Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.01.2011 04:20 - ПОСЛАНИЯ ОТ ВЕЧНОСТТА
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 3575 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 04.01.2011 04:21


КАК ДА ПРЕДСКАЖЕМ БЪДЕЩЕТО С ГАДАТЕЛСКИТЕ КАРТИ ТАРО

 
           (Откъс от моя фундаментален труд „Таро. Кабала. Карма.”)


Легендата е повече от романтична... Твърди се, че от потъващата Атлантида се спасил само един човек и той бил от най-ерудираните. Мъдрецът успял, преодолявайки неимоверните трудности, с които се сблъсква всеки корабокрушенец, да се добере до бреговете на Египет. Тук той решил да разкрие на древноегипетските жреци цялото древно познание на потъналия континент.

 

Те останали поразени от неговите познания и решили по някакъв начин да ги кодират, за да не бъдат опорочени и окаляни те от плебеи и варвари.

Според преданието, с тази сложна задача се заел най-вещият от тях – легендарният Хермес Трисмегистус, смятан и до днес за един от най-големите окултисти за всички времена.

 

За всеки раздел от знанието Хермес създал специфично изображение, което гравирал на отделен златен лист. В крайна сметка жрецът успял да приюти древното познание върху 78 златни листа, наречени по-късно “Изумрудената книга”.

Съхранявали я в главния храм, охраняван денонощно от многобройна стража. С течение на времето обаче безсъвестни жреци започнали да правят секретни преписи от тази свята книга.

 

Така възникнали всъщност 78-те карти Таро. Те били придружавани от съответните пояснения към тях. Окултистът Геблен смята дори, че към “Изумрудената книга” е съществувала друга, която представлява нещо като ключ към нея. Това според него е небезизвестното произведение “Книгата на Тот”. Аз съм склонен да се съглася с Геблен, защото съм запознат с “Книгата на Тот” и може би един ден ще я направя достояние на българската културна общественост.

 

Един от пионерите на психоанализата, швейцарският психиатър Карл Густав Юнг смята, че легендите около “Изумрудената книга” са създадени от френски и английски езотерични общества в края на миналия век. Тези схващания не попречили на Юнг да използува картите Таро в своята практика. С тяхна помощ той изучавал непроучените кътчета на човешката душа или както Юнг ги нарича, “неосъзнатите архетипове”.

 

Тук му е мястото да отбележа, че съществуват документи, които ни дават по-реална представа за произхода и разпространението на тези загадъчни карти. Така например хронистът Ковелуцо ги описва още през 1379 година.

Великият Карл IV забранил с декрет всички хазартни игри. Картите Таро обаче не се споменавали в този декрет. Нещо повече, в архива на Френската национална библиотека се намират 17 оцелели карти от една колода, принадлежала на същия Карл IV. Тя била нарисувана лично от него.

 

Освен това е известно, че през XV век карти Таро били сътворявани за италиански и френски благородници.

В библиотеката на Пиърпонт Морган в Ню Йорк могат да се видят 35 карти от една колода, създадена през 1484 година. Тези карти принадлежали на кардинал Асканио Сфорца (1445 – 1505 г.).

 

Няколко думи и за самите карти

 

Колодата се състои от 78 карти. Различаваме т. нар. “големи аркани” – 22 на брой, както и “малки аркани”, чийто брой възлиза на 56. Големите аркани, наричани още “емблематични” или “козове”, съдържат 21 номерирани карти (от I до XXI) и една без номер – “нулата”, позната под наименованието “Шутът”. Впрочем думата “аркан” произхожда от латински и означава “тайнство”.

56-те малки аркани включват четири основни символа или както ги наричат днес – “цвята”. Това са: мечове (днешните “пики”), жезли (“спатии”), бокали (“купи”) и монети (“каро”). Всеки символ съдържа 14 карти, които до голяма степен наподобяват съвременните.

