Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.03.2010 05:53 - Набеденият грешник
Автор: apostapostoloff Категория: Забавление   
Прочетен: 1538 Коментари: 0 Гласове:
1



КАФЕ, КАФЕ И ПАК КАФЕ

Десетилетия наред тъповати, полуграмотни докторчета хвърляха вината за повечето сърдечни пристъпи върху кафето. Е  да, ама не! Ред научни изследвания, проведени напоследък, недвусмислено доказаха, че консумацията на кафе намалява риска от фатални сърдечни пристъпи! Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти в любимата на милиони хора напитка.
И още… Установено е, че хлорогенната киселина и съединенията, които се образуват при печенето на кафе, предпазват от хронични болести, включително и от сърдечни заболявания.

Виновник за остарелите разбирания, че кофеинът води до сърдечни проблеми и високо ниво на холестерола, са всъщност мазнините, които се съдържат в зърната на кафето. Тези мазнини нахлуват свободно в организма ни, когато консумираме нефилтрирано кафе, приготвяно в джезве или в кафеварка от италиански тип.
Мазнините в кафето могат обаче да се елиминират лесно, като използваме филтри при варенето. Казано другояче, най- здравословно е така нареченото „шварц кафе”, приготвено в съвременна кафеварка.

Най- добрата новина е тази: не е установена никаква зависимост между повишеното кръвно налягане и кафето! Особено при умерена консумация от 3- 5 чаши на ден.
Кръвното налягане се повишава единствено при приемане на кофеин от т. нар. „чувствителни към кофеин“ хора. Въпреки това при тях повишаването на кръвното налягане е сравнително ниско и продължава около час.

Това не е всичко. Установено е също така, че кофеинът има положителен ефект и върху нервната система. Той подобрява реакциите и концентрацията и предотвратява умората. Това е и една от причините кофеинът да бъде обект на изследвания като противодействащ на умората фактор.
Освен това кофеинът действа като общ стимулатор на метаболизма, особено при по-интензивно физическо натоварване или спортни занимания. Той помага на колоездачите или участниците в маратонови бягания да увеличат издържливостта си.

По данни на International Coffee Organization кафето облекчава и главоболието. Експериментално е доказано, че 6 часа след приемането на болкоуспокоителни и успоредната консумация на кафе, 80% от пациентите се чувстват по- добре в сравнение с 67% от тези, които приемат само болкоуспокоителни.

Послепис: Години наред същите тези тъповати, полуграмотни докторчета водят война и с никотина, като изхождат единствено и само от ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ И ДОГАДКИ. Защото засега НИКОЙ НИКОГА И ПО НИКАКЪВ НАЧИН не е ДОКАЗАЛ връзката между тютюна и болестите!
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.Otslabni.net




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3191317
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575