Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2018 09:25 - САЩ предприеха безпрецедентна атака срещу съдa в Хага
Автор: ssvetozar Категория: Политика   
Прочетен: 2301 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Съветник Болтън: "Международният наказателен съд вече е мъртъв"
image



САЩ предприеха днес безпрецедентна атака срещу Международния наказателен съд в Хага и заплашиха неговите съдии и прокурори със санкции, ако се захванат с американски граждани, с Израел или с други съюзници на Вашингтон.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън обвини международната юрисдикция, натоварена по-специално с делата срещу военни престъпления и престъпления срещу човечеството, че е "неефикасна, безотговорна и определено опасна". Вашингтон не е член на тази съдебна инстанция.

Говорейки пред консервативната организация Федералистко общество, Болтън отправи предупрежденията срещу съда в Хага заради разследване на американски военни, които са били на мисия в Афганистан, но също и евентуални разследвания срещу Израел по искане на Палестинската автономна власт.

"Ако съдът се захване с нас, с Израел или с други съюзници на американците, ние няма да си мълчим", предупреди Болтън. Той обяви серия от възможни мерки, сред които и санкции срещу персонала на съдебната институция.

"Ще забраним на съдиите и на прокурорите влизането в САЩ. Ще наложим санкции над техните авоари в американската финансова система и ще започнем съдебно преследване срещу тях в нашата съдебна система", заплаши Болтън.

От Международния наказателен съд в Хага отговориха на тази атака, заявявайки че действат, придържайки се стриктно към законовата рамка, дефинирана в Римския статут и че упражняват своя мандат независимо и безпристрастно.

В началото на ноември миналата година прокурорът Фату Бенсуда обяви, че ще поиска от съдиите в Хага разрешение за започване на разследване за предполагаеми военни престъпления, извършени в рамките на афганистанския конфликт, по-специално от американската армия.

В Афганистан САЩ са все още начело на военна коалиция, която свали режима на талибаните в края на 2001 г.

Днес Болтън посочи, че във всеки момент съдът може да обяви началото на официално разследване "срещу тези американски патриоти".

"Днес в навечерието на 11 септември и на годишнината от атентатите от 2001 г., предизвикали операцията в Афганистан, "искам да отправя едно ясно и недвусмислено послание от страна на президента - САЩ ще използват всички необходими мерки, за да защитят нашите граждани и тези на нашите съюзници от несправедливи преследвания от страна на този незаконен съд", категоричен е Болтън.

"Няма да сътрудничим със съда в Хага, няма да им предоставяме помощ, няма да се присъединяваме", каза Болтън и добави, че за САЩ "Международният наказателен съд вече е мъртъв".

https://www.vesti.bg/sviat/sasht-s-bezprecedentna-ataka-sreshtu-syda-v-haga-6086306




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ssvetozar
Категория: Политика
Прочетен: 771454
Постинги: 485
Коментари: 659
Гласове: 490
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031