Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.10.2020 06:18 - ВИСОКА ОЦЕНКА НА БЪЛГАРИЯ
Автор: apostapostoloff Категория: Политика   
Прочетен: 241 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.10.2020 06:19


                                                   БЕЗ ЛЪЖИ, КЛЕВЕТИ И РЕЗОЛЮЦИИ







image




Moody’s повиши дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута на Baa1 със стабилна перспектива. Това съобщиха от Министерство на финансите.

Първият фактор за повишаването на рейтинга се основава на напредъка на България към присъединяване в еврозоната и свързаните с това укрепване на институционалния капацитет и ефективно разработване на политики. Анализаторите оценяват влизането на България във Валутния механизъм II (ВМ II) като една от последните решаващи стъпки преди членството в еврозоната. Отбелязват също, че одобрението за присъединяване към ВМ II, на фона на настъпилата пандемична криза, е резултат от изпълнената обширна програма от реформи.

 

Вторият фактор за повишаването на рейтинга е свързан с укрепването на фискалния и кредитен профил на страната, въпреки отрицателното въздействие на пандемията от коронавирус. Анализаторите от Moody’s акцентират, че в случая с България, силно надеждният валутен борд, който съществува от повече от две десетилетия, смекчава риска, произтичащ от високият дял на деноминирания в чуждестранна валута дълг на страната .

 

Кредитният профил на страната е подкрепен и от силната фискална позиция на правителството. След четири години на нарастващи структурни бюджетни излишъци, съотношението дълг/БВП е достигнало до 20.4 % през 2019 г., което е второто най-ниско ниво в Европейския съюз след Естония. Отчетено е и подобрението по отношение на по-благоприятните възможности за финансиране, като отношението между плащанията по лихви и бюджетните приходи се е понижило до 1.5 % през 2019 г. спрямо 2.5 % през 2016 г. Moody"s очакват също и фискалният резерв да остане стабилен на около 10 % от БВП.

 

Според Агенцията пандемията ще се отрази негативно на публичните финанси на страната ни. Спадът на БВП е оценен на 3.5 % през 2020 г., последван от възстановяване от 2.7 % през 2021 г. Очакваният спад и необходимостта от подкрепа на икономическата активност за справяне с пандемията ще окажат натиск върху приходите и разходите на бюджета и ще доведат до дефицит от 3 % от БВП през 2020 г. и 1.6 % през 2021 г.

 

Агенцията посочва, че основните фактори, които биха могли да доведат до повишаване на перспективата и рейтинга на страната са свързани със значителни подобрения в качеството на работа на институциите и устойчивата конвергенция към по-висок жизнен и институционален стандарт, които ще подкрепят влизането на страната в еврозоната.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3198182
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575