 

За Таро е писано много. Книга на тази тема е написал и прочутият Папюс (псевдоним на Жерар Анкос), който се счита за най-големия окултист на XIX век. Той бил придворен ясновидец на Николай II. От руския царски двор бил прокуден чрез интриги и инсинуации от небезизвестния Распутин, който след това заел неговото място. Папюс ни е завещал книгата си “Марсилското Таро на циганите”, която издал през 1889 година.

Известният английски окултист Артър Едуард Уейт създава не само своя собствена колода, но и написва пояснителен текст към нея, известен като “Картинен ключ към Таро” (1910).

Цяла книга на тази тема написва и възпяваният от Съмърсет Моъм и “Бийтълс” мистик и окултист Алистър Кроули.

 

 

В наши дни съществуват какви ли не разновидности на класическите карти Таро – кабалистично Таро, езотерично Таро, Таро на вещиците, Марокански кралски фес, Таро на свещената роза, нордическо Таро, пражко Таро, астрологично Таро и т.н.

Картите Таро с основание се смятат за предшественици на съвременните карти за игра, но за разлика от тях Таро се използуват единствено и само за гадателство и предсказания. Изображението на всяка карта има символично значение.

 

Малките аркани са изцяло подчинени на четирите основни елемента. При гадаене с Таро могат да бъдат разтълкувани основни моменти от живота на човека. Картите могат да се подреждат и тълкуват като отделни етапи в развитието на личността. Съществуват различни системи за разбъркване, сечене и подреждане на картите. За най-ефикасните от тях ще стане дума в последната част на този трактат. Важно е обаче винаги едно – възможността да се предскаже бъдещето или да се намери отговор на даден въпрос.

 

Един от най-лесните, но и най-несигурни методи е подреждането на картите в група от седем под формата на голямо римско V. При многото възможни комбинации едва ли трябва да смятаме окончателното подреждане за случайно. Гадателите говорят дори за намесата на една по-висша сила, присъща само на гадателските карти Таро. Други смятат, че голяма роля играе нашето подсъзнание, което разполага с далеч по-големи възможности от съзнанието. Именно подсъзнанието ръководи ръката ни, която разбърква картите така, че в крайна сметка да изтеглим или желаната, или необходимата карта.

 

Ясно е, че не бива и за миг да подценяваме изкуството да се разтълкува правилно дадена комбинация. Символите са толкова многозначителни, че понякога тълкуванието се превръща в решаване на истински ребус.

Накрая искам да споделя и някои лични впечатления. Ако астрологията например е стройна и ясна научна дисциплина, картите Таро си остават една голяма мистерия. Човек не може да си обясни по рационален път скритите сили и механизми на тези картончета. Картите като че ли са доста неспецифичен стимул за подсъзнанието. То едва ли може да направлява разбъркването им, но провокирано от символичните изображения, то търси и намира възможно най-смислените отговори.

 

Така или иначе през всичките години Таро никога не ме е лъгало. Нещо повече, картите винаги са били най-верният ми съветник в заплетени и сложни ситуации. Предсказаното от тях винаги се сбъдваше!... Колкото и неприятно, и нежелателно да беше това понякога.

С други думи, струва ми се, че всеки, научил се да борави с Таро, придобива инструмент, с който може да надникне в близкото и по-далечно бъдеще. Нещо, за което, уверен съм, всеки човек мечтае.

 

Трябва да се има пред вид, че картите Таро не дават еднозначни отговори от вида на “да” или “не”. За да може човек да надникне с тяхна помощ в своето или в чуждото бъдеще, той трябва да се запознае с различни, понякога доста сложни системи на подреждане. На първо място, тук ще спомена метода “Келтски кръст”, за който ще стане дума в последната част. Той ще бъде разгледан най-обстойно. При този метод се използуват всичките 78 карти. Ще се спра и на един съвсем прост метод за гадаене само с три карти, както и на метода на Папюс с четири карти. Ще разгледам начините на разбъркване и сечене така, че в крайна сметка читателят да притежава едно пълно ръководство за боравене с Таро. А си струва да опитате, защото един друг голям изследовател на тези карти е казал: “Таро е огледало на нашата съдба.” Никога не забравяйте това!

