Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2019 23:08 - Русия се държи странно за страна, стремяща се към завоевания.
Автор: born Категория: Политика   
Прочетен: 2499 Коментари: 20 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Поведението й е агресивно и противоречиво, но няма признаци, че Москва лелее експанзионистични  амбиции, твърди известен американски експерт. В същото време „удобният мит“ за една порочна и агресивна Русия продължава да живее, което може да има изключително сериозни последици за мира в Европа и в целия свят. Американските лидери трябва да променят политиката си спрямо Русия.

Американците са привикнали да изобразяват Русия като опасна страна с практически неограничени териториални амбиции. Но достатъчен брой факти, потвърждаващи тази   гледна точка, просто липсват. Всъщност поведението на Русия съответства на поведението на една регионална държава , намираща се в трудно положение, която се опитва се да отблъсква и отразява атаките от страна на НАТО, ръководено от САЩ.

     Междувременно удобният мит за злобната и агресивна Русия продължава да   обраства с нови детайли, които могат да имат изключително сериозни последици за мира в Европа и   целия свят.

Твърденията, че поведението на Москва представлява сериозна или дори екзистенциална заплаха за Европа и целия демократичен Запад, се появи много преди Доналд Тръмп да стане президент на Съединените щати. За пръв път те прозвучаха през 2008 г., когато избухна кратка война между Русия и съседна Грузия - въпреки факта, че Грузия предизвика войната. Тогава сенаторът Джон Маккейн заяви:

"Абсолютно очевидно  е, че Русия се опитва да възстанови Руската империя."


     Такива твърдения започнаха да звучат още по-често, когато през 2014 г. Москва анексира Кримския полуостров след Майданската революция, която Западът подкрепи и по време на който беше свален избраният проруски президент на Украйна. Ултраконсервативният писател и телевизионен водещ Ралф Питърс (Ralph Peters) тогава заяви, че Путин има подробен план за възстановяване на Руската империя.

- Не си струва да се заблуждаваме - предупреди Питърс. - Путин наистина вярва, че има право да се завърне в Украйна и много други страни. По негова гледна точка независимите столици от Варшава (да, Варшава) до Бишкек (столицата на Киргизстан) са неразделна част от Руската империя. Той вярва, че те са били просто откраднати от законния им собственик -   Москва. "

     Риториката на Хилари Клинтън беше още по-апокалиптична: според нея действията на Путин са еквивалентни на това, “което Германия направи през 30-те години на миналия век.

     През последните пет години тази метафора постоянно се раздува от двете страни на Атлантика. В интервю през март 2017 г. литовският президент Даля Грибаускайте (Dalia Grybauskaitė) заяви:

"Русия е заплаха не само за Литва, но и за целия регион, както и за цяла Европа."

Полският външен министър Витолд Ващиковски също се придържаше към тревожната гледна точка, като настояваше, че поведението на Русия представлява "екзистенциална заплаха" - дори повече от ИДИЛ.

    
 Може би поведението на Русия е агресивно и противоречиво, но няма признаци, че Москва има експанзионистични  амбиции, сравними с амбициите на нацистка Германия и Съветския съюз. Действията на Кремъл всъщност сочат значително  по-ограничена програма, по-вероятно - отбранителна. Както професор Андрей Шлейфър и професор Даниел Трейсман
(Daniel Treisman) са написали в списанието Foreign Affairs : "От гледна точка на мнозина на Запад, инвазията на Русия в Грузия през 2008 г. доказва жаждата на Кремъл за териториални придобивки."

       Такова едно  заключение обаче противоречи на логиката:

       Ако ръководството на Кремъл беше настроено да  разширява територията на РФ, то несъмнено би наредило на войските си да стигнат до Тбилиси и да свалят грузинския президент Михаил Саакашвили. Руските войски трябваше най-малкото да завземат контрола над нефтопроводите и газопроводите, преминаващи през Грузия. Вместо това руснаците напуснаха зоната сами и се върнаха в планините.  

       Шлайфър и Трейсман повдигат много важна тема. Ако Путин наистина е изпаднал вманиачен лидер, който си поставя амбициозни експанзионистични цели, защо да се отказва от териториите, които руските войски вече са заели? Наистина, с малко повече усилия Русия би могла да заграби изцяло Тбилиси и цяла Грузия. Но тя дори не се опита да го направи. Хитлер никога не се е отказвал доброволно от териториите, които е завладял, а що се отнася до Съветския съюз, до разпадането на тази империя през 1989-1991 г., СССР предава само една незначителна част от окупираните територии - част от Австрия, която контролира в края на Втората световна война. Но дори и такава скромна отстъпка от страна на СССР беше предшествана от дълги и трудни преговори по договора, гарантиращи абсолютния неутралитет на Австрия.

