бронзова епоха,   праисторическа култура,   сувастика,   свещен символ,   свещен знак,   слънчев символ,   кръсташка,   колото,   торевтика,   конска амуниция,   български носии,   етнографска област,   Коловрат,   сърмена дреха,   Завихряне,   суасти,   триквестер,   трискеле,   раннохристиянска,   Ясъ тепе,   среден неолит,   смолянски музей,   кърджалийски музей,   статер,   тракийско племе,   сая,   наим софия,   стилизиран,   остров Ман,


Гласувай:
45



1. sparotok - !
01.12.2012 12:30
Страхотен постинг Мартине! Събрал си доста информация!
цитирай
2. sparotok - етимология на думата свастика
01.12.2012 12:37
Надявам се да ми позволиш една поправка. Свастика не идва от су-васти, ако вземеш санскритски речник написан със деванагари, ще видиш, че думата започва с лигатурата сва, а не със су.

Освен това свасти(ка) отговаря на авестийската шаишта - щастие. Ако су-добро бе началния елемент, то в авестийски съответната дума би трябвало да започва с хуу, защото хуу е авестийската дума за добро, хубав.

Смятам, че свасти трябва да се свърже с нашата дума звезда, т.е. сияние, светлина, в смисъл на живот.

Фактите относно строежа на думата свастика и съответната й авестийска дума шаишта -щастие се премълчават защото ...етимологията е българска, а думата щастие е в речника на народи населяващи земите от Балтийско море до Адриатическия залив...и от Висла до Тихия Океан:)
цитирай
3. prarodinata - Надявам се да ми позволиш една по...
01.12.2012 12:54
sparotok написа:
Надявам се да ми позволиш една поправка. Свастика не идва от су-васти, ако вземеш санскритски речник написан със деванагари, ще видиш, че думата започва с лигатурата сва, а не със су.

Освен това свасти(ка) отговаря на авестийската шаишта - щастие. Ако су-добро бе началния елемент, то в авестийски съответната дума би трябвало да започва с хуу, защото хуу е авестийската дума за добро, хубав.

Смятам, че свасти трябва да се свърже с нашата дума звезда, т.е. сияние, светлина, в смисъл на живот.

Фактите относно строежа на думата свастика и съответната й авестийска дума шаишта -щастие се премълчават защото ...етимологията е българска, а думата щастие е в речника на народи населяващи земите от Балтийско море до Адриатическия залив...и от Висла до Тихия Океан:)


Благодаря за корекцията, даваш нова и интересна гледна точка! Нищо чудно Свастика да е сродно със Звезда, все пак слънцето си е звезда, нали така :)
Радвам се, че потвърждаваш връзката Свастика – Щастие!

Поздрави!
цитирай
4. sparotok - санскрит
01.12.2012 12:56
Деванагари не се поддържа в този блог, но и тук можеш да видиш, че свасти(ка) означава щастие.

svasti - fortune , luck , success , prosperity,well , happily , successfully RV

svastika - the majority of scholars regard it as a solar symbol ; that is , as representing a curtailed form of the wheel of the Solar Vishnu.

Виж и синонима на свастика

svita - welfare , luck

http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche

Излишно е да споменавам, че санскр. свита отговаря на стблг. свитати -светя.
цитирай
5. sparotok - фрагмент от Острец
01.12.2012 13:00
Мартине, може да е случайност, но на фрагмента от Острец са изобразени знаци от Линеар А. Комбинацията от Х и стреличка се чете ТИ-ЙЕ или ЙЕ(н)ТИ.

Провери сам в таблиците на Янгър

http://www.people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html
цитирай
6. sparotok - санскритски думи за светлина
01.12.2012 13:37
svarga ...дали няма нещо със Сварог -бога на небето и светлината:)

syona...сияние

zri...жар, жаря

zveta ...светъл, бял, бляскав

zvita....белота, сияние

zAl ...златя, сияя

zAta ( чете се ШАТА) - светъл, щастие, радост

Нашата дума щастие озачава буквално божествена, небесна светлина.
цитирай
7. andorey - Да, така е без съмнение. Свастика ...
01.12.2012 18:12
Да, така е без съмнение. Свастика означава счастье - щастие.
Когато Буда тръгнал към дървото на просветлението по пътя срещнал едно момче, което се казвало Свастика (Щастливеца). То му подарило сноп от тревата куша, която се използвала за постилане и сядане и нея Блаженият постелил под дървото Бодхи, преди да се отдаде на медитация...
цитирай
8. voulgaros - ТРИСКЕЛИОНА- Е ГРЪЦКА ДУМА ПЪРВО И ...
01.12.2012 18:29
ТРИСКЕЛИОНА- Е ГРЪЦКА ДУМА ПЪРВО И ВТОРО Е ИЗКОНЕН ГРЪЦКИ СИМВОЛОС..

ДОСТА ЗАБАВЕН ПОСТИНГ..МАРТИНЧО .
цитирай
9. prarodinata - svarga. . . дали няма нещо със Сварог ...
01.12.2012 18:45
sparotok написа:
svarga ...дали няма нещо със Сварог -бога на небето и светлината:)

syona...сияние

zri...жар, жаря

zveta ...светъл, бял, бляскав

zvita....белота, сияние

zAl ...златя, сияя

zAta ( чете се ШАТА) - светъл, щастие, радост

Нашата дума щастие озачава буквално божествена, небесна светлина.


Когато фактите говорят...
цитирай
10. prarodinata - Да, така е без съмнение. Свастика ...
01.12.2012 18:47
andorey написа:
Да, така е без съмнение. Свастика означава счастье - щастие.
Когато Буда тръгнал към дървото на просветлението по пътя срещнал едно момче, което се казвало Свастика (Щастливеца). То му подарило сноп от тревата куша, която се използвала за постилане и сядане и нея Блаженият постелил под дървото Бодхи, преди да се отдаде на медитация...


Андрей, благодаря за хубавата будистка история. Добре се вписва в контекста на казаното от Спароток.
цитирай
11. prarodinata - ТРИСКЕЛИОНА- Е ГРЪЦКА ДУМА ПЪРВО И ...
01.12.2012 18:48
voulgaros написа:
ТРИСКЕЛИОНА- Е ГРЪЦКА ДУМА ПЪРВО И ВТОРО Е ИЗКОНЕН ГРЪЦКИ СИМВОЛОС..

ДОСТА ЗАБАВЕН ПОСТИНГ..МАРТИНЧО .


Радвам се, че съм те развеселил. Радвай се и ти... докато е време.
цитирай
12. prarodinata - ТРИСКЕЛИОНА- Е ГРЪЦКА ДУМА ПЪРВО И ...
01.12.2012 18:49
voulgaros написа:
ТРИСКЕЛИОНА- Е ГРЪЦКА ДУМА ПЪРВО И ВТОРО Е ИЗКОНЕН ГРЪЦКИ СИМВОЛОС..

ДОСТА ЗАБАВЕН ПОСТИНГ..МАРТИНЧО .


Радвам се, че съм те развеселил. Радвай се, докато е време...
цитирай
13. qbylkovcvqt - Привет! Беше ми много интер...
01.12.2012 19:20
Привет!

Беше ми много интересно - и аз съм си мислила за тези древни знаци и тяхното значение. От всичко, което съм изчела е ясно, че точно тази свастика се свързва с колелото на живота и изобразяването и е нещо като заклинание за щастие. Не случайно се използва думата колото, за шевиците.
Соларният култ е най-древният, а и не е ли слънцето символ на живота?! ...

Тези свастики съм виждала върху украсата на църквата "Христос Пантократор" (Вседържател), XIII-XIVв. в Несебър. ( http://qbylkovcvqt.blog.bg/izkustvo/2011/04/12/nesebyr-samo-den-predi-sezona.727819 и http://qbylkovcvqt.blog.bg/izkustvo/2011/04/10/nesebyr-pogalen-ot-lychite-na-aprilskoto-slynce.726425 )
цитирай
14. prarodinata - Соларният култ е най-древният, а ...
01.12.2012 19:57
qbylkovcvqt написа:

Соларният култ е най-древният, а и не е ли слънцето символ на живота?! ...