Има, струва ми се, и още нещо, което не бива да забравяте. Седемдесет и осемте карти Таро не са нищо друго освен 78 стъпала към мъдростта.

 

ГАДАЕНЕТО

                       

Преди да започнете каквото и да било гадаене, вие или вашият клиент трябва да разбъркате грижливо картите. Но преди да ги разбъркате, трябва най-напред да ги подредите. Подреждането се извършва по следния начин. Най-отдолу трябва да бъдат поставени големите аркани в последователност от 0 до XXI. Върху тях се поставят жезлите в последователност от цар до асо. Върху жезлите се поставят бокалите в същата последователност, след това мечовете и най-накрая монетите.

Така подредената колона се поставя с лицевата страна надолу върху масата. Картите се разбъркват с две ръце напълно хаотично – така, както го подсказва интуицията. При това разбъркване някои карти в колодата могат да бъдат обърнати наопаки, но това е естествено.

 

Сега вече колодата трябва да бъде събрана и картите в нея подравнени. Клиентът разбърква три пъти, след което и гадателят разбърква също три пъти. Накрая клиентът сече с лявата ръка. Сега вече можем да пристъпим към гадаенето...

 

ГАДАЕНЕ С ТРИ КАРТИ

                       

Не е трудно да се досетите, че това е най-простият и същевременно най-несигурният начин. Именно поради това той много рядко се използува. С три карти и най-опитният гадател не може да даде прецизен и изчерпателен отговор, особено ако става въпрос за заплетена и сложна житейска ситуация.

 

Не е зле обаче за начинаещия да започне именно с този метод. Така или иначе той може да ви помогне да вземете решение тогава, когато се колебаете. Но пак повтарям – не разчитайте много на него.

 

Да предположим сега, че картите са разбъркани. Трябва да обърнете най-горните три карти. Много гадатели са споделяли с мен, че ако две или три от картите са разположени “правилно”, т.е. нито една или само една е обърната, тогава отговорът на въпроса е “да”. Препоръчвам ви няколко последователни дни да експериментирате с този метод, като непрекъснато си задавате въпросите, с които ви сблъсква ежедневието. Не след дълго ще разберете, че при простите ситуации този вид гадаене ви насочва към правилното решение. Доста по-трудни са нещата при съдбоносни ситуации, но за тази цел съществува фантастичният метод, наречен “Келтски кръст”, за който ще стане дума в края на тази публикация.

 

Да се върнем към гадаенето с три карти. Ясно е, че ако две или три карти са обърнати, то отговорът на въпроса е “не”.

И все пак това е шаблонен вид гадаене, това е щампа, която може значително да бъде обогатена, ако започнете да разглеждате всяка карта поотделно и да я тълкувате съобразно значението на отделната карта.

 

Искам да приведа един пример от моята практика, който е много показателен.

Проведохме един бърз сеанс с клиентка и стигнахме до следните резултати: на масата бяха разкрити три карти

– дяволът, пажът от бокали и умереността (от ляво на дясно).

Започнах да тълкувам ситуацията и в края на сеанса клиентката призна, че правилно съм доловил конфликта. Освен това тя си тръгна с готово решение, което по нейно по-късно признание беше донесло успех.

 

Ето и самото тълкувание: разположението на трите карти, които се бяха подредили “правилно”, т.е. нямаше нито една обърната, ми даде основание да сметна, че клиентката ми се намира на кръстопът. Дяволът вляво подсказваше, че тя може да поеме по пътя, който води към него, и да затъне още повече. Би могла да се отдаде на слабостта, леността и отчаянието. Тогава проблемите с положителност щяха да се задълбочат, защото една поговорка гласи: “Тръгнеш ли след дявола, не знаеш къде ще те изведе.”Струва ми се обаче, че тази поговорка не е вярна. Тръгне ли човек след дявола, той ще го заведе право в пъкъла.

