Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.07.2011 04:57 - СЛАДЪК КЪШЕЙ
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 3763 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 10.07.2011 05:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


ИЗЛИШНИТЕ ЛЕТНИ „ЛАКОМСТВА”

 

Време е за отпуски, удоволствия и безгрижни дни… Те често са придружени от купища лакомства със съмнително качество. Месо на скара, пържени картофи, ребърца, сладолед, сандвичи, бира – това е само малка част от обичайното лятно меню.
Всичките изброени тук храни увеличават удоволствието от безгрижното ежедневие, но колкото по-апетитни изглеждат, толкова по-вредни са за здравето и фигурата.

Мазните меса на скара

Лошата новина е тази: барбекюто може да съсипе талията ви - 500 грама телешка пържола ще прибави към дневния енергиен прием около 1400 калории и поне 125 грама мазнини. Да не говорим пък за свинските ребърца, които са от най-тлъстата част на животното.

Добрата новина: печенето на скара може да е здравословно, ако се насочите към месни деликатеси, които съдържат по-малко мазнини. Такива са свинското филе, пилешките гърди без кожа и крехкото телешко.

Колбаси и сандвичи

През последните години хотдогът и надениците се превърнаха в любима храна за мнозина, но те не винаги са най-добрият избор. Особено през летните месеци. Това не се дължи само на високото съдържание на мазнини и калории. Вреди ни и високото съдържание на сол, т. е. на натрий. Обичайният хотдог съдържа около 280 калории, 15 грама мазнини и 1 250 мг. натрий, докато в 170 гр. колбас има 330 калории, 24 грама мазнини и 1 590 мг. натрий.

Салати с майонеза

Те по правило са много, ама много калорична храна. За да ограничите калорийния прием, ползвайте нискомаслена майонеза или смесете майонезата с нискомаслено кисело мляко.

Студени сладки алкохолни питиета

Тези алкохолни коктейли са много желани през горещите месеци, но те прибавят лесно и бързо много калории. Например:

• пина колада – 245- 490 калории;

• дайкири – 300- 800 калории;

По- добре е, ако замените висококалоричните питиета с изстудено бяло вино.

Безалкохолни напитки

Обезводняването е проблем, с който трябва да се съобразяваме през лятото. Да утолим жаждата си не означава да го правим за сметка на талията. Половин литър подсладен студен чай, кола, енергийни напитки, плодови сокове или бира ни „зареждат”с около 150 допълнителни калории.


Замразени удоволствия

Чаша сладолед съдържа приблизително 380 калории и 22 грама мазнини. Но не е нужно да се отказваме напълно от удоволствието - опитайте се да намалите порцията или се ориентирайте към по-нискокалоричните плодови сладоледи.


Дресинг за салати

Салатите могат да бъдат перфектната лятна вечеря: леки и освежаващи, те са най-добрият начин да си набавим необходимите фибри и витамини. Но висококалорийните сосове и дресинг, както и бекон, сирене, пържени пилешки флейки, превръщат идеалната вечеря в калорийна бомба. Вместо това прибавете към зеленчуковата салата печено пилешко филе, варени яйца и дресинг с малко мазнини.


Летни пържени „деликатеси”

Шепа пържени картофи или цаца няма да навредят на никого, но твърде честата им употреба бързо ще дадат резултат – излишни мазнини в областта на талията или бедрата. Всеки 30 грама пържени картофи или чипс имат приблизително 160 калории и 10 грама мазнини. Голяма порция пуканки ще ви натовари с 550 калории, 30 гр. мазнини и почти 1000 мг. натрий.


Панирано пилешко

Панираното пилешко месо е несъмнено лесен и приятен начин да заситим глада, но за съжаление носи доказани негативи не само за талията, но и за кръвоносните съдове – мазнините в панировката улесняват наслагването на плаки. Затова най-добре забравете за панировката, а вместо това си изпечете пилешките гърди на скарата.

 

imageАПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

 











Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gosho568 - Интересен постинг!
08.07.2011 22:38
Лятото е хубаво да се ядат максимално повече зеленчуци, плодове и по-малко месо, но при по-продължително консумиране, липсата на месо започва да се усеща и то досто поне лично при мен! От известно време, приготвям месото и зеленчуците на конвекционна фурна и резултатът е перфектен, като се запазват важните съставки и е доста здравословна без никаква мазнина все пак! Хубава вечер Ви желая!
цитирай
2. apostapostoloff - Наистина!
09.07.2011 04:22
Този сравнително нов уред не е за подценяване. Всичко говори за това, че с него могат да се приготвят много здравословни ястия. Още повече, че тук- там се предлагат вече и доста евтини модели.
цитирай
3. rustam - Чудесно четиво
11.07.2011 19:02
прочетох го с интерес!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3202618
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575