Тези свастики съм виждала върху украсата на църквата "Христос Пантократор" (Вседържател), XIII-XIVв. в Несебър. ( http://qbylkovcvqt.blog.bg/izkustvo/2011/04/12/nesebyr-samo-den-predi-sezona.727819 и http://qbylkovcvqt.blog.bg/izkustvo/2011/04/10/nesebyr-pogalen-ot-lychite-na-aprilskoto-slynce.726425 )


Привет и добре дошла!
Точно така е, Свастиката е като поема, възхваляваща самия Живот, динамиката и многообразието му. Няма нищо изненадващо, че за невероятно витален и устойчив народ като нашия Свастиката е един от най-обичаните и използваните символи.

Иначе за църквата в Несебър знаех и аз, но когато подготвях статията, наизлязоха толкова много свастики, че се наложи да пренебрегна някои от тях, за да не се претрупва прекалено материала. Радвам се, че ти е било интересно и заповядай отново!

Поздрави!
цитирай
15. get - - Вероятно и ТриПод-а от "елинските" храмове е гръцка дума !!? :))
01.12.2012 20:02
voulgaros написа:
ТРИСКЕЛИОНА- Е ГРЪЦКА ДУМА ПЪРВО И ВТОРО Е ИЗКОНЕН ГРЪЦКИ СИМВОЛОС..

ДОСТА ЗАБАВЕН ПОСТИНГ..МАРТИНЧО .

- У-ух, това момченце с отровено от мегаломаниашка пропаганда съзнание - кога ще му узрее главата за простата истина, че преди "елиники глоса" КОЙНЕ има ПО-СТАР ЕЗИКОВ пласт който аз дето не съм гръко езичен го разбирам ?!

Прародина респект за материала и труда за създаването му !!
- във връзка с "лявото" и "дясното" въртене на свастиката ?!?
prarodinata написа:
Различаваме свастики, които се въртят по посока на часовниковата стрелка (надясно) и сувастики, въртящи се обратно на посоката на часовника.

- не е "лошо" и "добро" а символ и силите/ефекти, които настават на небе-то и земята. Тоест в космически и земен аспект !

- Поздрав !

- А относно "трипода" каква ми е идеята ето на монета, по-добре ще разберете смисъла на това, което обяснявам ?! - http://www.vakras.com/pythia-and-sfinx-pics/python-tripod-coin.jpg
- три-поддържаният (три-нога) триножник в антични светилище (Apollon attacking the Python at Delphi. Silver stater from Kroton, c. 420 BC. Illus. 104, Art and Myth in Ancient Greece, T. H. Carpenter )
цитирай
16. bgwest - Страхотен постинг Свастиката си ...
02.12.2012 01:29
Страхотен постинг
Свастиката си е чисто наш Български Хилядолетен Символ.
Поднесоха ни на тепсия Беломорието и Македония/исконни наши земи/в замяна на този символ.Добре,че не се връзваме лесно на чужди акъли.
П.С.Плочките от първите ти постинги,тук....Доста се порових...Те са...Не са дюлгерски,в никакъв случай,не са дюлгерски.
Успех!!!
цитирай
17. sparotok - подробност
02.12.2012 02:20
Като се заговорихме за светлина и слънчев култ...думата Бог означава светлина, слънце.

Бага е един от 12-те адития, т.е. аспекти, имена на слънцето в арийската религия.
Учените обаче се правят на луди и твърдят, че Бага означавало дарител, този, който дава.

Ако се види името на Бага написано с деванагари ще се установи, че то е различно от бака - парче, част, дял, дажба...от които учените извеждат Бага.

Според Хезихий фригийското име за Зевс е...Багайос...а нас ни омайваха, че Бог е иранска заемка в езика ни:)


Slavonic “Bog” and the “Baga” of the Cuneiform Inscriptions, both of which are names for the Supreme Being. If we proceed further, and inquire after the ancestral form of these epithets,—so strangely incongruous in their significations,—we shall find it in the Old Aryan “Bhaga,” which reappears unchanged in the Sanskrit of the Vedas, and has left a memento of itself in the surname of the Phrygian Zeus “Bagaios.”
цитирай
18. nemak - дам
02.12.2012 10:32
и за мен няма съмнение, че най старите свастики в света са намерени на Балканите и по западния бряг на Черно море и продължават да се използват и до ден днешен! към тях може да прибавим и елбетицата, спиралата и още някои символчета. трудно могат да се нарекат Български обаче, ако да са правени от нашите прадеди. по това време те не са се наричали Българи или дори и да се наричали така няма как да се докаже:) аз съм умерен привърженик на автохтонната теория иначе, но раздуването на името Българи през хилядолетията само нанася вреди. така че според мен по-правилно е да се каже така- свастиката е хилядолетен символ измислен по нашите земи и използван от Българите и до ден днешен, примерно ;) Поздрави
цитирай
19. malchaniaotnadejda7 - Благодаря!
02.12.2012 11:22
Ценен постинг! С допълненията на Павел Серафимов - Sparotok - е безценен. Шевиците, които ви е дала Цани - Zvezdichka, сами по себе си са праизвор, пред който и неверникът би млъкнал. Благодаря ви!
цитирай
20. get - - Лъгали са и продължават да лъжат ... относно много неща в "гръцката" митология !!?
02.12.2012 12:37
sparotok написа:
- Според Хезихий фригийското име за Зевс е...Багайос...а нас ни омайваха, че Бог е иранска заемка в езика ни:)


- Според тълкуванията на "мъдрите" елинисти(византийско-александрийски опортюнисти) епитета Ликаон на Зевс, означавал "Вълчи", което пък идвало от едноименната планина в Аркадиа, "Lykaion".
- Издигнатото му там светилище, в почит на бог патрон на ликейските пан-аркадски игри иомало олтар на аркадският Zeus Lycaeus. Същите в старанието да си предадат ученост и познания на традициите в Аркадия, датиращи не по късно от 1 300-та година пр.хр. Започват "за авторитет" да ... на практика лъжът в твърдението си, че там са се извършвали човешки жертвоприношения ... и т.н. ?!
- НО КАКВА Е ИСТИНАТА !!
- Според известната ни, като Пароски мрамор хронологична таблица - събитията покрай основаването на игрите и честването на култа датира от преди 1 300-та година.
- Приношенията, които са се правили са били от обредни хлябове и жертвени животни.
- Отделно NIKOLAOS BERGELES(преподавател в Атинският у-т) обяснява, че значението на Зевсовият епитет LYCAEUS означавало LUMINOUS – светлина !! – тоест ЛЪЧИСТ ?! … от там вероятно са и ЛИЧен-ЛИЧа-ЛЪЧа, в бг. Езика ни ?! ... от направената прооверка, за верността на твърдяното от BERGELES , се установява, че в европейските езици LYCAEUS е синонимна на PIE *leuk- "light, brightness" ; на Gk. LEUKOS "bright, shining, white;" Lat. lucere "to shine"; O.Ir. loche "lightning," luchair "brightness"; Hittite lukezi "is bright"; старо-църковно-славянски(чети старобългарски - б.м.) O.C.S. "luci -light"; ... от там имаме в съвременен български Лъч(ист), Лъчезар ... с омо-синонимните ЛИЧен, Лъчен и др. !
- Странно, Но ? - в гръцкият ... производни от LYCAEUS няма !? - или ако има, се превеждат в смисъл "вълк/чо" - защо ли е така ??!

- Този ми пост бе донякъде провокиран й, от блогърът "voulgaros" ... като своеобразна илюстрация за това, което му обяснявам ?!

