Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
21.03.2012 03:42 - ИСТИНСКО БЕДСТВИЕ
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 2681 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 21.03.2012 03:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                        

                                              БЪЛГАРСКАТА БОЛЕСТ

Най- авторитетното медицинско списание в света “The Lancet” изнесе преди време крайно обезпокоителни данни, свързани с поголовното затлъстяване на хората по света. Според изданието, всяка година само в САЩ около 300 000 души умират преждевременно от болести, които по един или друг начин са свързани с наднорменото тегло и излишните килограми.

Тези заболявания са преди всичко две- инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. Установено е също така, че така наречената “fast food” (хамбургери, хот дог, бял хляб, пържени картофи и чипс) е главният виновник за такива заболявания като захарен диабет и рак на дебелото черво.


Всичко това струва на американската здравна система главозамайващата сума от 100 милиарда долара годишно!

 

Според същото изследване 30 % от американците са вече безнадеждно затлъстели.  За сравнение: в  периода от 1988 до 1994 година от затлъстяване са страдали едва 20 %.

Не по- различна е и ситуацията в Западна Европа. В Германия например положението е сходно с това в САЩ. Немските статистици отчитат, че всеки трети германец има проблеми с килограмите.

 

Какво да кажем ние, с гайдите? У нас, в България, процентът на шишковците е кажи- речи двойно по- висок! Последните статистически наблюдения сочат, че 58 % от българите имат наднормено тегло.   Казано другояче, над 4 500 000 българи страдат от  една или друга форма на затлъстяване!

 

Ако при американците затлъстяването се дължи най- вече на отвратителната храна, която те поглъщат катадневно, то и при нас причините за затлъстяването са от подобно естество.

Средностатистическият американец се тъпче, както вече отбелязах,  с хамбургери, хот дог, пържени картофи, пържени пилешки кълки и крилца, пица, туршия, кока- кола, пайове и чипс.

 

И българите си падат по тези американски “диликатеси”, но не пренебрегват и българските “лакомства”. Бай Ганьо мре за яхнии (тоест, бели мръвки в мазен и пресолен сос), банички, кремвирши, кюфтета и кебапчета, наденици, бял хляб, баклава, козунаци и купища печива.

 

Бавно, но сигурно българите се превръщат в най- болния народ на земното кълбо. Нещата са много, много сериозни, защото последните проучвания сочат, че вече всяко трето българче страда от хипертония!

 

Истинската, ефективната медицина е превантивна. Нашата алопатична медицинска система за жалост не е такава. Ние, казано другояче, сме предоставени на произвола на съдбата, на своята нерадостна участ. Мога да бъда и по- заядлив: в България спасяването на давещите се, е дело на самите давещи се…

 

На нито един наш управник не му е и хрумвало да задели пари за медицинска пропаганда и профилактика. Знайно е обаче, че един лев, изхарчен за профилактика днес, ще спести хиляди левове за лечение в бъдеще. Но простотията ходи по хората, а не по говедата…

 

Чудно ли е тогава, че чрез отрицателен прираст ние ежегодно намаляваме с 40 000-  60 000 души?! През последните 15 години България е загубила, къде чрез емиграция, къде чрез преждевременна смърт, повече от 1 200 000 свои граждани! Много повече, отколкото са загубите ни през всичките войни, които сме водили! Подобни поражения не може да нанесе и най- голямата вълна Цунами.

 

Най- лошото в крайна сметка е това, че нито една институция не предприема каквото и да било, за да тури край на тази пагубна тенденция.  Тук- таме се появяват откъслечни публикации на някои автори, провеждат се някакви незначителни мероприятия и това комай е всичко, което се прави по въпроса. 

 

Затова демографите са повече от категорични- ако ние не предприемем нещо, ако не внесем някаква корекция в хранителните си навици, най- късно през 2112 година ще изчезнем от лицето на земята като народ!... Само че демографите не могат да пресметнат броя на българите, които ще напускат непрекъснато страната с емигрантските вълни…

 

Не предприемем ли нещо в най- скоро време, ще излезе, че ни е писано да съществуваме 14 века като нация. Не са успели да ни изтребят и заличат от картата на света нито византийците, нито османците. По всичко личи обаче, че ние ще се унищожим сами с нашата крайно ниска култура на хранене…

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

 

          

 

 




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kolevdobri - Това е най-важният икономически и социален въпрос... Чудя се, защо няма коментари.
15.04.2012 12:07
Да, проблемът не може да се реши без държавна намеса. Пак казвам, че държавата се намесва винаги където не трябва и точно обратното - спи, когато трябва да свърши работата си. Финландците имаха проблеми преди 20 години. Страната оглавяваше класациите на смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Но държавата се взе в ръце и след десетилетие агитация и вземане на превантивни мерки, резултатите са фрапиращи. Болните от сърдечно-съдови заболявания намаляха с 80%! Даваме десетки милиони за национална телевизия и национално радио - пропагандирането на здравословни навици трябва да е водещо в тяхната дейност. Да не говорим за сегашната система за здравеопазване - направо ужас. Докторите са по-болни от нас, ама това е друга тема на разговор.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3191069
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575