Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2020 21:44 - В БЪЛГАРИЯ Е ТАКА! КАЗВАШ ИСТИНАТА И ПОЛУЧАВАШ "МЯРКА ЗА НЕОТКЛОНЕНИЕ" ПАРИЧНА ГАРАНЦИЯ ЗА 20 ХИЛКИ!!!
Автор: chavdar01 Категория: Политика   
Прочетен: 1361 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 10.04.2020 21:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Прокуратурата подгони шефката на фармацевтичния съюз, предупредила за липса на лекарства.
 

image
   imageimage

Прокуратурата наложи мярка за неоткронение "парична гаранция" в размер на 20 000 лева спрямо председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова.

"Във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение - А.Ст., председател на Българския фармацевтичен съюз, е привлечена към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326 от НК", пишат от прокуратурата.

Заради "високата обществена опасност на деянието", изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо проф. Стоименова е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв.

Разследването под надзора на Софийската районна прокуратура продължава.

Проф. Стоименова съобщи, че е получила обвинение от българската прокуратура във връзка с нейни интервюта пред Българското национално радио и Българската национална телевизия по повод снабдяването с лекарства в страната в условията на пандемията с COVID-19.

 

"В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол", казва още председателят на БФС.

По думите на проф. Стоименова, още преди обявяването на извънредното положение магистър-фармацевтите в България, които представлява, са били подложени на масирани проверки от 5-6 институции едновременно, което затрудни, както работата им, така и обслужването на гражданите.

"Неколкократно в медийни изяви, както аз, така и мои колеги разказахме как първоначално протичаха проверките и в контраст на това, каква е практиката на европейските регулатори в този тежък за всички ни момент", коментира тя.

Ето и пълния текст на позицията на проф. Асена Стоименова:

Днес, 10 април 2020 г., получих обвинение от българската прокуратура по чл. 326, ал.1 от Наказателния Кодекс (НК), във връзка с мои интервюта за Българското национално радио и Българската национална телевизия по повод на лекарствоснабдяването в страната в условията на пандемията с COVID-19. В тези мои медийни изяви информирам българското общество за важни въпроси – презапасяването с лекарствени продукти, необходимостта от рецепта при отпускане на лекарства по лекарско предписание, необходимостта от гъвкавост на законодателството и вероятност от недостиг на определени лекарства. Също така апелирах за човечност в работата на контролните институции при запазване на капацитета им за контрол.

Още преди обявяването на извънредното положение, магистър-фармацевтите в България, които представлявам бяха подложени на масирани проверки от 5-6 институции едновременно, което затрудни, както работата им, така и обслужването на гражданите. Неколкократно в медийни изяви, както аз, така и мои колеги разказахме как първоначално протичаха проверките и в контраст на това, каква е практиката на европейските регулатори в този тежък за всички ни момент.

Безспорно, някои структури в тази държава могат да приложат възспиращи методи. Никога не съм подлагала това на съмнение. Напротив, като директор на Изпълнителната агенция по лекарствата в периода 2014-2018 г. имах възможност да “опитам” на свой собствен гръб похватите им, част от които бяха отразени в медиите. Въпреки заплахите, ръководството на Българския фармацевтичен съюз продължи да информира обществото по актуалните теми и да подкрепя българските фармацевти, които са сред медицинските специалисти на първа линия в борбата с COVID-19. И ще продължи да го прави...

Един кратък преглед на делата по чл. 326, ал.1, по който е обвинението, предявено към мен показва, че делата по този член са за оставени фалшиви сигнали за взривни устройства и неверни повиквания за помощ на телефон 112... Да се приравни даването на обективна информация относно възможни ситуации в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по безспорно балансиран начин, основано на анализи, препоръки от Световната здравна организация, ЕК, Европейска агенция по лекарствата и др. източници към неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, означава грубо погазване на принципите залегнали в Закона за нормативните актове.

Престъплението по чл.326 ал.1 от НК, като такова против реда и общественото спокойствие очевидно охранява обществените отношения свързани с ненужно ангажиране на значителен обществен ресурс за предотвратяване и преодоляване на неблагоприятни изменения, възникнали в резултат на деянието. Какъв значителен обществен ресурс са ангажирали моите интервюта? И каква е обществената опасност? Напротив, аз информирам, като поставям на дискусия и възможните начини за справяне със ситуацията. Ако следваме “логиката” на обвинението, то за същото може да бъде обвинен и изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата, на чиято интернет страница редовно се качва информация за недостига на лекарства в условията на пандемиято от COVID-19 и регулаторните подходи за преодоляването им. Както и представителите на Световната здравна организация, Изпълнителна ръководна група на ЕС за недостиг на лекарства, причинени от големи събития, ръководителите на болници и лекари от девет европейски страни, които заявиха в отворено писмо миналата седмица, че има запаси от някои лекарства само за две седмици, и призоваха за по-голямо европейско сътрудничество за решаване на проблема, както и десетки представители на институции у нас, в ЕС и САЩ, които коментират тази проблематика.