от Гет ктист-катарос

П.П. Искам още малко да обясня. В рода ми има хора носещи името Лука(фамилно Луков).
- Моля, само не прибързвайте да го свързвате с зеленчука Лук ... кой би нарекъл детето си на зеленчук :)) ?!
- Умалително-галено на същите им викаха луЧКо ... та, ето нагледно механизма на преминаване в новобългарски звучението на "гръцкото" лично име LEUKOS ... Белчо(така си го превеждат те)?! - Според мен, на български е по точната му форма и смислово и фонетично ЛЪЧО-Лъчко-Лучко ет цетера !!?
цитирай
21. shtaparov - До get:
02.12.2012 13:43
Точно така приятелю: Левко= Лечко (Лъчко): виж и фам. Лечкови,а слънчевите лъчи обикновено са възприемани като бели,затова гърците така са обозначили белия си цвят. Този и много други примери сочат,че прагърците не са били чисти семити или хамити,а са имали и индоевропейска (сиреч древно-Българска) кръв.
цитирай
22. get - - А не, индото в определението "индоевропейци" ... идва именно поради късната гръко-хамитска ... !!?
02.12.2012 15:10
... миграция по нашите земи ?! - Това е по-времето ни известно за историята на Гърция, като "тъмни векове" !!
shtaparov написа:
Точно така приятелю: Левко= Лечко (Лъчко): виж и фам. Лечкови,а слънчевите лъчи обикновено са възприемани като бели,затова гърците така са обозначили белия си цвят. Този и много други примери сочат,че прагърците не са били чисти семити или хамити,а са имали и индоевропейска (сиреч древно-Българска) кръв.

- Нормално е гръцкото-хамитско да има и европейско ... тъй като по пътя си преди да достигнат егейският архипелаг а после и балкани ... са се омесили с бяло население проживяващо в Египет и сев.Африка ?!! - поради този факт, който няма как просто да се прикрие ... ни слагат и едно "индо" отпред ?! - ние българите просто ЕВРОПСКО население и най-стари, като европейци ... създатели на тази култура, към която имат присвоителски апетити хамитите-индо-гърци ... с примеси на европейска кръв ... от асимилираното от тях местно, заварено население ?!

- Но думата LEUKOS по произход е от предгръцко време ... поради това, като чужда тям ... не се е доразвали - няма производни форми !! - при нас има !! - Е сети се при цялата тази галимация езиковедска, историческа и етносна ... кои са местни автохтони и по-стари на Балкани - кои са по-нови поселенци и кой на кого краде историята ??!

от Гет ктист-катарос - еретик, според лъжите на елинистите-фанариоти
цитирай
23. prarodinata - Триножник
02.12.2012 17:53
get написа:
voulgaros написа:
ТРИСКЕЛИОНА- Е ГРЪЦКА ДУМА ПЪРВО И ВТОРО Е ИЗКОНЕН ГРЪЦКИ СИМВОЛОС..

ДОСТА ЗАБАВЕН ПОСТИНГ..МАРТИНЧО .

- У-ух, това момченце с отровено от мегаломаниашка пропаганда съзнание - кога ще му узрее главата за простата истина, че преди "елиники глоса" КОЙНЕ има ПО-СТАР ЕЗИКОВ пласт който аз дето не съм гръко езичен го разбирам ?!

Прародина респект за материала и труда за създаването му !!
- във връзка с "лявото" и "дясното" въртене на свастиката ?!?
prarodinata написа:
Различаваме свастики, които се въртят по посока на часовниковата стрелка (надясно) и сувастики, въртящи се обратно на посоката на часовника.

- не е "лошо" и "добро" а символ и силите/ефекти, които настават на небе-то и земята. Тоест в космически и земен аспект !

- Поздрав !

- А относно "трипода" каква ми е идеята ето на монета, по-добре ще разберете смисъла на това, което обяснявам ?! - http://www.vakras.com/pythia-and-sfinx-pics/python-tripod-coin.jpg
- три-поддържаният (три-нога) триножник в антични светилище (Apollon attacking the Python at Delphi. Silver stater from Kroton, c. 420 BC. Illus. 104, Art and Myth in Ancient Greece, T. H. Carpenter )


Гет, благодаря ти за допълненията. Снимката на триножника е любопитна, можеш ли да развиеш тезата си, какво имаш предвид?
Поздрави?
цитирай
24. prarodinata - и за мен няма съмнение, че най ста...
02.12.2012 18:28
nemak написа:
и за мен няма съмнение, че най старите свастики в света са намерени на Балканите и по западния бряг на Черно море и продължават да се използват и до ден днешен! към тях може да прибавим и елбетицата, спиралата и още някои символчета. трудно могат да се нарекат Български обаче, ако да са правени от нашите прадеди. по това време те не са се наричали Българи или дори и да се наричали така няма как да се докаже:) аз съм умерен привърженик на автохтонната теория иначе, но раздуването на името Българи през хилядолетията само нанася вреди. така че според мен по-правилно е да се каже така- свастиката е хилядолетен символ измислен по нашите земи и използван от Българите и до ден днешен, примерно ;) Поздрави

Здравейте.
Радвам се, че сте привърженик на автохтонната истина за българите. Всеки сам за себе си преценя дали да нарича това коренно еднородно население българи, траки, пеласги, славяни или просто 'дедите ни' :)
Иначе Елбетицата е друг фундаментален български символ, който си заслужава да бъде изследван. Днес младежите познават десетки лога на фирми, марки, брандове и пр., а надали могат да разпознаят и назоват Елбетицата например. Ако опознаем и започнем да се идентифицираме с древните си символи, ще можем пак да черпим от силата им.
Твърде е тъжно, когато древни и изконни наши символи се свързват манипулативно с много по-късни политически течения, които по никакъв начин не кореспондират със съдържанието и духа на дадения знак. От нас зависи да променим това и да извадим наяве истината. Наближава деня, когато фундаменталистката ревност при триенето на свастиките по улиците ще отстъпи място на много по-цивилизовано и интелигентно отношение към един от най-значимите знаци-закрилници за българите.
Поздрави!
цитирай
25. prarodinata - Ценен постинг! С допълненията на ...
02.12.2012 18:42
malchaniaotnadejda7 написа:
Ценен постинг! С допълненията на Павел Серафимов - Sparotok - е безценен. Шевиците, които ви е дала Цани - Zvezdichka, сами по себе си са праизвор, пред който и неверникът би млъкнал. Благодаря ви!

И аз Ви благодаря! Шевиците са много важни, те са твърде консервативни и съхраняват орнаменти от дълбока древност. Още Мелаарт, откривателят на великите неолитни градове Чатал Хююк и Хаджилар, открива големи прилики между украсата от стените на 8-10 000-годишни жилища и традиционните анадолски килими! Потърси mellaart anatolian kilims например. Ами ако археологът беше посетил Чипровци, Самоков или Родопите и беше видял тамошните черги...:)
Поздрави!
цитирай
26. prarodinata - Страхотен постинг Свастиката си ...
02.12.2012 19:00
bgwest написа:
Страхотен постинг
Свастиката си е чисто наш Български Хилядолетен Символ.
Поднесоха ни на тепсия Беломорието и Македония/исконни наши земи/в замяна на този символ.Добре,че не се връзваме лесно на чужди акъли.
П.С.Плочките от първите ти постинги,тук....Доста се порових...Те са...Не са дюлгерски,в никакъв случай,не са дюлгерски.
Успех!!!

А аз те поздравявам за интереса ти към миналото на българите и затова, че не се доверяваш, а правиш собствено проучване. Това винаги дава най-добри резултати.
Виж, 'концепцията' за дюлгерските надписи даже не се нуждае от коментар, обещал съм на авторите й по едно айрянче да могат да преглъщат по-лесно дипломите си :)
Поздрави!
цитирай
27. prarodinata - Точно така приятелю: Левко= Лечко ...
02.12.2012 19:09
shtaparov написа:
Точно така приятелю: Левко= Лечко (Лъчко): виж и фам. Лечкови,а слънчевите лъчи обикновено са възприемани като бели,затова гърците така са обозначили белия си цвят. Този и много други примери сочат,че прагърците не са били чисти семити или хамити,а са имали и индоевропейска (сиреч древно-Българска) кръв.

