Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.01.2020 07:29 - БЪЛГАРСКИ БАЛАМУРНИЦИ ЗАД ГРАНИЦА
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 12358 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.01.2020 15:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                  ДА РАБОТИШ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ




image

 

В Германия живеят вече над 11 милиона чужденци. Как третират немците тези измекяри?...

"Да работиш за жълти стотинки": така е озаглавен документален филм на германската обществена телевизия ZDF, разказващ за трудещите се емигранти, които са с минимални доходи във Федералната република.

Един от тях е българинът Мартин. Той работи от три години в Германия като куриер. Денят му започва в 4:00 сутринта. Мартин живее заедно с 11 свои колеги, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, плаща 350 евро на месец, пише "Дойче веле".

В 5:00 Мартин отива на работа в депото, откъдето започва да обикаля с буса си по адреси. Той още не знае колко ще продължи работният му ден - може би 10, а може би 12 часа. Това зависи от броя на пакетите, които трябва да достави. Първата му задача е да ги натовари на буса. Това му отнема доста време, което обаче не му се заплаща. Едва когато пакетите са натоварени и подредени, работният ден може официално да започне.

В деня, в който екипът на телевизията го съпровожда, той имал да разнесе 227 пакета на 169 адреса. „Ако на адреса няма никой, си длъжен да намериш съсед. Това отнема много време. Трябва да говориш със съседите и да оставиш бележка на вратата. Това отнема поне 10 минути. При 100 клиенти - ето ти 1000 минути", разказва Мартин. 1000 минути, които се равняват на 16 часа. Черен труд за минимално заплащане.

Мартин е принуден да се храни в превозното средство, защото няма време за обедна почивка. Работата му изисква и големи физически усилия. Някои пакети тежат по 30 килограма. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен доход е малко над 1000 евро.

Когато този нашенски абдал си плати наема, му остават чисто около 600 евро. Те имат в най- добрия случай покупателната сила на 600 лева, защото всичко в Германия е два до три пъти по- скъпо, отколкото у нас. Прав е Христо Стоянов като твърди, че от България изтече слабата, болната кръв. Та кой нормален, читав човек би се блъскал от тъмно до тъмно за жълти стотинки?...

2 000 000 български баламурници са на този хал, но не се завръщат, защото най- много от всичко нашенецът мрази да признае, че страшно се е минал.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

 

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190635
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575