Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.04.2010 05:58 - Ни вест, ни кост...
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 1309 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.04.2010 15:34


МИСТЕРИЯТА НА БЕРМУДСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК



Бермудският триъгълник – това е онази част от територията на планетата, която се смята за най-ужасното, най-страшно и загадъчно място, където са изчезнали безследно множество самолети и кораби – повечето от тях след края на Втората световна война.

През последните 26 години там са загинали повече от хиляда души. Въпреки това при издирванията в този район не са открити нито тела, нито отломки. Що за странна и зловеща сила действа тук?… Дори американските астронавти, летящи на „Аполо-12″, докладвали, че забелязват в района на Бермудския триъгълник необяснимо и необичайно блещукане.

Странни затишия, водовъртежи и внезапно развихрящи се свирепи урагани са характерни за тази опасна зона. В нея се забелязват непонятни неизправности на всички измервателни уреди. Така например стрелките на компасите тук се въртят бясно. За загадъчните промени в околната среда обикновено предупреждава тайнствена жълта мъгла, която застила хоризонта.

Джон Уолис Спенсер, експерт по въпросите на НЛО, смята, че всички изчезнали кораби и самолети не са потънали, а по-скоро са похитени от извънземни пришълци, които са създали своя колония на дъното на океана. Показателно е, че обясненията за загадъчните изчезвания в района на Бермудския триъгълник, все по-често се приписват на НЛО.

Къде всъщност се намира тази страховита зона? Така се нарича акваторията на Атлантическия океан, заключена между Бермудските острови, полуостров Флорида и остров Порто-Рико. Печалната си известност зоната получила още през 1840 година, когато недалече от Насау – столица на Бермудските острови, бил открит френският платноходен кораб „Розали“. Всичките му платна били опънати, оборудването било в изправност, но екипажът липсвал. След щателен оглед било установено, че корабът е в чудесно състояние, няма повреди и целият му товар е налице. Но къде бил екипажът? Бордовият дневник не бил намерен, както и каквито и да е други записи.

Особена страница в летописите за Бeрмудския триъгълник заема удивителното произшествие с бригантината „Мария Целеста“. И тя, като „Розали“, била открита цяла и невредима, но… без екипаж. Всички събития, свързани с нея, не са обяснени от учените и до днес.

Ето хронологията на събитията:  на 7 ноември 1872 година, „Мария Целеста“ потеглила от Ню-Йорк към Гибралтар под командването на капитан Бенджамин Бригс. Екипажът се състоял от седем човека, а капитанът бил придружен от семейството си. Корабът разполагал с продоволствия за шест месеца. „Мария Целеста“ била изключително лека и маневрена.

Условията за пътуване били великолепни, но бригантината така и не пристигнала в крайния пункт. Изчезнала. И то безследно!

Следите и се губят в района на Азорските острови. След месец я регистрирали в списъците на пропадналите без вест. Скоро след това „Мария Целеста“ била открита в близост до Азорските острови, плуваща с опънати платна.

Капитан Дейвид Морхауз, който открил бригантината, се качил на борда на изгубения кораб с отряд въоръжени моряци. Там нямало жива душа. Помещенията били празни. Цялото имущество на изчезналите хора било налице. Товарът на кораба бил непокътнат. Не били открити никакви следи от паническо бягство или наличие на някаква опасност. На масата в капитанската каюта имало карти, на които бил отбелязан маршрутът от Ню-Йорк до Гибралтар. Последен запис бил направен на 24 ноември, когато корабът се намирал в района на Азорските острови. Проведени били доста проучвания, но тайната на „Мария Целеста“ остава неразкрита до днес.

Междувременно списъкът на изчезналите съдове в този район продължавал да нараства. Започнали да изчезват и… самолети.
Ето един от най-забележителните случай. 5-ти декември 1945 г. бил обикновен ден за американските ВВС, базирани във Флорида. По- голямата част от пилотите  имали солиден летателен опит. Затова произшествия във въздуха се случвали рядко.

Чарлз Тейлър  бил опитен командир с повече от 2500 летателни часа. Неговото 19-то звено получило задачата да излети към базата Чикън Шоул, намираща се северно от остров Бимини. Времето било чудесно, пет триместни бомбардировача “Ивенджър” излетели и поели курс на изток. Те разполагали с гориво за пет часа и половина. Повече никой не ги видял, а какво е станало с тях е неизвестно. Изчезналите самолети не били намерени.

Ето някои подробности. В 15, 45 часа в командния център на авиобазата Форт Лодърдейл, се получило първото странно съобщение от командира на ескадрилата: “Имаме аварийна ситуация. Очевидно сме се отбили от курса. Не виждаме земя, повтарям, не виждаме земя!”

Диспечерът ги попитал за координатите им. Отговорът силно озадачил всички присъстващи офицери: “Не можем да определим своето местоположение. Не знаем къде се намираме. Изглежда сме се заблудили.”

Диспечерът ги посъветвал: “Дръжте курс на запад!” Нямало как пилотите да пропуснат дългото крайбрежие на Флорида. Но следващата фраза била още по-смайваща: “Не знаем къде е запад. Става нещо… Странно… Не можем да определим посоката. Даже океанът изглежда по-различно!” Последните засечени думи на Тейлър били: “Под мен земя, пресечена местност. Уверен съм, че това е Кис…”.

Излетелите звена, които търсели изгубените самолети, се върнали с празни ръце, а междувременно изчезнал още един самолет! След 29 години един радиолюбител споделил следното: „Като че ли последните думи на командира бяха: „Не ме следвайте… Те изглеждат като пришълци от Вселената…”

Първият и безспорен извод, налагащ се след прослушване на записите от радиовръзката е, че пилотите са се натъкнали във въздуха на нещо необичайно и странно. Тази среща била първа не само за тях, защото подобни неща разказвали и техните колеги. Само с това може да се обясни странната дезориентация и паника в обичайна рутинна ситуация.

Необичайните събития, станали в зоната на Бермудския триъгълник, са причина за възникване на множество легенди. Най- вече за страшни морски чудовища, обитаващи този район.

Най-поразяващи обаче са разказите за съществуването на изкуствени съоръжения на морското дъно. В книгата си „В търсене на Атлантида“ Жак Ив Кусто, цитира разказа на своя син Филип, който лично е изследвал изграден път на дъното на океана и бил убеден, че е дело на човешки ръце. Той пише: „Няма никакво съмнение, че само изкусни строители могат да издялат такива каменни блокове под прав ъгъл и да ги положат плътно един до друг. Блоковете са изготвени от материал, който няма нищо общо със скалните породи наоколо…“

И така, множество са изчезналите морски съдове и самолети в района на Бермудския триъгълник. За по-голямата част от тези произшествия няма обяснение. Никой не може да обясни как и защо се е случило това. Всъщност тази част от Атлантическия океан не се различава от други подобни области на планетата. И въпреки това, именно в тази акватория загадъчно изчезват кораби и самолети. Ще разберем ли някога защо става това?…

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net



Тагове:   вест,   кост,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190935
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575