Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.04.2021 06:07 - ГЛУПОСТТА КАТО МАЙКА НА ВСИЧКИ БЕДИ
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 343 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                                    СИМПТОМАТИКА

image

 

 

Има 5 основни разлики между интелигентните и глупавите, пише английският вестник “Индипендънт”.


1. Глупавите хора обвиняват другите за собствените си грешки

Да не можеш да си признаеш, че си сбъркал, и даже да твърдиш, че друг е виновен, е поведение, което се забелязва много ясно. То е непрофесионално и е нещо, което умният човек никога няма да направи. Ако постоянно прехвърляте своите грешки върху другите, значи показвате на всички, че няма как да бъдете острието в екипа.

Глупавите хора не обичат да поемат отговорност за грешките си.

Умните хора също така знаят, че всяка грешка е шанс да се поправят и следващия път да са по-добри. Неврологично изследване на екип от Мичиганския държавен университет показва, че мозъкът на умните хора на практика реагира различно на грешките.

2. Глупавите хора винаги трябва да са прави

В ситуация на конфликт умните хора симпатизират на другите и разбират техните аргументи. Те са способни да включат чуждите аргументи в мисловната си верига и съответно да преосмислят мнението си, ако се налага.

Сигурен знак за интелигентност е способността да възприемаш нещата от различна гледна точка. Същевременно интелигентните хора са широко отворени към нова информация и променящи се параметри.

От друга страна, глупавите хора ще продължат да спорят и няма да се помръднат от позицията си независимо от логичните аргументи, които им се предоставят. Това означава също, че няма да забележат, ако другият човек е по-интелигентен и компетентен от тях.

Това себенадценяване, този нарцисизъм е наречен ефектът на Дънинг-Крюгер. Това е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, поради което погрешно оценяват способностите си много по-високо от средното. В същото време подценяват компетентността на другите.

Терминът е създаден през 1999 г. в публикация на Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер. Психолозите забелязали при предишни свои изследвания, че в области като четене с разбиране, игра на шах или каране на кола невежеството води до увереност много по-често, отколкото знанието.

“Ако сте некомпетентен, няма как да го знаете. Уменията, от които се нуждаете, за да дадете правилен отговор, са точно онези, необходими да разпознаете верния отговор”, пише Дънинг.

Разбира се, това не означава, че умните хора винаги мислят, че някой друг е прав. Но те слушат внимателно и имат предвид всички аргументи, преди да вземат своето решение.

3. Глупавите хора реагират при конфликти с гняв и агресия

Очевидно дори най-умните хора могат да се разгневят понякога. Но за по-малко интелигентните това е търсената реакция, когато нещата не станат по техния начин. Когато почувстват, че нямат контрол в определена ситуация, те са склонни да използват гнева си или агресивното си поведение, за да защитят своята позиция.

Изследователи от Университета в Мичиган правят проучване с 600 участници заедно с техните родители и деца, което продължава 22 години. Намират пряка връзка между агресивното поведение и по-ниския коефициент на интелигентност (IQ) на участниците. Изследователите пишат: “Предположихме, че ниската интелигентност прави по-лесно заучаването на агресивни реакции на ранна възраст, а това агресивно поведение, от своя страна, затруднява интелектуалното развитие.”

4. Глупавите хора пренебрегват нуждите и чувствата на останалите

Интелигентните хора са склонни да бъдат много добри и да съчувстват на другите.

По-малко интелигентните се затрудняват да си представят, че другите хора могат да мислят по друг начин, различен от техния, и затова са несъгласни с тях. Както им е чужда и представата да направят нещо за някого, без да очакват услугата да им се върне.

Всеки е себичен от време на време, това е напълно нормално и човешко. Но е важно да можем да запазим баланса между необходимостта да преследваме собствените си цели и нуждата да уважаваме чувствата на другите.

5. Глупавите хора мислят, че са по-добри от всички останали

Интелигентните хора се опитват да мотивират другите и да им помагат. Правят това, защото не се страхуват, че ще бъдат засенчени. Имат здравословно ниво на самоувереност и са достатъчно умни, за да оценят точно личната си компетентност.

Глупавите хора, от друга страна, са склонни да “оплюят” другите, за да изглеждат самите те по-добре. Те вярват, че са над всички останали, и винаги бързат да съдят. Предразсъдъкът обаче в повечето случаи не е белег за интелигентност.


Преписал:

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq. Тагове:   мнения,


Гласувай:
2Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3027278
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3571