Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2017 18:32 - Разкриха най-новата отрова в храните, която слепва тъканите в организма! Разпознава се по… https://petel.bg
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 526 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Разкриха най-новата отрова в храните, която слепва тъканите в организма! Разпознава се по… 17.11.2017   image  

 

Живеем във все по-нелогичен свят, в който ни налагат и пробутват изкуствени заместители вместо истинска храна.

За съжаление дори това, което консумираме, когато спазваме здравословен хранителен режим, не винаги се оказва полезно за нас. Освен че не излиза евтино, често ни бърка и в здравето! Днес ще ви запознаем със съставка, която присъства в много от продуктите, които консумирате в ежедневието си, без да си имате представа как въздейства в действителност на организма ви.

Научете повече за нея и внимавайте когато подбирате стоките си или поне достатъчно информирани за техните вкусови показатели, съобщава „zdrave.to“ Вероятно не сте чували за малтодекстрин, но тя е често срещана съставка в много от храните, които ядем. И тъй като е сравнително евтина за производство, натрупва особена популярност и присъствие в състава на много опаковани храни. Повечето хора, които го

консумират, дори не осъзнават какво поднасят на организма си. И въпреки че за малтодекстрина могат да се срещнат и позитивни изказвания, негативните последици, които може да донесе, заслужават внимание.

 

image  

Човечеството от хилядолетия е използвало ензими (ферменти) за приготвяне на своите храни. Сиренето, например, е ферментативен продукт, получен с помощта на сирищния ензим. Ензимите, разграждащи нишестето и простите захари, също са известни от древността. Един от най-популярните продукти на този процес е бирата, позната още на египетските фараони.

Дори българското кисело мляко се получава чрез ензимозависим процес, постигнат с помощта на млечно-киселите бактерии. Използването на трансглутаминазата в хранително-вкусовата промишленост днес е само една частна съвременна версия на тази вековна традиция.

По естеството си тя е ензим, чиято естествена функция е да свързва с ковалентни връзки аминокиселините глутамин и лизин в различни белтъчни субстрати, формирайки по този начин текстура. Ензимът е повсеместно застъпен както в животински, така и в растителни тъкани.

В различни варианти в човешкия организъм е наличен почти навсякъде, включително в кръвната плазма, където играе ролята на един от многобройните фактори на кръвосъсирване (фактор ХIII). А причината да се използва сравнително от скоро в производството на храни е високата му цена, когато се получава чрез изолиране от биологични тъкани. Подобрител, който буквално слепва човешките тъкани Под наименованието малтодекстрин най-често се обозначава на етикетите на различни продукти трансглутаминазата.

Това е подобрител, който буквално слепва човешките тъкани и може да доведе до тежки проблеми. Производителите на храна описват трансглутаминазата като нов, революционен начин за подобряването на съществуващите продукти. Според тях тя е просто естествен ензим, който спомага за свързването на протеините и има свойството да споява на студено парчета меса да лепи бекон по повърхността на месото. Трансглутаминаза се използва да подобряване на консистенцията на кашкавала и сиренето, защото предотвратява разтрошаването им. Намалява и загубата на вода в киселото мляко.

Изобщо намира редица приложения в производството на храни. Което обяснява и факта, че този фермент намира широко приложение в месната, рибната и сладкарската промишленост, където в зависимост от групите продукти, в които се влага, се среща в различни разновидности. В зависимост от групите продукти, в които се влага трансглутаминазата, се предлага в следните разновидности: • за месо и месни продукти – TG ME • за риба и морски деликатеси – TG FI • за шунка и ВП деликатеси – TG 901 • за сирене – TG CH • за кисело мляко и млечни произведения TG DA • за брашно,твърди теста и хлебопроизводство TG BR” На етикетите на готовите продукти в магазина трансглутаминазата се обозначава стандартно с Е1400 и както вече ви казахме, носи наименованието малтодекстрин.

Запомнете – трансглутаминазата свързва в едно цяло белтъчините и когато попадне в организма, тя започва своята подривна работа и се образуват плътни образувания. Рядко се говори по тази тема, повечето пъти защото в причината за това е заложен осезаем натиск от рекламодатели.

В Щатите, например, всяка година се провеждат едноседмични международни научни конференции, на които се обсъжда трансглутаминазата като причина за много болести. Когато хората консумират храни, в които има трансглутаминаза, тя се натрупва в организма им. Върху нейната активност не оказват влияние нито химикали, нито термична обработка. Вследствие на прекомерно големите количества от този фермент обаче, който, да не забравяме, че има свойството буквално да слепва месото човешките тъкани започват да се слепват. Около депата с фермента се образуват топчета, които могат да затруднят пасажа на червата, както и да предизвикат различни видове рак. Вредата от прекомерния прием на продукти, съдържащи трансглутаминаза, е открита преди време от японски учени, които провели експерименти с лабораторни мишки. Само след двуседмичен прием на този фермен гризачът починал, а аутопсията му разкрила нещо страховито.

Всичките му вътрешни органи – дробове, сърце, черва, били слепени буквално в едно голямо парче месо. Лошата новина за привържениците на здравословното хранене е, че този фермент се използва в производството на все повече храни. Сред най-наситените с малтодекстрин храни са варените и пушени салами и кренвирши, охладените полуфабрикати, продуктите от месо и риба, някои млечни продукти, рулца от раци и др. Малтитолът също е опасен Това е още едно химично съединение, което често попада в състава на редица продукти, консумирани с охота не само от възрастни, но най-вече от деца.

Например съдържа се в някои вафли – от тези, които носят атрактивното име „био”. Защото в малтитола няма нито грам захар, а вместо традиционния подсладител се влагала здравословната стевия. И все пак растението не е толкова сладко, колкото баналната тръстика, което би означавало, че и десертът няма да е толкова наситен като вкус.

Освен това при информацията, че детето ви може да отхапе вафла, в която присъства химическо съединение едва ли ще се стигне до позволение за подобно действие. Става дума за малтитола, който се използва в хранителната индустрия и под добре познатия номер Е965.

Веществото се получава като алкохолен дериват и е хвален от химиците заради това, че почти не съдържа калории, за разлика от захарта. Познат е и като братовчед на класическия сорбитол. Медиците предупреждават обаче, че въпросният малтитол, който присъства в редица вафли и десерти, е изключително опасен При поглъщане на по-големи количества, особено от деца, той има силен слабителен ефект, който пък родителите могат да сбъркат с вирусна инфекция. Мъниците могат да се сдобият и с обезводняване.

Освен това в тези вафли се съдържа и вредна растителна мазнина, както и малтодекстрин, за който вече споменахме. Уплашени родители, подвластни на подвеждащата реклама на дадени продукти, се канят да сезират Съвета за електронни медии, както и Комисията за защита на потребителите. А компаниите, които са си позволявали подобни лъжи в миналото, са били санкционирани остро.

 

pronews.bg




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19699647
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031