      Ако Путин наистина е обсебен от експанзионистични амбиции, сравними със стремежите на Хитлер и Сталин, тогава отказът му да завладее и погълне цяла Грузия в момент, когато лесно може да го направи, представлява много странна проява на сдържаност. Между другото решението му да консолидира контрола на Москва над двата сепаратистки района на Грузия, Абхазия и Южна Осетия, като ги направи протекторати на Русия, сочи много по-умерени амбиции.

      Образът на агресивна експанзионистична държава силно противоречи и на друг аспект на поведението на Русия: военните   разходи са по-скоро умерени и продължават да намаляват, а не да нарастват. Да, Путин наистина реши да възстанови и модернизира руската армия и в този смисъл постигна определени  успехи. Днес Русия отново има съвременен военен флот, както и свръхмодерна авиация. Режимът на Путин се фокусира и върху разработването и внедряването на прецизно управляеми високоточни оръжия с неограничен обхват и продължава да води разработките на свръхзвукови самолети и ракети.

     Тези промени обаче трябва да се разглеждат в контекст. Възстановяването и модернизацията на армията беше предшествано от десетилетие на сериозен спад през 90-те години при президента Борис Елцин. Военният бюджет на страната и досега е доста умерен - 66,3 млрд. долара. Военният бюджет на Русия е много по-нисък от американските военни разходи (716 млрд. долара) и Китай (174,5 млрд. долара) и саъвсем малко надвишава военните бюджети на страни като Франция и Индия. Освен това, за разлика от годишния ръст на военния бюджет на САЩ, военните разходи на Русия намаляват с всяка година. Бюджетът за 2017 г. е 69,2 млрд. долара, което е с 2,9 млрд. долара повече от текущия бюджет. Съгласете се, че това е доста странна тенденция за правителство , което предполага се, че подхранва експанзионистки  амбиции.



Единственият аспект от мощта на Русия, който все още не е засегнат  от изменение към по-лошо състояние, е мощният ядрен арсенал. Но, както показват различни проучвания, въпреки че ядрените оръжия могат да бъдат крайно възпиращи, те не са много полезни в процеса на проектиране на сила или война - ако не се вземат предвид тези изключително невероятни сценарии, когато политическото ръководство на дадена държава може да иска да извърши лично и национално самоубийство. И няма  причина да се вярва , че Путин и неговите поддръжници от олигарсите са готови за самоубийство. Напротив, те се стремят да натрупат колкото се може повече богатство и привилегии.

В днешно време твърде много американци се държат така, сякаш все още се борят със Съветския съюз на върха на неговото влияние и амбиции. Трагичната ирония е в това, че след като се размина войната с месиански тоталитарен глобален противник, сега можем да се включим в една война заради остарял образ и остаряла  политика по отношение на нормална регионална държава. Въпреки това, ако лидерите на Съединените щати не променят своята перспектива и политика спрямо Русия, заплахата от такъв изход ще бъде съвсем реална.



Тагове:   агресия,   Русия,


Гласувай:
10



1. born - Ползван източник
23.03.2019 23:09
https://news.rambler/politics/41564220/
цитирай
2. born - Статията е публикация в америка...
23.03.2019 23:16
Статията е публикация в американското списание The American Conservative и публикувано от Американския институт за идеи.
цитирай
3. getmans1 - За лека нощ ще ти кажа, че пак нещо ...
24.03.2019 00:47
За лека нощ ще ти кажа, че пак нещо послъгваш - авторитетно ...