 

Именно поради това препоръчах на моята клиентка да се вземе в ръце, да прояви търпение, упорство и решителност и да поеме по пътя на “умереността”. Тази карта сигнализираше, ако не промяна и нови хоризонти, то поне възможност за овладяване на ситуацията. Защото централната карта – “паж от чаши”, подсказваше недоволство и невъзможност да се промени ситуацията. Потъналият в размисли паж наблюдава чашата, която държи, и мисли за евентуална промяна.

 

Повечето от читателите вече са разбрали, че аз доста свободно интерпретирам картите, но всичко това е резултат от дългогодишен опит и на интуицията, която развих с течение на времето. Сигурен съм, че повечето хора могат да развият тази дълбоко дремеща в тях дарба. Всичко е въпрос на опит, труд, експерименти. Едва тогава като че ли се пробужда енергията на подсъзнанието, която е нашата универсална връзка с Всемира. Тези сложни взаимоотношения между микро- и макрокосмоса едва ли могат да бъдат осъзнати.

 

Струва ми се, че след известни занимания с тази сложна материя от подсъзнанието изплуват забравени митове, образи и архетипове, които се настаняват в съзнанието и ни дават възможност да надникнем в “успоредния”, невидимия свят.

 

ГАДАЕНЕ С ЧЕТИРИ КАРТИ ПО ПАПЮС

                       

Папюс е смятал, че умението да се тълкуват картите Таро позволява на съзнанието да приема образи, указания и информация, които трябва да бъдат изразени по подходящ начин и с подходящи думи. Интерпретаторът би трябвало да знае значението на всяка карта – било то самостоятелно или пък в комбинация с останалите карти. Едно добро познаване на картите, смята Папюс, съчетано с практика, наблюдение и интуиция, ще направи истински чудеса.

 

И така Папюс е използувал четири карти, които след стандартното разбъркване е полагал върху масата, както следва:

Първата карта вляво; втората долу ниско; третата вдясно срещу първата и четвъртата горе над втората.

 

Получава се фигура, подобна на кръст. Това всъщност е астрологична схема, при която първата карта символизира Асцендента (Asc). Тя представлява началото или детството.

Втората карта попада на Имум цели (IC) и ни дава сведения за старостта.

Третата карта е разположена на Десцендента (Dsc) и символизира зрялата възраст.

Четвъртата карта е поставена на Медиум цели (МС), а това е апогеят или младостта.

Папюс е смятал, че човешкият живот преминава през четири периода:

 

детство

младост

зряла възраст

старост

 

Човешкият живот обаче може да бъде разделен условно и на минало, настояще и бъдеще.

 

При това положение Папюс мислено е прокарвал 2 триъгълника между четирите точки, като за него първият, т.е. левият ъгъл е представлявал миналото. Върхът на триъгълника долу ниско символизирал настоящето; картата, поставена вдясно, представлява бъдещето, а картата горе насочвала към далечното бъдеще.

Мисля, че вече е напълно ясно как трябва да се използува методът на Папюс за гадаене с 4 нкарти. Поставят ли се четирите карти на съответните места, трябва да се придържаме към значението им, за да надникнем в миналото, настоящето и бъдещето.

 

Смятам, че ще е интересно да узнаете какво значение приписва Папюс на големите аркани.

 

I. Магът – съветник, консултант.

II. Висшата жрица – съветничка, наставничка.

III. Владетелката – инициатива, действие.

IV. Владетелят – воля.

V. Висшият жрец – вдъхновение.

VI. Влюбените – любов.

VII. Колесницата на триумфа – триумф и помощ

свише.