Съгласен съм напълно с разсъжденията за ЛЪЧ. А ако гърците не бяха се смесили с нашите, надали щяха да получат този силен културен тласък, който (наред с някои други техни 'качества') ги направи 'основоположниците на европейската цивилизация'.
Поздрави!

цитирай
28. get - Снимката на триножника е любопи...
02.12.2012 19:58
prarodinata написа:
Снимката на триножника е любопитна, можеш ли да развиеш тезата си, какво имаш предвид?

- Съвсем накратко ! - думата четяща се като "подос"-крак", ми обърна внимание ... във връзка с едни от най-старите епитети на Богинята майка ... от автохтонното аркадско население - тоест, Деспойна, Ликосура, най-вече Пересподния(Персефона - клас. гръцки).
- Отделно имаме една дума "келтска" за укрепено място(бург) с по-старо и възприето от латините наименование "оп"-"пи/едум". За втората част лингвистите се произнасят че било идело от PIE "крак-стъпало", в бг. езика имаме аналогичното "пета" ?!
- Най-рано е документирано в микенски надпис "линеар В" ... за който учЕните безапелационно заявяват, че е Mycenaean Гръцки "ti-ri-po-de", written in "Linear B" - срещу което аз възразявам, че микенският и т.нар. "класически гръцки" са два различни езика !!
- Това "пета" участва при съставянето името на "три-пода" ?! - За "три"то няма, какво да обяснявам - то си е Три !!
- Но, от това гръцко "поди, подус, пода" - превеждано, като "крак". В нашият език, за който твърдят, че не е местен има множество производни от тази дума.
- Най-интерсни са архаичните ни думи свързани с битовото "подница"(глинена подставка за печива). Друга дума свързана с фолклорно-обредни действия от т.нар. "Змийски дни"(празници). При който жените месят с крака влажна почва (в плочка) против болести и ухапвания от змии ?!
- Така омесената глинена плочка се нарича ПОДНИЯ ? - Също към тези обреди-вярвания(змийски) има отношение и обредният хляб с форма на змия(бях ти го постнал изображението ?).
- Отново се връщам към Богинята майка в хтоничният й ипостаз(проявност) - Това е Персефона ... на която по-старото име(епитет, по-скоро) е било близко до ПерезПодния, тоест, Тази/Тя "през-под-нас" ?!! - или Песефона не е лично име на богиня а епитет-пояснение !!?
- При врванията и съответната образност, съотнесени към тази богиня, се е приемало че от нея излизат еманации-земни (сили) - от там са нашите вярвания за само-Дивите ?!
- Земното-хтонично-сила се свързва и изобразява, като змия(извиващо се движение), поради това и Змийската "колона" от храма от Делфи ??!
- Виж:
1. http://www.livius.org/a/turkey/istanbul/hippodrome/istanbul_hippodrome_spina_serpents_column3.JPG
2.
http://www.livius.org/a/greece/delphi/tripod/istanbul_hippodrome_spina_serpents_iam3.JPG

- Темата е много голяма ... поради това, само маркирам, (конспектирам) основните определящи пунктове !
- Ще завърша, като кажа !! - поради тази причина, близостта на езикът ни, до предгръцкият езиков пласт, плюс народен фолклор и обичаи ... на база объркването в световната история поради политизация й, ... и от там изкарване на гърците някакви уникални и неприсъщи им качества ... Водят в момента до непризнаване на нас и културата ни, като народ, че произхождаме Не от Тук, от югоизточна Европа а ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ ИЗПРАЩАТ зад Карпатите(под вида на славяни) или в Централна азия(под вида на прабългари или хуни).

- По тази причина !! - моята първа и приоритетна задача, е да докажа, че НИЕ СМЕ МЕСТЕН НАРОД !! - ако имаме общи черти и успоредици с култури - славянска или средно азиатска, то това е в резултат миграционни процеси, с миграция на части от този огромен народ ... последната част, от която сме останалите ние Българите !! - тъжно но факт ... от този много голям народ, като при балзаковата "шагренова кожа" сме останали един малък дял ?!!:((

от Гет ктист-катар - еретик, за академичните историци
цитирай
29. merlin68 - Чудесен постинг,
02.12.2012 21:49
прочетох го с истинско удоволствие!
цитирай
30. prarodinata - Добавени снимки на обредни хлябове
02.12.2012 23:28
Бях пропуснал да кача три снимки, вече могат да се видят.
Гет, обърни внимание на Триногата от смолянския музей :)
цитирай
31. get - - Трискела, още триногата ... плюс "кръста" на св.Бригита("келтска") ... ??!
03.12.2012 12:07
prarodinata написа:
Бях пропуснал да кача три снимки, вече могат да се видят.
Гет, обърни внимание на Триногата от смолянския музей :)


- Са символи на женското начало в движение, като пораждащи сили ?!
- Ако се заровим в келтските, друидски вярвания и практики - силно заимствани от "гетските" такива, тоест на тракийско-скитското население от Придунавието(някои го категоризират, като келто-скити) ... Ще установим ??
- Трите крака символизират:
а/земя;
б/вода;
в/дърво.
- На база, тези три природни сили, казват били и магическите умения, гадания и практики при друидите. Тоест, магическикте им опитности се деляли на - земни-вода-дърво , това древните са го свързвали, като/с качества/та на "Богинята жена-майка". Съответно на присъщи, ней сили ?
- Отделно имаме припокриване ... между гетски и келтски способности при вълшебниците-друИди(види), в тяхното преобразяване(преминаване от човешка в животинска форма) ... с първа степен - гарван, втора - вълк(верволф); трета - мечка.
- Става много весело, поради факта, че подобна на тази информация за качества при друиди ... имаме запазена и за траки-гети и за така наречените прабългарски "колобри" ... със същите първа степен-гарван; втора-вълк и т.н. ?? - от тук възниква въпросът - как тъй етносно и културно население келтоСкити(европейци) и "пра"българи-тюркоАзиатци(според историците ни) ... имат такава близост и общност в традиции и практики с тайно-сакрален характер ?

от Гет - друвид-гарван, тоест калфа в задругата на колобрите :)) или още, рицар от ордена на "Зеленият дракон" :)) ?!
цитирай
32. prarodinata - прочетох го с истинско удоволст...
03.12.2012 19:41
merlin68 написа:
прочетох го с истинско удоволствие!

Благодаря!
цитирай
33. prarodinata - - Става много весело, поради ф...
03.12.2012 19:49
get написа:

- Става много весело, поради факта, че подобна на тази информация за качества при друиди ... имаме запазена и за траки-гети и за така наречените прабългарски "колобри" ... със същите първа степен-гарван; втора-вълк и т.н. ?? - от тук възниква въпросът - как тъй етносно и културно население келтоСкити(европейци) и "пра"българи-тюркоАзиатци(според историците ни) ... имат такава близост и общност в традиции и практики с тайно-сакрален характер ?

Въпросът разбира се е реторичен :)

Поздрави!
цитирай
34. sparotok - траки и друиди
03.12.2012 21:24
prarodinata написа:
get написа:

- Става много весело, поради факта, че подобна на тази информация за качества при друиди ... имаме запазена и за траки-гети и за така наречените прабългарски "колобри" ... със същите първа степен-гарван; втора-вълк и т.н. ?? - от тук възниква въпросът - как тъй етносно и културно население келтоСкити(европейци) и "пра"българи-тюркоАзиатци(според историците ни) ... имат такава близост и общност в традиции и практики с тайно-сакрален характер ?

Въпросът разбира се е реторичен :)

Поздрави!


Няма мистерии...Иполит пише, че религията на келтските друиди е базирана на учението на тракиеца Залмоксис.

Страбон пък съобщава за култ към Дионис в Галия...

Холдер споменава за галско посвещение на бог Белсурд...а това май е тракийския Сбелсурд...