Категорично заявявам, че всяко едно послание, твърдение и предположение в медиийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор (придобит в призводството, търговията и маркетинга на лекарства, лекарствената безопасност и държавната администрация) и на публикувани анализи и информация и нямат характеристиките, които прокуратурата им приписва.

Независимо, че в момента в условията на извънредно положение са ограничени някои наши основни права, ние живеем в правова държава, където споровете са решават чрез справедлив съдебен процес, а държавата отговаря за незаконосъобразни актове и действия на нейните органи и длъжностни лица. Независимо, че не можем да се придвижваме и събираме свободно и ежедневието ни е променено драстично, все още можем да разсъждаваме и мислим критично. Очевидно е, че сме изправени не само пред пандемия от COVID-19, но и пред нещо много по-различно от борбата с вирус – криза, която не е здравна и с много по-дългосрочни последици. И как ще я назовем?

P.S.
Е ДА ВИ КАЖА:
ПОРАДИ СЪЩАТА ПРИЧИНА СКОРО НЯМА ДА ИМА И НЯКОИ ОСНОВНИ СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ!!!
ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.ИСТИНАТА БОЛИ,НО НЕ СТРУВА 20 ХИЛКИ,ЗАЩОТО СКОРО ТЕЗИ НЕЩА ЩЕ СЕ ДОКАЖАТ И ТОГАВА...............!




Гласувай:
8



1. apostapostoloff - Опа съм
10.04.2020 22:56
При политическите партии управляващата ГЕРБ все по-рязко се отделя напред и момента няма никаква алтернатива - цели 43,3% са категорични, че имат доверие във формацията на Бойко Борисов.

Много далече на второ място е БСП - 10,4% одобрение срещу 65,8% неодобрение.
цитирай
2. djem - Тези 43% посочени от Апостолоф са чиста манипулация
11.04.2020 06:30
посочила съм как се постига в поредния ми пост . "продават маршалски униформи" през интернет. Същото надцакване става и тук в блог-бг. Всички, запознати с този модел на "класиране" знаят, че тези изследвания не са нищо по-различно от т.н. фалшификация.
Като направим съпоставка между хората, които имат постоянен интернет 24 часа в денонощието, ще разберем колко от тези гласове са действителни.
цитирай
3. apostapostoloff - Никаква манипулация няма, комуне!
11.04.2020 21:43
Това са резултати от последното проучване на "Тренд".

Готви се отсега за кабинета Борисов IV. Готви се и за нещо още по- хубаво- след година- две социализмът ще бъде напълно заличен в България!
цитирай
4. chavdar01 - ДО 1. apostapostoloff - Опа съм
12.04.2020 12:41
apostapostoloff написа:
При политическите партии управляващата ГЕРБ все по-рязко се отделя напред и момента няма никаква алтернатива - цели 43,3% са категорични, че имат доверие във формацията на Бойко Борисов.

Много далече на второ място е БСП - 10,4% одобрение срещу 65,8% неодобрение.

ТИЯ СТАТИСТИКИ ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ! ТОВА СА СТАТИСТИКИ НА
ГЕРБ-ЕРО-СИК-АДЖИЙСКАТА МАФИЯ!!!
цитирай
5. chavdar01 - ДО 2. djem - Тези 43% посочени от Апостолоф са чиста манипулация
12.04.2020 12:43
djem написа:
посочила съм как се постига в поредния ми пост . "продават маршалски униформи" през интернет. Същото надцакване става и тук в блог-бг. Всички, запознати с този модел на "класиране" знаят, че тези изследвания не са нищо по-различно от т.н. фалшификация.
Като направим съпоставка между хората, които имат постоянен интернет 24 часа в денонощието, ще разберем колко от тези гласове са действителни.


ТАКА Е.
цитирай
6. chavdar01 - ДО 3. apostapostoloff - Никаква манипулация няма, комуне!
12.04.2020 12:45
apostapostoloff написа:
Това са резултати от последното проучване на "Тренд".

Готви се отсега за кабинета Борисов IV. Готви се и за нещо още по- хубаво- след година- две социализмът ще бъде напълно заличен в България!

"ТЪПАКА-4" ЩЕ ГО ВИДИШ ПРЕЗ КРИВИЯ МАКАРОН!!!
СЪНУВАШ МНОГО РОЗОВИ СЪНИЩА!!!
ИДИ НА ВРАЧКА!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chavdar01
Категория: Политика
Прочетен: 3982723
Постинги: 2607
Коментари: 5561
Гласове: 4831
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930