VIII. Силата – сила.

IX. Отшелникът – предпазливост.

X. Колелото на съдбата – съдба, но и щастие.

XI. Справедливостта – справедливост, правосъдие.

XII. Обесеният – премеждия и жертви.

XIII. Смъртта – край.

XIV. Умереността – въздържание и икономии.

XV. Дяволът – болест.

XVI. Кулата – разруха и разочарование.

XVII. Звездата – надежда.

XVIII. Луната – скрити неприятели и опасности.

XIX. Слънцето – материално щастие и плодовит брак.

XX. Страшният съд – Промяна в положението.

XXI. Светът – сигурен успех.

XXII. Шутът – безумни постъпки, глупост, инат.

 

Значението на малките аркани можете да узнаете от книгата ми „Таро. Кабала. Карма.”

По отношение на малките аркани почти не съществуват различия между вижданията на Папюс и Уейт. Струва ми се дори, че Уейт доста стриктно се е придържал към езотеричната традиция, сътворена от хора като Папюс.

 

И все пак методът на Папюс е доста схематичен. Нито три, нито четири точки са достатъчни за определяне на човешката съдба и разрешаването на всички житейски проблеми. За целта трябва да използуваме всичките 78 карти и един по-изчерпателен гадателски метод. През нашия век се е наложил един определен вид гадаене, който се нарича ГАДАЕНЕ СЪС СЕДЕМ КАРТИ.

 

ГАДАЕНЕ СЪС СЕДЕМ КАРТИ

                       

Този трактат нямаше да е пълен, ако не спомена и гадаенето със седем карти. То е особено подходящо в случаите, при които се търсят еднозначни отговори с “да” или “не”.

При това гадаене седемте карти, озовали се най-отгоре върху колодата след разбъркването и сеченето, се подреждат в права линия от ляво на дясно.

 

Двете най-крайни карти вляво предствляват миналото. Трите централни карти символизират настоящето, а последните две вдясно дават сведения за бъдещето. Последната от тези две карти дава  и отговора на зададения въпрос. Искам да разгледам това гадаене още по-прицизно. Картата, поставена най-вляво представлява далечното минало. Другата до нея говори за по-близкото минало.

 

Да се спрем сега на централните три карти. Лявата е символ на сегашни влияния, средната на сегашни пречки, а дясната символизира перспективите на настоящето.

Последните две карти вдясно: първата (вляво) говори за бъдещи влияния, а последната, както вече отбелязах, представлява крайният резултат и дава окончателен отговор на зададения въпрос.

 

КЕЛТСКИЯТ КРЪСТ

                       

Този метод най-горещо се препоръчва от Уейт в неговите трудове и с течение на времето той се е превърнал в любим инструмент на повечето специалисти в областта на гадаенето с карти Таро. Моят собствен опит ме учи, че Келтският кръст е един идеален инструмент на познанието.

Тук вече имаме десет позиции, всяка от които означава сама по себе си нещо. Далеч по-важни са обаче взаимовръзките между отделните позиции и карти. Да не говорим за смисловите комбинации, които възникват при наблюдение на изтеглените карти.

 

Преди да се спрем на конструкцията на Келтския кръст, трябва да изясним въпроса за т. нар. “сигнификатор”.

Сигнификаторът е всъщност първата карта, която заедно с втората насочва към принципната ситуация. Тази карта изразява същността на проблематиката, която ще анализираме.

 

Някои гадатели прибягват към традиционния начин за определяне на картата-сигнификатор. Те изхождат от предпоставката, че чашите символизират хора с по-бледа кожа и кестенява коса; жезлите отговарят на руси и червенокоси люде със сини очи; мечовете символизират брюнети със сиви, кафяви или сини очи; монетите – чернокоси, мургави хора.

При това положение картата-сигнификатор се избира по един доста примитивен начин. Ако вашият клиент е на възраст и има руса коса и сини очи, сигнификаторът ще бъде съответно царят на жезлите. Ако лицето е от женски пол и е с черна коса, за сигнификатор трябва да бъде избрана царицата на монетите.