Просто The American Conservative са цитирали статия на Андрей Шлейфер и профессор Дэниэл Трейсман (Daniel Treisman) в журнале «Форин эффейрз» (Foreign Affairs) ...
Трейсман Дэниел - Член комитета:Международный экспертный совет т.е. някакво си хамериканско НПО

Чудно, откога ФАЩ-ските НПО-та станаха симпатични на такива като теб ... интиресно ми е що не потърсиш и да ни преведеш какво е писал Даниел Трейсман в статията си „Алкоголь и преждевременная смертность в России. Политическая экономия самоубийственного пьянства„ ... или може би това едва ли ще го намериш толкова лесно в https://news.rambler.ru/politics/41564220/
цитирай
4. kvg55 - born,
24.03.2019 02:20
Параноя го тресе западът, ама нека ги е страх. Полезно е за мира.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Ако напишете втори подобен постинг такъв минус ще Ви извъртя, че свет че Ви се увие!
24.03.2019 11:37
Освен това сте и плагитствал. Ползвате докторските дисертации на проф. д/р Тюлпана Гонореевная и на КИН академик Сирень Гламидиев. "Дисертациите" им, тъпи като самите тях, бяха публикувани в авторитетното лондонско финансово списание Фекалшънтаймс мииналия месец.
Постигът Ви е много слаб, ще Ви приложа линка на постинг, от който да се подучите как да пишете по-добре:
http://planinitenabulgaria.blog/muzika/2019/03/24/da-si-spomnim-za-izkustvoto-na-emil-gilels.1650478
цитирай
6. nedovolen - Е па нали требе да има заплаха - оп...
24.03.2019 12:10
Е па нали требе да има заплаха - оправдание за колосални цифри за военната машина, без която ФАЩ няма да ги има. То не изплаги..., как беше.
:)))
цитирай
7. born - Уважаеми дядя Костя,,
24.03.2019 12:38
Разбирам привързаността ви към Гонореевна и Хламидиев , но съм убеден , че на вашите години нямате никакъв смисъл и полза от тези ви познанства по понятни причини, които ако не се досещате кои са, бихте могли да потърсите квалифицирана помощ и съвет от подведомствения ви център "GOMNOVOZ", въпреки че и техните съвети не биха могли да ви помогнат по никакъв начин.
Емил Гилелс не заслужава гаврите ви /също по понятни причини/, да не говорим за дебелоглавието и тъпоглавата ви упоритост да полагате линковете там, откъдето те не биха могли да се отворят. Като по-стар и по-избухтял от мен , разбираем и напълно логичен е подобен тъпоумен подход към всеки един проблем.
И накрая, във връзка с периодичната ви заплаха да ми треснете някакъв си увиснал минус, ви уведомявам най-заботливо за вашето драгоценно здраве, че си преместих съответнио в другия крачол.
цитирай
8. born - За лека нощ ще ти кажа, че пак нещо ...
24.03.2019 12:49
getmans1 написа:
За лека нощ ще ти кажа, че пак нещо послъгваш - авторитетно ...

Просто The American Conservative са цитирали статия на Андрей Шлейфер и профессор Дэниэл Трейсман (Daniel Treisman) в журнале «Форин эффейрз» (Foreign Affairs) ...
Трейсман Дэниел - Член комитета:Международный экспертный совет т.е. някакво си хамериканско НПО

Чудно, откога ФАЩ-ските НПО-та станаха симпатични на такива като теб ... интиресно ми е що не потърсиш и да ни преведеш какво е писал Даниел Трейсман в статията си „Алкоголь и преждевременная смертность в России. Политическая экономия самоубийственного пьянства„ ... или може би това едва ли ще го намериш толкова лесно в https://news.rambler/politics/41564220/


Нещастний Гетю, за сетен път се убеждавам, че имаш сериозен проблем с възприемането на реалностите. В конкретния случай не е от никакво значение кой е написал материала, а дали това, което е изложено в него е реалност. Що се отнася до назования от теб ФАЩ, не съществува никакво съмнение, че и в него се намират нормални хора, които възприемат нещата такива, каквито са. Но предвид патронажа ти, това за теб е трудно да го възприемеш, тъй като патронът ти доказва по безспорен начин , че РФ е изостанала със 168 години от света и една от основните причини е, че злоупотребата с алкохол е в основата на падението на цялото общество на мужиците /ушанките/.
ПП. Лъскаш ли цървулите на Гочо за Владивосток ?
цитирай
9. born - Параноя го тресе западът, ама нека ...
24.03.2019 12:52
kvg55 написа:
Параноя го тресе западът, ама нека ги е страх. Полезно е за мира.


