Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.05.2013 04:21 - НИЩО И ПОЛОВИНА
Автор: apostapostoloff Категория: Политика   
Прочетен: 363 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.05.2013 14:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

                                      ТАЙНОТО ДОСИЕ НА ПРОГРАМАТА ОРЕШАРСКИ

 

Едно време мъжете носеха един костюм 5-10 години, след което го занасяха на шивач, който го обръщаше наопаки. Тогава платовете бяха с две лица. Костюмът се подмладяваше временно, но до месец-два ставаше прозрачен на лактите и на коленете.
Та точно такъв костюм е и програмата “Орешарски”. В своите основни принципи тя е точно същата като при ГЕРБ и преди това при тройната коалиция, но е подмладена чрез обръщане на другото лице. Работеше добре при имотния балон, но елитът още не е схванал, че този балон се пукна.

Вече е ясно, че нито ще се пипа регресивната данъчна система, нито валутният борд – основният коловоз, който води в дълбините на кризата. Разбира се, и защита на родните производители от чуждата конкуренция няма да има. Това гарантира, че най-общата тенденция на последните 4 години ще продължи неотклонно – плавно надолу.

Все пак в бутониерата на обърнатия костюм е забучена една лява роза - облагането на минималните работни заплати ще отпадне, а държавата и общините вече няма да подписват договори с офшорки. Тази роза според мен ще отиде в кошчето веднага след като се изгласува правителството.

А щом Орешарски надникне в хазната, ще отпаднат и други екстри. Очаквам
до 1-2 месеца да се ревизират радикално някои данни на статистиката.
Такива програми обикновено са като туристически диплянки. Затова се премълчава най-важното – откъде ще дойдат парите? Само за да се поддържа плавното замиране на икономиката, отиват по 1,5 – 2 милиарда лева над бюджетните приходи годишно. Но тъй като вече има риск от бунтове, кабинетът “Орешарски” задължително ще се опита да натисне педала. Иначе едва ли ще оцелее дълго. Откъде ще вземе пари?

Има само един ресурс – шоково вземане назаем. Вместо да тегли като Дянков по 1 милиард евро на година, Орешарски би могъл ударно да вземе 4-5 милиарда и да ги похарчи така, че да стимулира растежа. Това е единственият по-амбициозен ход, който донякъде е съвместим с неолибералните принципи на бъдещия премиер. Казвам “донякъде”, тъй като неолибералите приписват този метод на Мейнард Кейнс, спасителя на капитализма. Те винаги го обругават, но и винаги прибягват до него. Миналата година прочетох в едно американско либертарианско списание, че Роналд Рейгън, който натрупа рекорден дълг за историята на САЩ, бил “десен кейнсианец”.

И така, вероятно ще се теглят много пари. Пенсионерите и безработните да не хвърлят шапки във въздуха - на тях няма да се даде. В условията на валутен борд би било чиста лудост. Потребление на кредит е недопустимо.

Тогава в какво може да се инвестират 4-5 милиарда евро, така че икономиката да живне? Според Станишев АЕЦ “Белене” все още не е съвсем отписана, но при нея коефициентът на създадените работни места спрямо похарчените милиони е нищожен. А и ефектът за енергийната система ще се усети чак при други управления.

Най-старата рецепта е такъв ударен заем да се инвестира в инфраструктура - пътища, мостове, тунели, въй-въй-въй мрежи и други екстри, които би трябвало да създадат работни места и да рестартира потреблението. С други думи, същото като ГЕРБ, но умножено по четири. Уви, диктатурата на Брюксел забранява на държавата да строи заводи, да развива промишлеността, да създава пряко стратегически сектори и митичните „клъстери“, с които обича да оживява речта си Плевнелиев. Така че декларациите за „реиндустриализация” според мен са пържен въздух. Не и в тази схема. Не и в този Европейски съюз.

Най-големият проблем при инвестициите за инфраструктура е, че обръчите от фирми в България вземат твърде висок “уем” от държавните пари. На всички е известно, че за да се спечели конкурс за поръчка, първо трябва да се дадат на ръка 20, 30, 50 на сто от парите. Средствата се преразпределят по партийни каси, чиновници, батко, братко и до работниците накрая стигат мизерни трохи, и то с няколко месеца закъснение. А само това, което стига до хората, може да лекува кризата. При днешните “кръгове” дори ударните държавни инвестиции, които теоретически би трябвало да стимулират растежа, могат още повече да задълбочат кризата. Дай им 1 трилион евро и те ще изнесат в офшорките 1,5 трилиона.