 

Напоследък тази ключова карта се определя с помощта на нумерологията и на мен лично този метод ми се струва много по-надежден и професионален.

За целта трябва да знаете деня, месеца и годината на раждане на вашия клиент. Въз основа на тях лесно можете да изчислите индивидуалната му карта-сигнификатор.

 

За илюстрация на системата за изчисление на личната карта нека вземем като пример датата 2 ноември 1945 година.

 

Сумираме числата: 2 + 11 + 1945 = 1958. Това голямо число трябва да бъде редуцирано чрез събиране на цифрите 19 и 58. Получаваме 77. Не съществува обаче карта с номер 77. Затова редуцираме и това число чрез повторение на действието, т.е. събираме 7 и 7. Получаваме числото 14. Това е картата “Умереност”. Именно тази карта е индивидуалната карта на вашия клиент и нея ще използуваме при гадаенето. Картата “умереност” поставяме вляво и пристъпваме към подреждане и разбъркване на колодата така, както бе описано по-горе.

 

Съществува още един начин за намиране на сигнификатора. За целта трябва да знаем от какво естество е проблемът, от който се интересува клиентът. Ако неприятностите му са свързани примерно с правораздаването, съдебни дела, процеси и пр., тогава за сигнификатор може и трябва да изберем картата “Справедливостта”.

 

Ако клиентът се стреми към забогатяване, сигнификатор може да бъде картата “Десет от монети”. Този начин за определяне на карта-сигнификатор ми се струва особено подходящ в конкретна ситуация.

Но нека да пристъпим към самото подреждане на картите в “Келтския кръст”

 

След като е определен сигнификаторът и клиентът е сякъл с лявата ръка, вие започвате да разкривате картите една по една и отгоре надолу, както следва и както е показано на илюстрацията (Илюстрацията ще намерите в моята фундаментална книга „Таро, Кабала, Карма”).

 

 

1. Най- горната карта: обръщаме най-горната карта от разбърканата колода и покриваме сигнификатора с нея. Тази карта дава допълнителна информация за влиянието, което изпитва клиентът върху себе си в момента. Тя осветлява също така проблема по отношение на основния въпрос изобщо, а и атмосферата, в която се развиват други, странични събития.

 

2. Кръстосаната карта: някои автори провъзгласяват тази карта за опозиция на сигнификатора или на самия клиент. Други смятат, между тях съм и аз, че кръстосаната карта е допълнение към сигнификатора, а понякога тя дори символизира евентуалното развитие на клиента – развитие, което произтича от основната ситуация. Както подсказва наименованието, тя се поставя върху сигнификатора напряко.

 

Така получаваме кръст, който дава и самото название на този гадателски метод. Това много добре личи на илюстрацията. Препоръчвам на всички начинаещи да подреждат първоначално картите, като непрекъснато следят приложената в илюстрацията схема. Навикът и автоматизацията ще дойдат от само себе си по-късно благодарение на практиката и натрупания опит.

 

3. Основата: тази позиция проучва и осветлява причините и произхода на централния проблем. Тя ни дава сведения за предишни преживявания и ни насочва от миналото към настоящето. Защото настоящето се корени в миналото.

 

4. По-близкото минало: тази карта ни насочва към някакво преживяване, което е довело до сегашната ситуация. Това преживяване може да е привършило окончателно, но влиянието му се чувствува и в настоящето. И все пак дори това влияние все още да продължава, то неговата продължителност е ограничена във времето. С други думи, клиентът няма да чувствува много дълго време върху себе си бремето на това отминало преживяване.

 

5. Възможният резултат: според твърденията на много гадатели тази позиция е от най-важните и най-трудните за тълкуване. Тя насочва към една евентуална тенденция, към възможно или вероятно развитие на нещата. На нея є липсва обаче конкретността на последната карта или, да кажем, ограничеността във времето на картата, която символизира близкото бъдеще.

