Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.02.2018 05:53 - ЕКСПЕРТНО МНЕНИЕ
Автор: apostapostoloff Категория: Политика   
Прочетен: 396 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 03.02.2018 17:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                                             ГЛАСЪТ НА РАЗУМА




image

 

Винаги съм смятал Владислав Горанов за провинциален бакалин, който върти успешно калема, защото конюнктурата е добра и България бележи  икономически успехи. Когато обаче чуеш какви ги брътви за еврото и еврозоната, разбираш, че нашето благосъстояние, нашата съдба е в ръцете на един много ограничен човечец. Или изпечен негодник и подлец.

Далеч по- разумно е да се вслушаме в гласа на големия икономист и приятел на България професор Стив Ханке:

“Замяната на лева с еврото е лошо решение за България, пише в свой анализ за Forbes „бащата на валутния борд“ у нас Стив Ханке. Причините страната ни да остане извън еврозоната и да запази валутния си борд са няколко.

 

На първо място експертът отбелязва, че българският лев е обвързан с еврото, "негов клонинг е", и реално страната ни вече е част от валутния съюз като е негов "неформален член".


Припомняме, че именно това е един от аргументите "за" на българското правителство за кандидатстване за членство в ERM II - неофициално сме част от еврозоната и сме подвластни на всички проблеми в нея, но нямаме право да се възползваме от позитивите.
Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите
!


Стив Ханке е категоричен: валутният борд в България е много успешен. Той е научил правителството на фискална дисциплина, спрял е хиперинфлацията през 1997 година и е предпазил икономиката от всички външни финансови кризи, включително при колапса на руската рубла и рецесията от 2009 година.


Според
Ханке валутният борд е спасил и банковата система при колапса на КТБ през 2014 година.

По отношение на фискалната дисциплина и показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт България е един от най-добре представящите се членове на ЕС, отчита още Ханке.

"Защо тогава да бъде променена схема, която работи", пита се Ханке и посочва, че българите също не са склонни да изоставят своя любим лев и да го заменят с еврото.

"Това е признак, че българите са по-умни от своите политици", отчита икономистът.
Причината за нежеланието на българите е, че те знаят, че влизането в еврозоната ще означава отстъпване на суверенитета на монетарната система. Нещо повече - бъдещето на еврозоната е несигурно, а и веднъж присъединена във валутния съюз България никога няма да може да излезе.

Право да влезе и излезе има само Дания, която е уговорила възможността да не участва в общата монетарна политика, смята Ханке.

"България никога не е имала тази опция", допълва той.


"България ще направи голяма грешка, ако влезе в еврозоната - тя ще сложи точка на малкото институции в страната, които функционират добре, одобряват се от обществото и се управляват от българи", пише Ханке. Според него те ще бъдат заменени от неясен и потенциално нестабилен ред, който България не може да контролира и от който не може да се откаже.

"Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите", пише в заключение преподавателят в университета "Джон Хопкинс"!

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.






Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3199134
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575