Храните и напитките, които консумираме всекидневно, се отразяват на нашата фигура и здраве. Докато пресните плодове и зеленчуци, ядките, водата и билковите чайове помагат да бъдем здрави и красиви, има храни, които ускоряват процеса на стареене. Ето някои от тях:
Трансмазнини
Все по-често чуваме за така наречените трансмазнини, но знаем ли в кои храни се съдържат? За съжаление едни от най-любимите ни лакомства като чипс, пуканки, някои видове бисквити, маргаринът и пр. изобилстват от трансмазнини.
Честата им консумация крие риск от развитието на сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Хората, които страдат от затлъстяване и консумират храни със съдържание на вредните мазнини, изглеждат много по-стари в сравнение с връстниците си.
Глюкозо-фруктозен сироп
Този вид сироп често бива добавян към любимите сладкиши и безалкохолни напитки, като заместител на захарта, но и за удължаване срока на годност на продукта. Честата му консумация крие риск от появата на чернодробна и сърдечна недостатъчност, а също така влошава здравето и красотата на зъбите.
Според редица научни изследвания, глюкозо-фруктозният сироп може да доведе до ускорено стареене. Ето защо, ако ви се хапва нещо сладко, или го пригответе у дома, или го заменете със свеж плод.
Сол
Солта също е продукт, с чиято консумация трябва да се внимава, иначе можем не само да влошим здравето си, но и да имаме по-уморен вид. Солта кара тялото да задържа излишни течности и токсини в организма, а те са една от основните причини за ранно стареене на кожата.
Преработено месо
Наденици, шунка, бекон и други колбаси.... В тези продукти преобладават натрий, консерванти и няма почти никакво чисто месо, в резултат на което тези колбаси причиняват кожни проблеми и възпалителни процеси в организма.
Всичко това води до преждевременно стареене. Важно е да консумирате чисто телешко, пилешко, свинско и агнешко месо. Умереният им прием ще достави на организма фосфор, витамини от групата В, желязо и естествен колаген, който е много важен за младостта и еластичността на кожата.
Алкохол
Няма защо да се лъжем: алкохолът е мощен наркотик, легализиран по незнайни причини! Той се обработва от черния дроб, който отговаря за редица метаболитни функции, включително дезинтоксикация, складиране на гликоген и други.
Редовната консумация на алкохолни напитки натоварва излишно черния дроб, който се нуждае и от време за възстановяване. В резултат в организма се натрупват повече токсини, а с времето кожата губи своята свежест и младост.
Водещи наши диетолози са съставили в тази връзка своеобразна класация на най- вредните храни. Запознайте се с нея:
Класация на най-вредните храни в България:
1. Шпеков и малотраен салам: Произвеждат се от 60 % сланина и 40 % месни отпадъци. Много вреден!
2. Кетчуп и горчица: само химия, без нищо естествено в тях.
3. Пастет: произвежда се от паста, която се прави от остатъците в кланицата- сланини, кожи, кокали и карантия. За разкош, всичко е щедро оцветено.
4. Тестени изделия: съдържат много бяло, рафинирано брашно, а за приготвянето им се използват мазнини със съмнителен произход и качество, които са вредни за човека.
5. Маргарин: произвежда се от растителни мазнини, палмово масло, химикали и оцветители. Повечето от този тип мазнини, са неразтворими и полепват по стените на вените, като затлачват организма и предивикват атеросклероза, инфаркти и инсулти.
6. Млечните деликатеси: или така наречените млечни продукти от растителни мазнини! Да ядете това е равносилно на самоубийство! Тези ужасно вредни мазнини, не са разтворими в човешкият организъм и се натрупват като шлака по органи и вени.
7. Чипс: Чипсът е калорийна бомба, която освен високо калорична е и натъпкана с изкуствени оцветители, овкусители и мазнини със съмнително качество. И много, много сол!
8. Кренвирши: това „чудо“ е някаква каша от разварени животински отпадъци, кости, пера, кожи, черва, крака и какво ли още не! Към този коктейл от гадости добавете всичко което ви падне като химия, за да се приведе в търговски вид- стабилизатори, оцветители, овкусители, изкуствени аромати и ще получите кренвирш!
9. Кайма: в нея има какво ли не! Освен мизерното количество месо, каймата е набъкана със сланина и химикали, за да изглежда сланината като месо, с оцветители, за да изглежда червена и протеиново желе, което увеличава обема й. Да не говорим за коктейла от стабилизатори и консерванти, които не позволяват на каймата да се разваля бързо. Впрочем това важи за абсолютно всички охладени меса, които се продават!
10. Майонеза: прекрасна е, но когато е домашна! А нашата купешка майонеза е абсолютен химикал и олио, за качеството на което можем само да гадаем!
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