Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.10.2010 06:10 - БАЩАТА НА СЪВРЕМЕННИЯ БЛОГ
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 2814 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 23.10.2010 17:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

            СЪЗДАТЕЛЯТ НА ПЛАТФОРМАТА WORDPRESS

(Откъс от моя курс по Интернет маркетинг "Как да започнем печеливш бизнес в Мрежата")

 
Чувал съм от редактори в литературни издания, че у нас има над 120 000 графомани. Те неуморно щурмуваха редакциите и издателствата, но без особен успех, разбира се.

Докато един ден... и на графоманската улица изгря слънце! Какво се беше случило?...

 

Появи се нещо ново- в началото то бе неугледно, тъпичко и сиво. С течението на времето го нарекоха блог. В наши дни най- големи възможности  предоставя  БЕЗПЛАТНАТА И НАПЪЛНО НЕЗАВИСИМА блог- платформа Wordpress.com. Затова тя е и най- използваната. Откъде се пръкна тази платформа, кой е нейният създател?

 

Мат Муленвег е създателят на платформата Wordpress. Той дължи голяма част от своя успех на нарасналия световен интерес към блоговете. Защото графомани има навсякъде по света. Историята на 24 годишния милионер е направо приказна, невероятна. Наистина, как един провалил се студент е успял да се нареди сред 25- те най-влиятелни Интернет бизнесмени на нашето време?...

 

Муленвег е основател на компанията Automattic, която поддържа блог платформата WordPress. Броят на WordPress блоговете постоянно се покачва. Към днешна дата те са над 6 000 000! Това превръща американската компания в един от  основните играчи на пазара.  Приходите и никак не са малки- според анализаторите, само през миналата година са похарчени около 300 милиона долара във връзка с ползването на блогове.

Муленвег не се превъзнася относно началото: „Първите години WordPress беше доста слаб продукт. Екипът ни обаче не се предаде, концентрирахме се върху развитието и изчистването на детайлите.”

 

В училище Муленвег проявявал огромен интерес към компютрите, поддържал мрежи и се включил в група на програмисти. Скоро започнал да пише кодове за софтуерни програми. Влязъл в университета в Хюстън, но на 19 години се отказал от следването. Започнал работа в представителството на Cnet в Сан Франциско. Там имал възможността да работи над програми с отворен код. Най-важен в случая е фактът, че те били патентовани на негово име.

 

Безспорен е талантът на Мат Муленвег да извлича най-доброто от своя творчески екип. Като всяка успешна компания, и той има доста критици и недоброжелатели. Те обвиняват Automattic в поредица от лоши ръководни решения, които имат негативно влияние върху софтуерната индустрия. В повечето случаи критиките са дело на поуплашените конкуренти от Силиконовата долина?...

 

Целта на Муленвег е да разработи WordPress като успешна система за обработка на съдържание, т.е. платформата да позволява на своите потребители да изкарват пари от нея. В настоящият момент това е напълно възможно. Цели 133 сайта предлагат реклами, които могат да бъдат поставяни в блоговете. При всяко кликване върху рекламата, собственикът на блога печели определена сума.

 

Повечето графомани обаче не са и чували за тази възможност. Те дори не искат и да знаят за нея. За тях е важно само едно: да дращят, да дращят, да дращят и да споделят със света своите незначителни, жалки и глуповати мисли и идеи.

 

Макар че започна като блог програма, WordPress е софтуерната основа на много успешни интернет сайтове по цял свят, въпреки че те нямат нищо общо с блоговете. Други качествени продукти на Automattic са Akismet (програма филтрираща спама) и bbPress (софтуер за форуми).

Привлечено е и вниманието на консорциума Polaris Venture Partners, който още през 2005 надушва потенциала на продуктите. След първоначална финансова инжекция от един милион долара, през 2008 следва нов стимул – почти 30 милиона долара. Допълнителни финансови партньори са Radar, True Ventures и New York Times Co.

Моите три бизнес блога

www.SuperAstro.net/blog

www.LudiPari.com/blog

и

www.Otslabni.net/blog

са създадени и изградени с помощта на тази съвршенна платформа.

 

„В определен момент успехът, влиянието и парите не са толкова важни, твърди Муленвег. Да знаеш, че си отговорен пред повече от пет милиона потребители – ето това ме мотивира да правя наистина качествени подобрения.”

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.LudiPari.com

 



Тагове:   блог,   е- търговия,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavimirgenchev1953 - Апостоле,
06.10.2010 08:49
много ценна информация! Хубаво е човек да знае! )))
цитирай
2. bachym - Правете блог
06.10.2010 09:20
а не война
цитирай
3. apostapostoloff - много ценна информация! Хубаво е ...
06.10.2010 15:17
slavimirgenchev1953 написа:
много ценна информация! Хубаво е човек да знае! )))


За добро или за зло всичко на този свят трябва да бъде научено. Защото едно е да искаш, друго е ДА ЗНАЕШ, трето е да можеш и чак тогава ще си в състояние да го направиш.
цитирай
4. apostapostoloff - . . . а не война Не беше ли &quo...
06.10.2010 15:19
...
bachym написа:
а не война


Не беше ли "Правете секс, а не любов"?...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3200772
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575