Няма мистерии, има неудобна информация...
цитирай
35. leonleonovpom - Прекрасен материал! Не робувам на ...
04.12.2012 14:01
Прекрасен материал! Не робувам на предразсъдъци.Сянката от огорчението от лятото още е над мен, но това не пречи да призная качеството на материала.
цитирай
36. prarodinata - Прекрасен материал! Не робувам на ...
04.12.2012 14:35
leonleonovpom написа:
Прекрасен материал! Не робувам на предразсъдъци.Сянката от огорчението от лятото още е над мен, но това не пречи да призная качеството на материала.


Благодаря Ви за признанието. Само не разбирам за какво огорчение говорите. Аз ли съм станал причината за него?
Поздрави!
цитирай
37. solinvictus - http://lh6. ggpht. com/_-UoPq...
04.12.2012 17:48
http://lh6.ggpht.com/_-UoPqbrfTlI/S2VRwYq3rBI/AAAAAAAAA1Q/oYH0d4fHuYE/s640/coptic_tent2.jpg

http://es.wikipedia.org/wiki/Lauburu

http://www.swastica.com.ar/
цитирай
38. get - - Соле, кво искаш да кажеш с кавьорчето от ...
04.12.2012 18:09
solinvictus написа:
http://lh6.ggpht.com/_-UoPqbrfTlI/S2VRwYq3rBI/AAAAAAAAA1Q/oYH0d4fHuYE/s640/coptic_tent2.jpg

http://es.wikipedia.org/wiki/Lauburu

http://www.swastica.com.ar/


1. ... бедуинската шатра
2. ... баскският кръст "лаубуру".
- Относно кръста на баските ... навремето, същият ми бе "объркал ребуса" ... но при проверка се оказа, че той не датира от ПРЕДвремето на европейците, ако приемем че, баски са "предевропейците" ... а от времето на имп. Антонин(85-161) с пълно име Titus Aurelius Fulvus Boionius Arrius Antoninus Pius :))
цитирай
39. prarodinata - http://lh6. ggpht. com/_-UoPq...
04.12.2012 18:52
solinvictus написа:
http://lh6.ggpht.com/_-UoPqbrfTlI/S2VRwYq3rBI/AAAAAAAAA1Q/oYH0d4fHuYE/s640/coptic_tent2.jpg

http://es.wikipedia.org/wiki/Lauburu

http://www.swastica.com.ar/


Благодаря за линковете и ти ме подсещаш за един пропуск в моя материал, а именно, че не съм публикувал снимка на сребърните монети (статери) на племената орески и дерони от 6-5 в. пр. Хр. На тях има изобразена вдлъбната свастика, а най-интересното е, че в по-късни емисии на статерите свастиката се трансформира в трискел (трипод). Тези дни, като намеря подходящо изображение, ще допълня отново статията.
Поздрави!
цитирай
40. get - - Е, то човек не може и да иска ... да е съвършен ?!
06.12.2012 17:05
prarodinata написа:
solinvictus написа:
http://lh6.ggpht.com/_-UoPqbrfTlI/S2VRwYq3rBI/AAAAAAAAA1Q/oYH0d4fHuYE/s640/coptic_tent2.jpg

http://es.wikipedia.org/wiki/Lauburu

http://www.swastica.com.ar/


Благодаря за линковете и ти ме подсещаш за един пропуск в моя материал, а именно, че не съм публикувал снимка на сребърните монети (статери) на племената орески и дерони от 6-5 в. пр. Хр. На тях има изобразена вдлъбната свастика, а най-интересното е, че в по-късни емисии на статерите свастиката се трансформира в трискел (трипод). Тези дни, като намеря подходящо изображение, ще допълня отново статията.
Поздрави!

- За мен един от най-старите образци за слънчо-сувастиката е от две чинии ... едната от старозагорско(ако не ме лъже паметта ?) ?!
- Втората е от моят град - Варненски исторически музей ... тази чиника със златно покритие ... символизираща СлънчоСувастика-въртящ се - http://miroslav.eu/wp-content/uploads/2012/06/Гроб-4-Чиния-1.jpg ... има я, и на сайта на музея ?!
Датировката и, е около 4 500 г. пр.н.е. !!
- Тези "индуски" свастики - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/01/IndusValleySeals_swastikas.JPG ... са минимум с 1 000 години, по-млади от чинийката ?!

- Успех в търсенията ! - от Гет дру(виждащ)вид :)) !
цитирай
41. анонимен - Гет-ски, показах ви ги защото сте ...
07.12.2012 04:04
Гет-ски,показах ви ги защото сте почнали много да фантазирате! Там има и "долмени" има и саркофази издялани в скалите,има "докуржума" на Янус,за който повечето разбирачи се праят на умрели лисици! Има и "лабиринта",има и руната на "Живота" както и патицата стиснала в уста "роза" или "мак" тези нещица ги има в Плиска...как ги обясняват соларните разбирачи с Богините Майки? :))))) БОГИНЯТА МАЙКА Е ЕДНА ОТ 4000 Г.ПРЕДИ ИИСУС....НЯМА ДРУГИ,КАЗВА СЕ КИБЕЛА!!! Ай...
цитирай
42. get - - Слънчо, що усещам едни нотки на отрицание в твоето ... Ай...[/quote]
07.12.2012 10:21
анонимен написа:
Гет-ски,показах ви ги защото сте почнали много да фантазирате! ... БОГИНЯТА МАЙКА Е ЕДНА ОТ 4000 Г.ПРЕДИ ИИСУС....НЯМА ДРУГИ,КАЗВА СЕ КИБЕЛА!!! Ай...

- Бабата Кибела ... е със най-старо име Кубаба от Чатал хьоюк !!
анонимен написа:
... коптските черги са като нашите,значи са протобулгаринси,както и коптската азбука ,която предшества кирилицата,с липсващи две три букви ... после дъновски....и войла!!!!

- Що намеси и сектантите-протестанти марани, в лицето на П. Дънов ?!! - Кво общо имам аз с него ??
- Май е време да постна едно матралче, с образци кирилица ОТ ЧЕТВЪРТИ ВЕК ... ма не коптски и от Агюпта а от подножието на Тавърските планини - Сирийски ?!

- Соле ти мислиш по начина, в който ни обвиняваш ... не може само от едно племе или етнос ... да извеждаме произхода на нас българите ?! - Ще ти го илюстрирам с една случка показваща, къде бъркаш ?!

- Преди години се познавах с един човек, който имаше сестра с по-леко поведение. От малък балкански градец !
Един ден, на същата и се случи, това което е нормално при такова поведение ... забременя ! Брат и побесня ... и имаше търмоз и бой, гарнирани с въпроси - Кажи ма, кажи - Кой е бащата ?!
- Момата нямаше желание да крие, но бе изправена пред проблема, при толкова много кандидати(за бащи) от кой точно е плодът на "греха" в корема й.
- Та един ден, след поредната порция бой и тормоз, тя стигна до великолепно обобщение-прозрение, което каза и по този начин се защити пред брат си !!
"Бате, представи си, че си излязъл в полето ! - набрал си букет цветя. След това си подушил букета. Заболява те главата.
- А сега, кажи ми ... как да ти отговоря, от кое точно цвете, ме е "заболяла" главата ?!" :))
- Накратко, във връзка с вица - Имаме формирали се в предисторично време, два огромни, етносно-културни масива. Този на европейците(от източно средиземноморие и припонтийски) и Втори, "други" !!?
- Ние българите, ПРОИЗХОЖДАМЕ ОТ ПЪРВИТЕ ... а мараните и гърци ... са от ДРУГИте !!
цитирай
43. get - - Хм, много трудно ми е ве братче ... да ти изложа тезата си ?!
07.12.2012 16:43
solinvictus написа:
Не Ви знам от кои произхождате ,но видимо е ,че не сте от българите! :) Как така има надпис в 9 век с БУРГАРИ в греце среда и същите бургари в 3 век в латинска и ро в МИЗИЯ....като за мизиски етнос никой не ГОВОРИ,А? А самият Симеон е наречен ТАКА или се прайм на МОТИКИ?:))))

- Авторите хроникьори "елините" са субпродукта от това, КОЕТО ОБЯСНЯВАМ и което най-добре се разработва в лингвистиката от вида и КОМПАРИТИВИСТИКА !!
- Грецетата(дедите им) са продукт от етносно и културно омесване - къмто ОСМИ ВЕК пр.Хр. - ЕЛИНИСТИТЕ предимно си седят в Александрията и от там дават настаавления и "умни" съвети - Кое как да се мисли ... и коя дума, как да се чете !! - типичен представител на това е Сефан Византийски ... ма той не е византийски, щот е формиран от "еленистичната" схола на "александрийците" !!

