Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.09.2017 06:49 - БРИКС- НИТО СПЛОТЕН, НИТО УСПЕШЕН, НИТО ЛИДЕР
Автор: apostapostoloff Категория: Политика   
Прочетен: 694 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.09.2017 06:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                            ОРЕЛ, РАК И ЩУКА




image

 

 

Докато Китай се готви за започващата среща на върха на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (БРИКС), жизнеспособността на клуба на бързо развиващите се страни е поставяна под въпрос предвид икономическите проблеми и острите съперничества между някои от тях.

Без обединяваща политическа философия, групата никога не е била сплотена като други международни сдружения, примерно като НАТО. При забавянето в световната икономика някои членки на БРИКС бяха по-тежко засегнати от други, а през последните седмици се изостри съперничеството между Китай и Индия предвид силното военно напрежение около спорна граница в Хималаите.

Какво е БРИКС?

Икономист на американската банка Голдман Сакс (Goldman Sachs) използва акронима БРИК, за да означи Бразилия, Русия, Индия и Китай през 2001 година, определяйки четирите страни като нововъзникващи пазари, които биха могли да отправят предизвикателство към Запада. Те проведоха първата си среща на върха през 2009 година, а Република Южна Африка (РЮА) се присъедини към тях през 2011 година.

Общо тези пет държави са дом на 40 процента от световното население и от 2009 г. са допринесли за 45 процента от увеличението на световния растеж, основно благодарение на Китай и Индия.

Жизнеспособна ли е все още БРИКС?

Близо десетилетие след първата среща на върха отношенията между Индия и Китай са затруднени от политическото им съперничество по редица въпроси.

Бразилия, Русия и РЮА са в икономическа рецесия или в ранните етапи на възстановяване. Според някои анализатори, между членовете на групата има твърде много разногласия и спорове, за да може тя да поеме ролята на лидер на развиващия се свят.

Русия, Индия и Китай са дълбоко загрижени за проблемите на сигурността в Азия, но имат различни приоритети, а в някои отношения са и стратегически съперници, отбелязва Скот Кенеди от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

От гледна точка на управлението Индия, Бразилия и РЮА са демокрации, докато Китай и Русия не са и следователно имат конфликтни възгледи за правата на личността и по въпроси като интернет пиратството.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

 

 

Save


Тагове:   фактите,   каквито са,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3204244
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575