Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.07.2017 06:53 - НЕУДЪРЖИМ ВЪЗХОД
Автор: apostapostoloff Категория: Бизнес   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.07.2017 06:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                        НАПРЕД И НАГОРЕ!




image

 

Българският износ през 2016 г., измерен в евро, бележи абсолютен рекорд от 23.6 млрд. евро. Спрямо базовата 2001 г. увеличението е 4 пъти!

Групите стоки с най-голям износ са електротехника и електроника, горива и електроенергия, машини и апарати. Това показва анализ на Българската стопанска камара, базиран на данните от Световния търговски център - ITC, в Женева.

Най-добре се представя износът на електроника и електротехника със средногодишен ръст 7%, при ръст на световния внос с 1%. Износът на машини и апарати също бележи ръст от 2%, докато световният внос намалява с 2%.

При тези две важни стокови групи, донякъде и при зърнените култури, българските износители печелят пазарен дял и изместват свои конкуренти на глобалните пазари.

На шесто и седмо място в експортната листа са конфекцията и фармацията, но там се губят пазарни позиции, следвани от части и възли за превозни средства и пластмасови изделия, печелещи пазарни позиции. По експертни оценки на осмо място е износът на специална продукция (около 808 мил. щ.д.), което е ръст с около 57% спрямо 2015.

Стоката с най-голям стойностен обем в експортната ни листа е катодната мед, въпреки спадащия износ и загубата на пазарни позиции. Следват леки горива, средно тежки горива, пшеница и медикаменти. Тази 5 стоки формират 15,1% от износа ни.

С над 1% от износа са електрическа енергия, анодна мед, маслодаен слънчоглед, кабелни комплекти за автомобили, части за ел. табла, руди и концентрати от благородни метали, биодизел.

Сред водещите стоки, много голямо увеличение в пазарния дял (положителна разлика между нашия износ и вноса на партньорите ни) имат части за ел. табла – 36%, и биодизел – 205% (ръст на биодизел 2016/2015 г. – 495%).

Бързо растящи са нефтени масла, електронни елементи, електронни игри, седалки за автомобили, агрегати за машини. Всички те изпреварват световния внос с над 20%.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

 

Save


Тагове:   успех,   възход,   пари,   богатсво,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3201151
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575