- Що не искаш да вденеш, че основното на моята теза е ЕЗИКЪТ - На един език е говорено и в Близък изток, и в Мала азия, на Балкани и около почти цяло причерноморие.
- Този език се изоставя ... след появата на грецетата и по-късно след персийската инвазия към нас !!
- Но къмто 1 000-таа година пр.хр. този език(съответно с регионални отлики) се е говорил по източно средиземноморие, балкани и причерноморие !! - от което, не може различни народи да имат ЕДИН ЕЗИК но културно и етносно да са ризлични ?!
- После с идването на индийците (семити-хамити) и помоща на Агюпта ... започва езикова и етносна асимилация на местните ... роднините ни ?!!
- На края се стига до там ... че да се свием в тези териториални граници, в които се намира географското понятие България !!!

- Ако ми поставиш въпроса - Къде остават тюркутите и московитите(угри) - ще ти кажа, че тях ги е нямало още на историческата сцена и по тези географски ширини !!

- Турците, станаха турци в Турция, кога маранът Мустафа Кемал им направи политическата и езикова реформа ... но това вече след 1920 год. !! - преди това е имало ОСМАНЦИ 26(двадесет и шест) народности !!
цитирай
44. prarodinata - Моля дискутиращите да се придържат ...
07.12.2012 16:48
Моля дискутиращите да се придържат към умерен тон и да не провокират безсмислено напрежение и противопоставяния. Свастиката е ведър и слънчев символ, нека я уважаваме, като поне загърбим низките си страсти, ако можем.. За който не умее това – да благодарим на блог беге за възможностите за модерация! :))
цитирай
45. анонимен - Гет, езика не е етнос, важен е и ет...
07.12.2012 23:22
Гет,езика не е етнос,важен е и етностнообразуващ е! Но тази култура не може да се квалифицира като изначална българска,понеже няма факти за това!И който си позволява своеволни и словоблудства върху тая тема работи срещу българския етнос,защото го вкарва в една много лесно ОБОРИМАтеория!Кукерите в Испания българи ли са?
цитирай
46. get - - Соле, няма логически и фактологични разлики между това, което обясняваш ти и моята хипотеза !!?
08.12.2012 14:26
анонимен написа:
Гет,езика не е етнос,важен е и етностнообразуващ е! Но тази култура не може да се квалифицира като изначална българска,понеже няма факти за това!И който си позволява своеволни и словоблудства върху тая тема работи срещу българския етнос,защото го вкарва в една много лесно ОБОРИМАтеория!Кукерите в Испания българи ли са?

- В началото - Зората на човечеството(ранен неолит) имаме хора номади, казано още ловци-събирачи. Същите да са разполагали с най-мно ТРИСТА ДУМИ речников фонд, плюс комбинациите от тях - айде да са били шестотин ?! - това не го казвам аз, а лингвистите в палеолингвистиката им !!
- После имаме така наречената Зора на цивилизацията - среден и късен неолит ?! - хората започват уседнал и от там социално организиран живот.
В главите им се пораждат много по-сложни идеи за света, природа, сили(природни), тоест появява се праобраза на Вярата ... за Този и "Другият свят" ?!!

- Отделно начева и така наречената технологична революция - изобретява се керамика, металообработване, доместикация(одомашняване) на растения и животни.
- Социално структуриране на общество ... и ред още други признаци ?!!

- Съществуващият до тогава речников запас става недостатъчен ... Поради това, започва да се развива и усложнява !!! - именно под влияние на този усложнен социален, технологичен и духовен живот !!
От тогава датира и, ПЪРВИЯТ ЕЗИК ... Е-В-Р-ОП-Е-Й-С-К-Ият(без индото !), който се поражда във вследствие на гоеизброените фактори ... на територия БАЛКАНИ, МАЛА АЗИЯ и около ПОНТА !!
- Но освен ОБЩНОСТ ЕЗИКОВА имаме и общност културно-религиозна !! - със съответната и образност, плюс традиции и обичаи ?!
- Ровил съм много в античността ... но оказва се, че античността е твърде късен исторически период, относно това което представлява интерес за нашите търсения ... така че, стигнах до по-дълбокият/ранен ПРЕДисторически пласт !!
- От там(чрез това) мога да ти обясня и защо има "кукери" в Испания и на Балкани-България, Румъния ... но забележи, не и в Гърция ?! - ако има такива в последната, то това са братчеди(асимилирани от малаките) !!?

от Гет историк-компаритивист ... не истерик-шовинист :)) !!
цитирай
47. prarodinata - - Ровил съм много в античността. . ...
09.12.2012 19:22
get написа:

- Ровил съм много в античността ... но оказва се, че античността е твърде късен исторически период, относно това което представлява интерес за нашите търсения ... така че, стигнах до по-дълбокият/ранен ПРЕДисторически пласт !!

Т. нар. 'праистория' (доста подвеждащ и изманипулиран термин според мен) е ключът към разбирането на културни и езикови феномени, които се наблюдават хилядолетия по-късно.
'Праисторията на човечеството не е просто прелюдия към историята. По-скоро историята е пъстроцветен и изпълнен със събития послеслов на каменната ера.' Това е цитат от анотацията към “Изгубените цивилизации на каменната ера” на Р. Ръдгли, книга, която препоръчвам горещо.
Поздрави!

цитирай
48. solinvictus - Обясни за кукерите, също така защо ...
12.12.2012 04:44
Обясни за кукерите,също така защо "Ледения човек" си е татуирал "кръст",носил си въглища за скарата,ял е печено месо и нещо като хляб и няма зъби "мъдреци"?как правиш връзката с българите и кога? Общите теми на развитието на "Уманизма" са "бля,бля! КУКЕРИ ИМА В ЦЯЛА ЕВРОПА....КОГАТО НЕ СА ЗНАЕЛИ ,ЧЕ СА ЕВРОПЕЙЦИ - БЕЗ ИНДО!!!!!!!! Понял? :))))) не вкарвай понятия "грецета" и "семити" работи с понятието БЪЛГАРИ-и дериватите му! Не виждам смуслен отговор от никой разбирач за БУРГАРИТЕ" в "Наръжкият надоис" и коментарите на Успенския и останалата сволач? КАК ТАКА СЕ МАЖАТ ФАКТИТЕ!!!
цитирай
49. zvezdichka - Поздравления за темата и изследванията
13.12.2012 11:10
по повод този древен символ. Много са интересни и снимките. Аз имах снимки и на обредни хлябове със свастика и на разни други църкви в Несебър, Добърско. Но си говорихме само за шевици. Между другото във фейсбука "Българска носия" има още едно интересно изображение на свастика на ръкав на кюстендилска сая.
http://auction.bg/uploaded/1122754/1122754.jpg
и
http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=547796048568759&set=o.225037020898604&type=1&theater

Ще си копирам някои от снимките за обредните хлябове, тъй като имам един албум с такива , събрани от нета, които съм решила да събера на едно място и ще дам линк към темата, от където съм ги копирала.
Поздрави и весели празници!
цитирай
50. prarodinata - Носии
13.12.2012 15:23
zvezdichka написа:
по повод този древен символ. Много са интересни и снимките. Аз имах снимки и на обредни хлябове със свастика и на разни други църкви в Несебър, Добърско. Но си говорихме само за шевици. Между другото във фейсбука "Българска носия" има още едно интересно изображение на свастика на ръкав на кюстендилска сая.
http://auction.bg/uploaded/1122754/1122754.jpg
и
http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=547796048568759&set=o.225037020898604&type=1&theater

Ще си копирам някои от снимките за обредните хлябове, тъй като имам един албум с такива , събрани от нета, които съм решила да събера на едно място и ще дам линк към темата, от където съм ги копирала.
Поздрави и весели празници!

