Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
18.01.2012 06:20 - ТЪПОТИЯ ДО ШИЯ
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 2443 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 31.01.2012 16:45


                                                               БЕЗ КОМЕНТАР


                                  image

„Българчетата водят в класация по затъпяване" - алармира в. „24 часа".
„България е на първо място в европейската класация на затъпяващите деца и младежи. Това сочи проучване на Европейската фондация за подобряване качеството на живот, цитирано от Deutsche Welle.

Според резултатите й 21,8 на сто от нашите младежи на възраст между 15 и 24 години нито имат образование, нито се стараят да придобият квалификация, нито работят.
Категорията на хора без никакви перспективи в България е двойно по-голяма от средния показател за ЕС, показва още изследването.
Хората без никакви перспективи са като "пожертваните деца на прехода", коментира Еми Барух пред Deutsche Welle. Според нея момчета и момичета, които растат в конфликтна зависимост от родителите си, в опасно подчинение на улицата са „пожертваните деца на прехода".

Те се шляят и тъгуват в непропускливата среда на собствената си изолация, неспособни да оцеляват самостоятелно, не могат да се ориентират в хаоса на времето, имитатори и епигони на пошлите модели на успели хора, които натрапват някои медии.

Челното място в европейската класация на затъпяващите млади означава:

Първо: въведение към краха на илюзиите на родителите; две поколения българи възприемаха "Европа" като десерт, като крайна цел след едно пътуване на буксир, а не като начало на пълноценно общуване на свободни хора, способни да правят самостоятелен избор и да приемат последствията от това. Тези родители така възпитаха и децата си.

Второ: отстъпление от основополагащите принципи, записани във Всеобщата декларация за правата на човека - като право на просвета и образование и право на достоен живот.

Трето: диагноза за състоянието на българската демокрация, която е все по-уродливо отстранена от потребностите на "демоса" и все по-бездарно размазана около мегаломанията на политическия елит.

Още по-тревожен факт са изнесените неотдавна данни за базисните знания на младежите, които постъпват в университетите. Тяхната ужасяваща неграмотност е в основата на спорната идея да се въведе задължително обучение по правопис за първокурсници...

Въпросът е как да бъде вменено на автономното висше учебно заведение да прави това, което училището е пропуснало в продължение на 12 години, посочва коментаторката.
Решението според нея: "през 2012 година осъмваме безутешно изгубени по пътища, които не водят наникъде, заобиколени от безпросветното безгрижие на 15-20-годишни момчета и момичета, които приемат паразитирането за нормален начин на живот, и на други хора, които приемат това за несъществена подробност от битието на съвременна България". - продължава всекидневникът.

В. „Стандарт" информира за това на кого искат да приличат децата:
„Анкета сред третокласници от пазарджишко основно училище разсмя и разплака учителки по литература. Педагозите решили в извънкласно време да запълнят уроците си по литература с анкета. В нея имало два прости въпроса - на кого искат да приличат децата и защо? Първото място с един глас повече спечелил Симеон Дянков пред Бойко Борисов. В мотивите си децата написали, че първият събира и раздава пари, а това е най-важно сега. На Борисов пък искат да приличат само момчетата, които и без това са лидери в класовете си.

Интересни сравнения между родителски статус, грамотност и възпитание на децата се получиха във всички отговори, разказа педагожката Донка Железчева. Момичетата от по-бедни семейства и от селата масово посочват Ферхунде, а по-изисканите госпожици искали да са Лейди Гага. Сред първите предпочитания се нареждат героите от "Местопрестъпленията", като фаворит е Хорейшио. Все пак някои момчета също гледат турски сериали, защото искат да са Къванч или Али Ръза.
Лошото е, че някои не могат да мотивират предпочитанията си, а 30 % от децата искат да са като Бил Гейтс, само че да не работят нищо."


Цитирал:

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kolevdobri - Това е положението.
15.04.2012 19:20
В тази страна няма вече нито мерак за учене, нито мерак за работа. Има само мерак за чукане. Ама то за чукане хората не дават пари.
Държавата ни докара дотам, да сме тотално незаинтересовани, независимо дали става дума за нас или за обществото като цяло. Така е като бащицата решава вместо нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3201698
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575