Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.05.2020 06:04 - ЗАЩО "НЮ ЙОРК ТАЙМС" ПОЛУЧИ "ПУЛИЦЪР"
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 450 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.05.2020 06:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                  ЗА РУСКАТА АГЕНТУРА В БЪЛГАРИЯ





image

 

Журналистическо разследване на New York Times за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев е част от материалите, за които изданието получи най-престижната награда за журналистика – “Пулицър”.

 

Наградата е за серия от текстове, разобличаващи международните операции на Владимир Путин. Журналистите на Times са правили проучвания в Украйна, Мадагаскар, България, Либия и Централноафриканска република.

 

Част от наградените текстове са за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Техен автор е Михаел Шуърц, който е специалист по Русия. Той събирал информацията с помощта на българския журналист Боряна Джамбазова, която работи с New York Times от няколко години.

 

Текстовете, публикувани през октомври и декември 2019 година, дават пълна картина на дейността на руското военно разузнаване (ГРУ) и отношението му към опита за отравяне на Гебрев през 2015 година, както и няколко други случая в Европа, сред които и отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал в Лондон през март 2018 година.

 

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, който не криеше близостта си с руския главен прокурор Юрий Чайка, първоначално лансира версията, че в салатата, която е ял Гебрев във вечерта на отравянето, е имало пестициди.

 

Чак след оттеглянето на Цацаров като главен прокурор в края на 2019 година от държавното обвинение потвърдиха имената на трима от участвалите в атентата срещу Гебрев, посочени от Bellingcat и New York Times. През януари тази година прокуратурата обвини задочно тримата руски граждани, за които има данни, че са агенти на ГРУ.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3202398
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575