Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.01.2017 10:30 - ПОЛИТИЧЕСКИ ГАЛФОНИ
Автор: apostapostoloff Категория: Политика   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.01.2017 10:32


                            КОГАТО ПРОСТАЦИ УЧАТ ПО- УЧЕНИТЕ ОТ ТЯХ



image

 

Първият в демократичната история на България референдум зададе на 6 милиона напълно некомпетентни български избиратели въпрос с повишена трудност: „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?” В крайна сметка референдумът се оказа безсмислен и ненужен фарс.

 

Последва втори фарс: някакви чалгари  инициираха референдум, който зададе на същите некомпетентни хорица не по- малко сложен въпрос: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?" При това простоватите и нагли инициатори побързаха да заблудят некеомпетентните избиратели. Учиндолският пошляк заяви открито следното:

 

"Във Франция има 12 партии и 30 независими депутати. В Англия има 8 партии. В Англия, Франция и САЩ, където не е лошо, нещата изглеждат по този начин. Българинът заслужава да живее не е по-зле от тях. Народът не е глупав. Решенията, които съм взимал винаги са почивали на здрава логика и сега е така."

 

Да, ама не. Решенията му почиват не на здрава логика, а на въпиюща простотия. Чалгарят пропуска нещо много, много важно. Във всички държави с развита демокрация и развита икономика, от които си струва да взимаме пример и в които има мажоритарни избори - включително и Франция, парламентите са двукамарни. 

 

Спецификата на мажоритарната система е такава, че тя ограничава броя на влезлите партии в парламента. По този начин в долната камара една партия може да получи абсолютно мнозинство. След това тя може вече безпрепятствено да приема всякакви закони. Когато обаче някои от тези закони са вредни за нацията, има втора камара (Сенат), която  се намесва и спира съответния закон.

 

Очевидно е, че учиндолският пошляк и простаците около него не знаят това. Очевидно е, че и Бойко Борисов, за когото могат да се кажат много неща, но не и това, че е начетен, също така не знае това.

Тук му е мястото да си припомним мъдрите слова на Светото писание: „Когато слепец води слепеца, и двамата падат в ямата.“

Само дето чалгарят и пожарникарят ще повлекат след себе си в ямата цял един народ!

Мажоритарна система при еднокамарен парламент има само в държави като Азербайджан, Бангладеш, Ботсвана, Куба, Джибути, Габон, Гамбия, Гана, Хаити, Иран, Кения. Във всичките тези държави мажоритарната система не е довела до развита демокрация и просперитет. Такъв вид мажоритарна система няма да доведе до нищо добро и в България.

 

Далеч по- важна от избирателната система е една крайно необходима поправка в Конституцията, която ще ни даде възможност да изградим една наистина демократична държава с долна и горна камара. Горна камара, която ще упражнява така липсващия у нас контрол. Защото всички се убедихме, че без най- строг контрол една държава не  функционира както трябва.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ, Esq.

SaveSave



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3196962
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575