Цанке, благодаря ти за поредната красива свастика, веднага я добавям към статията! Иначе съм съвсем наясно, че представените тук изображения на свастики върху керамика, камък, хлябове и носии са съвсем малка част от това, което може да се намери у нас. Не съм имал претенции за изчерпателност, желанието ми беше да илюстрирам подобаващо темата с някои непоказвани досега изображения на този жизнеутвърждаващ символ от българските земи.

И на теб желая весело посрещане на празниците!
цитирай
51. samojiva - Българите са произлезли от трак...
16.12.2012 20:16
Българите са произлезли от траките- арани , които пък са наследили знанията и уменията си от атлантите. Предстои в скоро време - следващите няколко години да се направят нови археологически разкрития, които ще осветлят вълнуващите толкова много българи въпроси относно произхода и значението на свастиките. Знанието отдавна е забравено за значението им, но са запазени от българите втъкани в цялата ни обредност! Менората, например е изобразена в най- българският знак IYI тя ще бъде открита в гробницата на Бастет. Остава само да дойде моментът, в който ще сме готови да възприемем и осъзнаем какви големи тайни крие нашата земя...
цитирай
52. solinvictus - Този древен български знак е изо...
23.12.2012 00:16
Този древен български знак е изобразен на олтара в Митреум! На този олтар са колили бикът ,по време на Банкетът в чест на Слънцето!

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=242892692508621&set=o.235657319889506&type=1&relevant_count=1&ref=nf
цитирай
53. antimason89 - ПОЗДРАВЛЕНИЯ!
27.02.2013 15:12
ПОСТИНГЪТ Е ВЕЛИК . ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДА ОТ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ !!!!!!!!!!!
цитирай
54. balkan1 - Свастиките са двете "движения" на Слънцето
08.03.2013 18:10
Наляво през годината и надясно през ерите -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/08/13/svastikata.590601
цитирай
55. oris - Има една много интересна книга за ...
15.06.2013 23:27
Има една много интересна книга за свастиката с 3400 снимки и илюстрации в нея, които разкриват популярността на символа в културите по целия свят. Определено отваря очите за това колко голямо е всъщност значението му:

"Сакральный символ. История свастики.", А.В. Тарунин, 2009 год.

Може да се намери в rutracker.org. Няколко страници за пример: http://www.imagebam.com/gallery/fwuhya9849jn5bql287ygtbnrr7vgu0w/

Поздрави!
цитирай
56. prarodinata - Има една много интересна книга за ...
28.06.2013 14:16
oris написа:
Има една много интересна книга за свастиката с 3400 снимки и илюстрации в нея, които разкриват популярността на символа в културите по целия свят. Определено отваря очите за това колко голямо е всъщност значението му:

"Сакральный символ. История свастики.", А.В. Тарунин, 2009 год.

Може да се намери в rutracker.org. Няколко страници за пример: http://www.imagebam.com/gallery/fwuhya9849jn5bql287ygtbnrr7vgu0w/

Поздрави!

Книгата определено си заслужава, благодаря много за линка!
цитирай
57. tututo - Българите не са еднородна нация
24.08.2013 18:22
Днешните Българите са със много омешани генетични кодове!!!
Тоест ако търсите чистият Български ген, и от къде сме се пръкнали- и що е то чист Българин - ще ви е адски сложно и непостижимо...

Принципно човекът като хомо сапиенс -идва от Африка. Това е най-старият прародител. Оттам почват да мигрират по континентите, и да мутират гените и се създават и различните Раси според географският район и климата мутира и генетиката!!!
Езикът, обичаите, носиите и тн- не са водещ признак за една раса, нация или етнос.

Европейският Континент е колонизиран от хората на 3 пъти до сега.
Първото му населяване с хора е било преди ледниковият период!!! След заледяванията, всички са се смъкнали до балканите, близкият изток, северна африка.
След като са се разтопили ледниците е имало втора вълна от населяване на Европата. После пак са се смъквали надолу.
Днешното население от хора на Европейският континент е третото последно преселение.

Трябва да се изследват останки от скелети на хора населявали всички географски райони- кадето са били Българските царства!!! Трябва Аерхеологията и Антропологията да работят ръка за ръка и да се правят ДНК анализи, не само да се търсят злата и грънци!!! А да се изследват на генетично ниво погребаните скелети!!!

Моля поинтересувайте се от последните ДНК анализи и генетични кодове!
Ние нямаме дори 50% от даден ген, пък дори той- да е европийски, индоевропейски и тн.

Редно е българските историци, археолози, антрополози, лингвисти и генетици да се заемат с общи усилия да разрешат загадките в българската история, вместо всеки да дърпа чергата към себе си и да работи втренчен само в едно единствено парченце от пъзела, без да се интересува от цвета и формата на останалите парченца от пъзела.

Единственото, което е сигурно, е че съвременното население на България е европейско и в никакъв случай монголско или татарско.

Източник:
http://history.rodenkrai.com/files/dnk_na_bulgarite.pdf
цитирай
58. tututo - Българите не са еднородна нация
24.08.2013 18:57
Към предишният коментар, мога да приложа линкове на карти с последни ДНК проучванията за европейските народи миграции и тн.

Сами ще си направите изводите в момента на нашата територия- какви хора живеят и "какви" сме най-много.

На този линк има таблица със генетичните кодове и може да видите с кои народи най-се отличаваме генетично и с кои най-си приличаме!
http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

Това също е интересна статия и добър ДНК анализ:
http://zdravgr.blog.bg/history/2013/08/07/dnk-i-bylgarite-zashto-ne-sme-doshli-ot-pamir.1137351

Прочетете повечко за Хаплогрупите и този ген възникнал-появил се на Балканите преди 10 000 години.
Това е разпространението на този ген в днешно време!
http://www.eupedia.com/images/content/Haplogroup_I2a.gif

Тук също се виждат добре границите на нашият ген.
http://www.eupedia.com/images/content/old_neolithic_map.gif

Карти сравняващи разпростирането на Хаплогрупата J2 и границите на Римската империя! :
https://securecdn.disqus.com/uploads/mediaembed/images/479/5799/original.jpg

И тук накрая е представена миграцията на народите по данни на ДНК(има доста карти):
http://www.eupedia.com/europe/neolithic_europe_map.shtml

Въобще хубаво е да не сте ограничени само със скорошната ни история, и разкопки- но да се поинтересувате от ДНк анализите.
Даже може да си направите такъв тест- взима се само слюнка от устата и я занасяте за ДНК проба. По майчина линия или бащина. Струва около 500лв. изследването е в най-голямата база данни за ДНК в америка. Потърсете си подробно в нета, ако желаете.
Аз също бих си направила от любопитство.
Може съдбата да ви изиграе доста голям номер, ако се окаже,че повечето мислещи се за Българи тук във форума, всъщност са със съвсем други корени и прародители :)

Успех с проучването на Българският "Корен"
цитирай
59. tzarkarui - Копти и сувастики
12.11.2013 13:20
get написа:
solinvictus написа:
http://lh6.ggpht.com/_-UoPqbrfTlI/S2VRwYq3rBI/AAAAAAAAA1Q/oYH0d4fHuYE/s640/coptic_tent2.jpg

http://es.wikipedia.org/wiki/Lauburu

http://www.swastica.com.ar/


1. ... бедуинската шатра
2. ... баскският кръст "лаубуру".
- Относно кръста на баските ... навремето, същият ми бе "объркал ребуса" ... но при проверка се оказа, че той не датира от ПРЕДвремето на европейците, ако приемем че, баски са "предевропейците" ... а от времето на имп. Антонин(85-161) с пълно име Titus Aurelius Fulvus Boionius Arrius Antoninus Pius :))

Хехе, радва ме, че СОЛа цитира линк на снимка, която аз издирих и качих в нета.
Браткиш Гет, не всички копти са бедуини, и не всички имат българско потекло - браткиша дзвер ще те открехне щото е бил у Гипетите.