"Мирът се крепи на шубето."- из "Отбрани мисли и сентенции на Борн" - том 12, гл. 43, стр. 2019, ал. 1.
цитирай
10. born - Е па нали требе да има заплаха - оп...
24.03.2019 12:55
nedovolen написа:
Е па нали требе да има заплаха - оправдание за колосални цифри за военната машина, без която ФАЩ няма да ги има. То не изплаги..., как беше.
:)))

"Без заплаха нема далавера."- из "Отбрани мисли и сентенции на Борн" - том 34, раздел 2, гл. 8, стр. 219, ал. 141.
цитирай
11. apostapostoloff - Ти тръгни на зумба и
24.03.2019 13:42
всяка сутрин си прави клизма!

А на Русия и еби майката- никой не се интересува от тази западнала и изостанала страна.
цитирай
12. getmans1 - . . . То добре се вижда кой в случая е ...
24.03.2019 13:44
... То добре се вижда кой в случая е „папагала„ ... аз съвсем добронамерено и аВторитетно ти „разбичках„ статията и то в добрия смисъл а ти като винаги постъпваш съвсем папагалски.
В САЩ демокрацията е на нужното ниво и затова ги има тези НПО-та и хора като Даниел Трейсман той, може да е марксист но въпреки това е полезен за държавата си ... сега да те видим аФторитетний умнико ... ти освен идиотизми дали можеш да кажеш и нищо по различно освен омръзналите на всички папагалски простотии ... полезен идиот ще излезеш ти.



born написа:
getmans1 написа:
За лека нощ ще ти кажа, че пак нещо послъгваш - авторитетно ...



Нещастний Гетю, за сетен път се убеждавам, че имаш сериозен проблем с възприемането на реалностите. В конкретния случай не е от никакво значение кой е написал материала, а дали това, което е изложено в него е реалност. Що се отнася до назования от теб ФАЩ, не съществува никакво съмнение, че и в него се намират нормални хора, които възприемат нещата такива, каквито са. Но предвид патронажа ти, това за теб е трудно да го възприемеш, тъй като патронът ти доказва по безспорен начин , че РФ е изостанала със 168 години от света и една от основните причини е, че злоупотребата с алкохол е в основата на падението на цялото общество на мужиците /ушанките/.
ПП. Лъскаш ли цървулите на Гочо за Владивосток ?

цитирай
13. radostinalassa - Мене ме притеснява близостта на ракетните установки в Румъния
24.03.2019 18:19
В замяна на тях ли разрешиха на румънските прокурори да арестуват стотици политици в Румъния ? Малко злато ли им даваме? И два ТЕЦ - а ли са малко? Много скъпо ни излизат новите братя.
цитирай
14. radostinalassa - Скоро слушах филм за наркоманията в САЩ
24.03.2019 20:38
Как убиват младежта си, да не говорим за джендърското възпитание. А наркотиците вървят с алкохола. Това се опитват да прокарат и у нас, и в Русия.
И да ни натресат мигранти, преди да сме се справили с циганския проблем. Спи ли ББ или играе мач?
цитирай
15. nedovolen - ББ не спи - той приспива матряла. . . ...
25.03.2019 07:17
ББ не спи - той приспива матряла...
:)))
цитирай
16. born - Как убиват младежта си, да не гов...
25.03.2019 20:36
radostinalassa написа:
Как убиват младежта си, да не говорим за джендърското възпитание. А наркотиците вървят с алкохола. Това се опитват да прокарат и у нас, и в Русия.
И да ни натресат мигранти, преди да сме се справили с циганския проблем. Спи ли ББ или играе мач?


ПРАВИЛО НA ЕЛ /Из законите на Мърфи/
------------------
1.Шефът има право!

2.Шефът винаги има право!

3.Ако случайно няма право-виж т.1 и 2

4.Шефът не спи, той почива.

....
12.Шефът мисли вместо всички!

13. Шефът никога не допуска грешки, той оставя тази възможност на другите.
и т.н.
цитирай
17. radostinalassa - born
26.03.2019 19:38
ББ има началник и го слуша. Така , че едва ли е шеф. И има непосредствеността да ни го казва. Не трябва да го оставят да говори без предварителен план какво да каже.
цитирай
18. get - До 8. born - Не обичам лъжците - а особено лицемерите като вас!
27.03.2019 11:10
born написа:
getmans1 написа:
За лека нощ ще ти кажа, че пак нещо послъгваш - авторитетно ...

