Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.07.2016 06:16 - ПЛАНЕТАТА НА ЩАСТИЕТО | SuperAstro.net/blog
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 552 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                          ЮПИТЕР РАЗКРИВА ТАЙНИТЕ СИ



image

                     

От незапомнени времена астролозите наричат Юпитер „планета на щастието“. В астрологията тази тежка и бавна планета винаги е била сигнификатор на успеха, възхода и експанзията. Малко или повече тя винаги е била обвита в тайнственост, но отскоро булото на загадката започва лека- полека да се повдига...

 

Неотдавна сондата на НАСА "Джуно" успешно влезе в орбита около Юпитер. Решаващата маневра трябваше да продължи около час и половина. Целта беше сондата да намали скоростта си и да достигне планираната орбита около гигантската планета.


Всички действия бяха програмирани. Сондата е на автопилот и няма да има нужда от намеса от Земята, поясниха от мисията за контрол.


НАСА съобщи за щастливото събитие в Туитър:


"Успех. Джуно е в орбита около Юпитер и ще разкрие тайните на планетата".

За успеха на маневрата по позициониране в орбита "Джуно" подаде трисекунден радиосигнал.

Предстои апаратът да обиколи планетата 37 пъти през идните 20 месеца. Джуно ще бъде космическият кораб, който се е доближил най-близо до Юпитер. Той ще надникне през облаците на планетата от само 5000 километра височина от повърхността.


Мисията на "Джуно" е да проучи всичко свързано с Юпитер - известен като Краля на планетите. Смята се, че Юпитер е първата планета, формирала се в Слънчевата система и че вероятно тя е "уловила" много елементи и газове, останали след раждането на Слънцето.


Изследователите се надяват, че благодарение на мисията на "Джуно" те ще могат образно казано да се върнат назад във времето и да изучат формирането не само на Юпитер, но и на цялата Слънчева система.


На борда на апарата има множество прибори, с които сондата ще измерва водата в атмосферата на планетата.


"Джуно" също така ще състави карта на магнитните и гравитационните полета на Юпитер с цел събиране на данни за ядрото му и ще направи измервания на състава, температурата и облаците на Юпитер. Сондата ще проучи и как магнитната сила въздейства върху атмосферата.


Последната космическа мисия до Юпитер беше отпреди повече от 2 десетилетия. Тогава сондата "Галилей" орбитира отдалеч около Юпитер и сега "Джуно" ще се опита да намери отговор на редица въпроси, останали неизяснени на времето.

Тук му е мястото да отбележа, че първият апарат, преминал край Юпитер през 1973 г., е корабът "Пионер 1". "Джуно" пътува близо пет години и измина 2,8 милиарда километра. Общата стойност на проекта е 1,1 млрд. долара.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

 




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3198861
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575