Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
31.10.2020 06:18 - АСТРОЛОГИЯ И ЧЕРНА МАГИЯ
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 283 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.10.2020 06:19


                                                                      СПАСЕНИЕ





image

 

Когато големият астроном Кеплер бил на смъртно легло, неговите ученици, насядали около него, се давели в сълзи. С последни сили ученият промълвил:

- Не плачете! Ако не беше астрологията, аз отдавна щях да съм умрял от глад.

 

Да, Кеплер е велик астроном, който усилено се е занимавал и с астрология. Увличал се по алхимията и черната магия. Това му е навлекло големи неприятности...

Около 73 000 души са осъдени за магьосничество и 40–50 000 от тях са екзекутирани в Европа между 1500 и 1700 г. Повече от половината от всички жертви, около 22 000, са екзекутирани в германските земи от 1560 г. и три от всеки четири вещици, екзекутирани в разгара на лова в Европа, говори на някакъв немски диалект. Повече от 75% от обвинените са жени.

 

Това са забележителни цифри. За сравнение, испанската, португалската и римската инквизиция, провеждат 300 000 процеса срещу всякакви ереси през целия период на своята дейност и екзекутират около 13 860 души. Това означава, че много повече хора са убити в Германия като вещици, отколкото са губят живота си в инквизициите.

 

Една от осъдените жени е Катарина Кеплер, 68-годишната неграмотна майка на известния астроном, която била обвинена в град Леонберг през 1615 г. Тя яростно отричала обвинението, но все пак били необходими 6 години, за да бъде оправдана.

 

През този период Кеплер е на върха на кариерата си. Процесът срещу майката му обаче заплашва неговите амбициите, защото обвинението по подразбиране повдигна въпроса дали вкъщи е възпитаван да се кланя на Бог или на Дявола.

 

На 9 ноември 1619 г. в 8 часа сутринта свидетели се събират в кметството на Леонберг. Един учител казва, че Катарина постоянно го тормози да и прочете писма от или да изпрати поздрави на Йохан. Той твърди, че един ден тя с магия е влязла в къщата му през заключените врати, докато той и съпругата му вечерят, и искала да и напише писмо, което да изпрати до Линц.

 

Други свидетели твърдят, че в полунощ Катарина става от леглото си и „обикаля“ основната стая на къщата си като се чуди не би ли и харесало да стане вещица заради разврата „над всякаква мярка“.

 

На 7 август 1620 г. Катарина е затворена в Щутгарт, а след това е отведена в Леонберг за официалното наказателно производство. Всички молби на семейството са напразни. Най-малкият й син, Кристоф, местен касиер, е в ужас. Той си представя ясно как пазач взима 73-годишната вече почти беззъба, малка, белокоса жена от затворническата кули на Леонберг и я отвежда на вериги или въже до кметството на пазарския площад.

 

Правната защита на Кеплер първо атакува способността на много от разпитаните свидетели да свидетелстват надеждно; те са твърде млади, за да разчитат на нещо друго освен слуховете за репутацията на майка му. Има строго законово изискване лошата репутация да бъде добре установена, преди да може да бъде повдигнато обвинение.

 

За да добие фактически доказателства за своята защита от мъже свидетели (мъжете са по-доверени), Кеплер се позовава на показанията на стария Ханс Бейтелсбахер и седларя Михаел Щал – и двамата уважавани членове на съда и достатъчно възрастни, за да познават Катарина през по-голямата част от живота си. Никой от тях не я мисли за лоша жена.

 

Освен това, твърди Кеплер, едно е да влизаш в домовете на хората (както в случая с немския учител), а съвсем друго е да бъдеш вещица. Всяка връзка между тези две неща би направила всяка стара, капризна и често нехаресвана жена уязвима към подобно надуто обвинение. Всъщност жените, за които се смята, че се държат странно, не трябва автоматично да бъдат заподозрени в магьосничество, казва още той.

 

След това Кеплер излага защо е от първостепенно значение да се прави разлика между естествени и неестествени заболявания и влиза в значителни медицински подробности, за да направи изявлението си възможно най-авторитетно.

 

Кеплер наистина вярва в магията, но въпреки това се опитва да използва превъзходните си аналитични умения, за да свали обвиненията срещу майка си. Когато тя е окончателно оправдана, той е напълно изтощен и месеци наред не кореспондира дори с най-близките си приятели. Кеплер никога не публикува защитата си, нито се опитва да защити друга жена, обвинена в магьосничество.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

 

 

 



Тагове:   езотерика,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3191482
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575