Свастика/сувастика - абе на никой ли не му прави вЧепетление за посоките и разликите? Наляво и надясно - смърт/унищожение и живот/битие. :) Ще ви "открехна" за значението.

Виктор Шаубергер най-добре му дава смисъл. Течаща вода, завихрена по посока обратна на часовниковата стрелка (наляво) във фуния изпуска всичкият си кислород и дава "живот" на бактериалното паразитно царство. Такава вода има в блатата.
Обратното - ако завихрим водата във фунията надясно (по часовниковата стрелка - както е на първата графика на статията) водата акумулира кислород, бактериите "отиват на майната си" (обикновено в кришнаитско-джагалски хиндустан). В такава вода паразитите (фунгуси и прочие) не могат да виреят, тя дава живот (енергизирана с кислород), и дълго време не се разваля.

Viktor Schauberger и Walter Russell най-добре обясняват всичките тези нещица.

Привет
(много хубав блог браткиш - ще те чета когато ми остане време)
цитирай
60. prarodinata - Свастика/сувастика - абе на н...
12.11.2013 20:39
tzarkarui написа:

Свастика/сувастика - абе на никой ли не му прави вЧепетление за посоките и разликите? Наляво и надясно - смърт/унищожение и живот/битие. :) Ще ви "открехна" за значението.

Виктор Шаубергер най-добре му дава смисъл. Течаща вода, завихрена по посока обратна на часовниковата стрелка (наляво) във фуния изпуска всичкият си кислород и дава "живот" на бактериалното паразитно царство. Такава вода има в блатата.
Обратното - ако завихрим водата във фунията надясно (по часовниковата стрелка - както е на първата графика на статията) водата акумулира кислород, бактериите "отиват на майната си" (обикновено в кришнаитско-джагалски хиндустан). В такава вода паразитите (фунгуси и прочие) не могат да виреят, тя дава живот (енергизирана с кислород), и дълго време не се разваля.

Viktor Schauberger и Walter Russell най-добре обясняват всичките тези нещица.

Привет
(много хубав блог браткиш - ще те чета когато ми остане време)

Здравей, царю, благодаря за важната информация и за комплиментите! Между другото, малко в противоречие на това, което казваш – в народните вярвания 'лявата' вода е лековита и специално търсена за цяр от предците ни, страдащи от различни заболявания... http://books.google.bg/books?id=htoSTB-CVfwC&pg=PA137&lpg=PA137&dq=%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0&source=bl&ots=99RLWi2-1y&sig=KAqdK4TAAkFI5gOgerXaDg3KCkw&hl=bg&sa=X&ei=tnSCUsT_NoePswa44oC4Bg&ved=0CC4Q6AEwAA#v=onepage&q=%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%20%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0&f=false
Поздрави!
цитирай
61. tzarkarui - Лява/дясна вода
13.11.2013 23:52
Прегледах линка. :) И (отново) направих справка с Шаубергер. Когато течението на реката завива наляво, завихрянето вътре в реката е надясно. Също и за стомната - ами има подобна на яйце форма, а яйцевидната форма запазва енергията.
https://lh4.googleusercontent.com/-vV3FG---lvU/URI_rI7pZEI/AAAAAAAAFCE/taOKOKHwiKw/s576/heart2.gif
https://lh4.googleusercontent.com/-7QSwbUSP_mE/URI_AYesc_I/AAAAAAAAD_w/8L64iAYvjGs/s640/pic-00002.jpg
В utube има доста филми на тема Шаубергер - прегледай ги (аз съм ги изгледал всичките).
Посоката наляво (свастиката на Хитлер) е разрушителна. Но пък Russell доказва, че лявото става дясно, и дясното - ляво -- те са едно и също.
:) Ще ти докажа защо дясното движение запазва енергията. Направи си експеримент. Сложи в едно канче вода да заври, добави си някакви билки. Когато завира разбърквай с лъжичка водата наляво - ще заври по-бързо. Но когато завъртиш надясно ще видиш ефекта - билките ще потънат, и понеже отдолу котлона дава топлина, в един момент те ще изплуват като гейзер отгоре.
Ръсел, Тесла, и Шаубергер ми отвориха очите - преди гледах, а не виждах.
Всичко е пред очите ни, но не наблюдаваме достатъчно за да го видим.
Привет браткиш
цитирай
62. prarodinata - Прегледах линка. :) И (отново) н...
22.11.2013 11:51
tzarkarui написа:
Прегледах линка. :) И (отново) направих справка с Шаубергер. Когато течението на реката завива наляво, завихрянето вътре в реката е надясно. Също и за стомната - ами има подобна на яйце форма, а яйцевидната форма запазва енергията.
https://lh4.googleusercontent.com/-vV3FG---lvU/URI_rI7pZEI/AAAAAAAAFCE/taOKOKHwiKw/s576/heart2.gif
https://lh4.googleusercontent.com/-7QSwbUSP_mE/URI_AYesc_I/AAAAAAAAD_w/8L64iAYvjGs/s640/pic-00002.jpg
В utube има доста филми на тема Шаубергер - прегледай ги (аз съм ги изгледал всичките).
Посоката наляво (свастиката на Хитлер) е разрушителна. Но пък Russell доказва, че лявото става дясно, и дясното - ляво -- те са едно и също.
:) Ще ти докажа защо дясното движение запазва енергията. Направи си експеримент. Сложи в едно канче вода да заври, добави си някакви билки. Когато завира разбърквай с лъжичка водата наляво - ще заври по-бързо. Но когато завъртиш надясно ще видиш ефекта - билките ще потънат, и понеже отдолу котлона дава топлина, в един момент те ще изплуват като гейзер отгоре.
Ръсел, Тесла, и Шаубергер ми отвориха очите - преди гледах, а не виждах.
Всичко е пред очите ни, но не наблюдаваме достатъчно за да го видим.
Привет браткиш

Привет!
Благодаря за интересната информация. Ще пробвам експеримента ;)
Поздрави!
цитирай
63. radoykova - цитат от Р. Щайнер
29.09.2015 15:01
“Днес исках да ви посоча, че това, което усвояваме в елементарната теософия като идеи, понятия и представи, постепенно довежда до преживявания, и че всеки образ в окултизма е извлечен единствено от изживявания. Вземете например познатия образ на свастиката, в различните писания ще откриете за него най-остроумни тълкувания. Как е дошъл той първоначално в окултизма? Този образ не е нищо друго освен едно отражение на това, което наричаме астрални сетивни органи. Чрез определени действия, чрез обучение човекът може да развие астрални сетивни органи. Тези две линии (рисува свастика) в действителност са движения в астралното тяло, които могат да бъдат видени от ясновидеца като огнени колела или като цветя. Те се наричат лотосови цветове.


Знакът за тези колела или лотосови цветове - един двулистен от които например се намира в областта на очите, а шестлистният се намира в областта на ларинкса - за тези астрални сетивни органи, които в астралния свят се срещат като светлинни явления - е свастиката.”


5-та лекция, Кьолн, 26.12.1907 г., събр. съч. 101 - II част, Рудолф Щайнер

*****************

Важно е да разчитаме знаците и символите.


Поздрави, приятелю! Бъди все така вдъхновен да изследваш, изучаваш и да споделяш ценните си открития и познание!
цитирай
64. radoykova - нови находки
21.11.2015 07:54
Свастика на 8000 г. откриха в Слатина: http://www.trud/Article.asp?ArticleId=5102622
цитирай
65. allvin - Поздрави!
15.05.2016 12:27
Добър пост, приятелю! И аз преди 3-4 години направих един такъв пост за свастиката в моя блог , но ми изтриха почти всичко, гадовете! Е, за теб е добре, че все още не са те открили, иначе ми се струва, че и при теб ще има ,,коситба"...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prarodinata
Категория: История
Прочетен: 1537632
Постинги: 49
Коментари: 896
Гласове: 2105