 

Понякога тази карта като че ли противоречи на последната, която ни дава сведения за окончателния резултат. Нещо повече, тя като че ли сигнализира за алтернативна възможност, която обаче няма да се сбъдне. В това няма нищо странно и противоречиво – нерядко вашият клиент желае да възприеме желаното за реално и ще се задоволи с тази карта като действително разрешение на проблемите си. А ако тази възможност не му хареса, той заедно с вас би могъл да помисли как това развитие на нещата може да бъде избягнато. Оттук произтичат и трудностите с тази щекотлива позиция. Само опитът може да ви помогне да излезете с чест от тази ситуация.

 

6. Близкото бъдеще: тази позиция вече е по-строго определена във времето от предходната. Тя насочва към сили и влияния, на които ще бъде изложен клиентът в непосредственото бъдеще. Тази ситуация е много важна и нерядко влияе върху крайния резултат. Въпреки това тя има, както вече отбелязах, от краткотрайно естество. Във всеки случай аспектът на темпоралната ограниченост трябва да се вземе предвид. Въздействието на тази позиция се отнася до непосредственото бъдеще и има ограничено въздействие във времето.

 

Ако картата насочва към нещо положително, ние би трябвало да извлечем максимална полза от него за нашия клиент. А ако картата ни насочва към нещо отрицателно, ние трябва да припомним на клиента си, че това влияние е мимолетно. Окуражавайки го по този начин, ще му помогнем да преодолее страха, нежеланието и апатията.

 

Последните четири карти образуват т. нар. “опора”. Те ни насочват към различни елементи, които допълват общата схема и ни помагат да проумеем по-добре цялостната ситуация. Те в крайна сметка са предпоставка да стигнем до окончателния резултат и да намерим изхода от нея.

 

7. Личността, егото: не цялостната личност, а само определени действия или схващания, които влияят на настоящата ситуация.

 

8. Околният свят: тази позиция засяга определени хора и тяхното влияние върху клиента. Тя може да се отнася обаче и за обкръжението, околната среда изобщо. Важно е в случая да схващаме тази карта, както и предходната, като част от общото развитие.

 

9. Надежди и опасения: отново една много важна карта поради това, че тя ни подсказва какво очаква клиентът от настоящата ситуация. В този случай трябва усилено да се пазим от опростенчество, т.е. една добра карта в тази позиция не означава непременно, че клиентът очаква да му се случи нещо добро. И обратно, лошата карта не означава автоматически лоши предчувствия и безнадеждност.

 

Много често онова, което предизвиква съзнателно възхищение, е крайно противно на подсъзнанието. Подсъзнанието е консервативно и ненавижда промените.

Обратното също така е вярно – онова, което изглежда неприемливо за съзнанието, е желано от подсъзнанието, защото то го идентифицира като средство за оцеляване и самосъхранение.

Във всички случаи тълкуването на тази карта е доста трудно и ние би трябвало да є отделяме подобаващо внимание.

 

10. Резултатът: тази карта представлява един вид “предсказание”, но ние не бива да я тълкуваме самостоятелно, а в общия контекст. Едва тогава ще схванем пълноценно евентуалните тенденции и бъдещи влияния върху личността на клиента. Тази последна карта е сбор от всички останали; тя не показва статични величини и неизменни резултати – насочва ни към онези тенденции и насоки, които ще определят хода на събитията.

 

С помощта на сведенията, които ще получи клиентът от тълкуването, той може да предприеме съответните мерки, за да избегне неприятностите и да постигне задоволителни резултати, така че в крайна сметка да промени цялостната ситуация в своя полза. Това обаче не означава, че промените винаги могат да бъдат осъществени лесно, особено ако корените за бедите са доста дълбоки и здрави. Да се избегне неприятният краен резултат понякога e много, много трудно.

