Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.02.2013 07:48 - ПАНДЕМИЯ ЛИ?… ДА, ПАНДЕМИЯ!
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 1107 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 04.02.2013 07:48


                                        ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО, КОЕТО УБИВА

 

С близо 1,4 млрд. души над 20 г. с наднормено тегло, затлъстяването се превърна в почти световна пандемия, която изисква конкретни и спешни мерки. Това е категоричното мнение на експерти по здравеопазване и хранене, изложено пред участници в световния икономически форум в Давос.

Тревогата им е толкова голяма, че според тях с това бедствие наравно с тютюнопушенето вече трябва да се занимаят политическите лидери в цял свят.

В световен мащаб броят на случаите на затлъстяване се е удвоил от 1980 г. досега, алармира Световната здравна организация (СЗО). С наднормено тегло са 1,4 милиарда жители на планетата над 20-годишна възраст.

Наднорменото тегло и затлъстяването са петият рисков фактор за човешкия живот на световно равнище. Заради затлъстяването умират поне 2,8 милиона пълнолетни всяка година.

Освен това свръхтеглото и затлъстяването - резултат от енергиен дисбаланс между консумираните и изразходваните калории, предизвикват увеличаване на случаите на диабет, с което пък нарастват рисковете от сърдечно-съдови заболявания, подчертават експертите.

Ако нещата продължат по този начин след 20 г. между 50 и 60% от пълнолетните жители на планетата може да са с наднормено тегло. Ако наднорменото тегло и затлъстяването бяха заразни болести, щяхме да говорим за пандемия, заяви доайенката на Школата Мейлман за обществено здраве Линда Фрид.

Според експертите трябва да се спрат критиките само към затлъстелите хора и да се обърне внимание на условията на живот, тъй като затлъстяването е свързано с "кризата на обездвижването" - резултат от растящата урбанизация в света.

Докато в миналото свръхтеглото и затлъстяването да се смятаха за проблеми, характерни за страните с високи доходи, сега те широко се разпространяват в страните с ниски и средни доходи, главно в градска среда.

Експертите призоваха политиците да променят радикално схващанията си. Според тях необходимо е да се субсидират производства на нискокалорични храни. Трябва също да се разработи политика за насърчаване на физическата активност на децата в училище и дома.

Със свръхтегло са 43 милиона деца под 5-годишна възраст в света, обяви СЗО, като подчерта, че затлъстяването при децата води до повишен риск от преждевременна смърт и нетрудоспособност на зряла възраст.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net



 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3184421
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575