И да иска, Орешарски не би могъл да промени този механизъм – или ще го изгонят, или ще го застрелят. Той би могъл да изпълни 40-50 на сто от обещанията за подобряване на условията за бизнеса, но ефектът ще е равен на нула. Защото в момента най-важното условие за бизнеса е да има кой да му купи стоката. Ако това го няма, всички други условия не струват и пукнат грош.

При днешния икономически модел българският бизнес е една огромна помпа, която засмуква парите от населението нагоре по посока на олигархията и извън страната. Докато държавата не обърне тази помпа наопаки, потреблението ще агонизира, фирмите ще умират, а народът ще се изселва. Както 100 пъти съм писал, нещата у нас трябва още доста да се влошат, преди да започнат да се оправят.

Но да се върнем към ударното теглене на заеми – единствения ход, който може да напомпа тестостерон в икономиката. Най-изгодно е да се вземе от МВФ и от Световната банка – там лихвите са около 2-3 процента, има и щедър гратисен период. Лошото е, че процедурите отнемат цяла година. А и с всеки месец това става все по-трудно. През 2010 г. Дянков можеше сравнително лесно да уреди 5-10 милиарда “стендбай” заем от МВФ, но днес условията пак се затегнаха.

Но да кажем, че евтиният заем от МВФ и СБ може да се уреди. Една година ще мине в процедури. После още една година, преди да тръгнат инвестициите и да се създадат работните места, които ще раздвижат потреблението. Дотогава я камилата, я камиларят. Едва ли кабинетът “Орешарски” ще издържи още 2 години прогресивно обедняване.
Другият начин е да се пуснат облигации на свободния пазар, както направи миналата година Дянков. Там обаче цената вероятно ще е убийствена – близо 10 на сто лихва. Дянков твърдеше, че е постигнал лихва от 4,5 на сто, но спести неизбежните екстри, които вдигат още поне 2-4 процента. Чел съм анализи, според които реалната лихва по този заем е към 10 на сто. http://www.kpetkov.eu/node/413 Изобщо нещата около тази емисия са доста съмнителни.

Този заем бе нуженq за да погасим падежа на онзи заем, който през 2002 г. бе трансформиран от нисколихвен и доларов във високолихвен и в евро, два-три месеца преди еврото да поскъпне с около 40 на сто спрямо долара. Същият, който породи огромни съмнения за корупция. Вече го изплатихме два пъти и сега го изплащаме трети път с новия заем, но и това няма да е краят!

Изобщо тегленето на държавни заеми е последната дойна крава за елита, когато вече няма какво да се раздържавява. Когато миналото и настоящето е приватизирано, остава да се приватизира бъдещето.

Добрите новини в плана “Орешарски”  са, че все още живите фирми ще получават по-бързо и лесно разплащане от държавата, а разходите им за социални осигуровки отново ще бъдат намалени или поне така се обещава. Това би трябвало да усмири сектата на либертарианците, които на 1 май отпразнуваха Деня на свободата от държавата. Очаква се сега да отпразнуват и деня на английската писменост - 24 май. Но слуховете, че финансите ще бъдат поверени на някой либертарианец от Института по пазарна икономика, според мен са леко преувеличени. Дай Боже, но едва ли. Никой няма сметка да издава четата!

Валери Найденов

 

ПОСЛЕПИС: Моят коментар към тази чудесна статия на Валери Найденов е този: последните събития в България показаха и доказаха, че в България вече НИЩО не може да се промени! Системата, системата не може да бъде променена по никакъв начин!

 

А системата НА КАПИТАЛИЗМА беше, е и остава „20 : 80”. За милионите бунаци и баламурници у нас ще я разясня…

 

В една капиталистическа страна 20 % от населението прибира 80 % от наличните пари. Останалите 80 % от населението трябва волю- неволю да се задоволят с оставащите 20 % от парите. Туй то! Толкоз! Точка! Тази ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СПРАВЕДЛИВА система НИКОГА ПОВЕЧЕ няма да бъде променена. Ако тя не ви харесва, емигрирайте в Куба…

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net



Тагове:   успех,   пари,   богатсво,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190162
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575