 

Иска ми се накрая да рекапитулирам, за да избягна евентуални недоразумения. На илюстрацията картата, обозначена с номер 1, е картата, която поставяме върху сигнификатора. Карта № 2 поставяме напряко върху карта №1. Тя в известен смисъл допълва първата карта, но насочва най-вече към пречки и препятствия, изправили се пред личността. Карта №3 насочва към корените, основата на проблема. Номер 4 представлява по-близкото минало, а номер 5 ни насочва към желания и възможен краен резултат. Шестата карта дава сведения за близкото бъдеще.

 

Значението на останалите четири карти: № 7 свидетелства за личността на клиента; № 8 дава сведения за околния свят и обкръжението; № 9 е картата, която ни насочва към надеждите и опасенията на личността. И накрая № 10 представлява крайният резултат, окончателното разрешение на въпроса, бъдещето.

 

Мисля, че това финално уточнение беше много необходимо. Препоръчвам ви да разгледате внимателно схемата и по възможност да я запаметите. Най-добре ще е за целта веднага да започнете с експериментите. Защото опитът и само опитът е безгранична величина, а трудът побеждава всичко!

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net




Гласувай:
3



1. eien - Таро, кабала и алабала
04.01.2011 06:31
Това и в Средновековието е звучало за повечето хора като най-обикновено шарлатанство. Погнусявам се като превъртя каналите и попадна на някоя поредна екстрасенска, гледачка, баятелка...Това окончателно ме отказа от българската телевизия. Пълна и тотална простотия! А такива "препоръчителни постинги" ще ме откажат и от блога.
цитирай
2. apostapostoloff - Некомпетентните хора нямат право на мнение!
04.01.2011 06:48
Некомпетентните хора нямат право на мнение! Това първо.

Второ: никой не ви бие с прът по главата да четете неща, които не ви се нравят. Ако нещо не ви харесва, просто не се занимавайте с него!

Но не натрапвайте некомпетентното си мнение на другите! Това е недопустимо!
цитирай
3. eien - В случая има налице нещо много, много по-страшно от некомпетентност от Ваша страна!
04.01.2011 15:39
Имате време да преосмислите написаното и подвеждащите думи. Страшни са те за изстардалия ни народ, който в тези тъжни и бедни години се хваща и за "сламка" - на това разчитате, нали? Ако аз не мога, дано се намери някой да Ви отвори очите. Единственото извинение за Вас е, че Вие сте "впримчен", уви, на тази възраст все още.
цитирай
4. apostapostoloff - Стига глупости!
04.01.2011 17:21
Изстрадал народ- глупости! Ако вие сте аутсайдер и неудачник, това не означава, че всички са такива.

"Изстрадалият" народ яде, пие и се весели. Само през миналата седмица този "изстрадал" народ е пръснал 760 МИЛИОНА за ядене, пиене и подаръци. Вие какво- тъпа ли сте, луда ли сте, кьорава ли сте?!

Същият този народ (94 % от него) има недвижима собственост за стотици хиляди евро и държи на влогове по банките около 35 МИЛИАРДА ЕВРО!! Докато средностатистическият германец или американец няма НИЩО- нито имоти, нито пари!

Изтрезнейте най- сетне и вижте истината: БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА ПО- ДОБРЕ. Това, което пишете е ИДИОТЩИНА, ТЪПОТИЯ, ЛУДОСТ!

Престанете да заливате блога ми с вашите глупотевини! И не мислете за мен! Аз съм един много преуспял човек- образован, интелигентен, прочут и богат. Аз нямам НИКАКВА нужда от вашите наставления!

Мислете за себе си, защото вие явно сте някаква анонимна нула от задния двор на Европа, която очевидно се намира в много тежка житейска ситуация. Затова вие ТРЯБВА да мислите ЕДИНСТВЕНО И САМО за себе си! За собствения си житейски провал, за неудачите си, за безсилието си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3197916
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575