Просто The American Conservative са цитирали статия на Андрей Шлейфер и профессор Дэниэл Трейсман (Daniel Treisman) в журнале «Форин эффейрз» (Foreign Affairs) ...
Трейсман Дэниел - Член комитета:Международный экспертный совет т.е. някакво си хамериканско НПО

Чудно, откога ФАЩ-ските НПО-та станаха симпатични на такива като теб ... интиресно ми е що не потърсиш и да ни преведеш какво е писал Даниел Трейсман в статията си „Алкоголь и преждевременная смертность в России. Политическая экономия самоубийственного пьянства„ ... или може би това едва ли ще го намериш толкова лесно в https://news/politics/41564220/


Нещастний Гетю, за сетен път се убеждавам, че имаш сериозен проблем с възприемането на реалностите. В конкретния случай не е от никакво значение кой е написал материала, а дали това, което е изложено в него е реалност. Що се отнася до назования от теб ФАЩ, не съществува никакво съмнение, че и в него се намират нормални хора, които възприемат нещата такива, каквито са. Но предвид патронажа ти, това за теб е трудно да го възприемеш, тъй като патронът ти доказва по безспорен начин , че РФ е изостанала със 168 години от света и една от основните причини е, че злоупотребата с алкохол е в основата на падението на цялото общество на мужиците /ушанките/.
ПП. Лъскаш ли цървулите на Гочо за Владивосток ?


- Поради това "-"ът, е от мен!

П.П.
Да ви обясня ли Къде и По Какъв Начин - лъжите с позовавания уж на "обективни" и независими източници/автори?

Русия по отношение на Чечня - е АГРЕСОР, Грузия - АГРЕСОР, в Украйна СЪЩО! ... е питам тогава - На какво почиват твърденията ви: "ПУТЛЕРОВА РУСИЯ - е МИРНА и НЕАГРЕСИВНА СТРАНА!" ?
цитирай
19. born - Аз пък умирам за бивши милиционери-фурнаджийски лопати,
29.03.2019 22:39
get написа:
born написа:
getmans1 написа:
За лека нощ ще ти кажа, че пак нещо послъгваш - авторитетно ...

Просто The American Conservative са цитирали статия на Андрей Шлейфер и профессор Дэниэл Трейсман (Daniel Treisman) в журнале «Форин эффейрз» (Foreign Affairs) ...
Трейсман Дэниел - Член комитета:Международный экспертный совет т.е. някакво си хамериканско НПО

Чудно, откога ФАЩ-ските НПО-та станаха симпатични на такива като теб ... интиресно ми е що не потърсиш и да ни преведеш какво е писал Даниел Трейсман в статията си „Алкоголь и преждевременная смертность в России. Политическая экономия самоубийственного пьянства„ ... или може би това едва ли ще го намериш толкова лесно в https://news/politics/41564220/


Нещастний Гетю, за сетен път се убеждавам, че имаш сериозен проблем с възприемането на реалностите. В конкретния случай не е от никакво значение кой е написал материала, а дали това, което е изложено в него е реалност. Що се отнася до назования от теб ФАЩ, не съществува никакво съмнение, че и в него се намират нормални хора, които възприемат нещата такива, каквито са. Но предвид патронажа ти, това за теб е трудно да го възприемеш, тъй като патронът ти доказва по безспорен начин , че РФ е изостанала със 168 години от света и една от основните причини е, че злоупотребата с алкохол е в основата на падението на цялото общество на мужиците /ушанките/.
ПП. Лъскаш ли цървулите на Гочо за Владивосток ?


- Поради това "-"ът, е от мен!

П.П.
Да ви обясня ли Къде и По Какъв Начин - лъжите с позовавания уж на "обективни" и независими източници/автори?

Русия по отношение на Чечня - е АГРЕСОР, Грузия - АГРЕСОР, в Украйна СЪЩО! ... е питам тогава - На какво почиват твърденията ви: "ПУТЛЕРОВА РУСИЯ - е МИРНА и НЕАГРЕСИВНА СТРАНА!" ?

Аре, всезнайко-копирайтко, обясни на низшите по разум немилиционери къде са лъжите в постинга. Но в рамките на разрешени от мен /в моя блог/ 10 редови коментари. Нямам времето и желанието да се давя с разредена в
цитирай
20. born - продължение
29.03.2019 22:42
вкиснала боза, каквито са претенциозните ти т.н. коментари.
Ако разрешения размер не те задоволява - пиши си в твоя блог.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: born
Категория: Забавление
Прочетен: 4601114
Постинги: 1320
Коментари: 11706
Гласове: 20360
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031