Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.07.2010 05:51 - НЕЛЕПИ МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ
Автор: apostapostoloff Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 930 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 22.03.2019 06:32


 

СКЕПТИЦИЗЪМ ИЛИ СЛЯПА ВЯРА?...

                             

 

 

Всички ние сме слушали множество разминаващи се мнения за правилното хранене, много от тях поддържани от светила в диетологията. Доста често тези становища са резултат от масираното въздействие на средствата за масова информация, които защитават интересите на едни или други рекламодатели.


Ето някои често срещани заблуди:

 

Суровата храна е по-полезна от сготвената: Не винаги. Например бобът, патладжанът, картофът и някои други продукти не могат да бъдат консумирани сурови поради съдържанието на токсични вещества в тях, които стават безопасни за човека след термична обработка.


Солта повишава кръвното налягане: Учените вече не са уверени в това. Прекомерното намаляване приетата сол води до развитие на сърдечни заболявания и повишава нивото на лошия холестерол.


Пикантната храна вреди на храносмилателният тракт: Напротив - пиперът, хрянът, горчицата убиват болестотворните бактерии и подобряват работата на черният дроб и жлъчният мехур.


Яйцата повишават нивото на холестерина: В яйцата действително има много холестерин, но той не постъпва директно в кръвта. Ако човек има нормална обмяна на веществата едно яйце на ден изобщо няма да му навреди.


Свежите плодове са по-полезни от замразените: Никой не спори, че свежите плодове са най-полезни. Въпросът е колко свежи са плодовете, които купуваме от магазина или пазара. Те постъпват в магазинната мрежа след дълго съхранение в складове и хладилници, обработвани с препарати за да се съхранят по-дълго. За това време те губят много от ценните си свойства. В същото време замразените плодове и зеленчуци запазват полезните си вещества значително по-дълго време.


Печенето на открит огън е по-здравословно от печенето на тиган: Това е съвсем погрешно. Когато мазнината капе на въглените и изгря се образуват канцерогенни вещества, които заедно с дима попадат в продуктите и попиват в тях. Ако ви се яде нещо печено на открит огън, по-добре първо го завийте във фолио.


Когато се храните не трябва да разговаряте, да четете и да гледате телевизия: Точно обратното - отвличайки се, ние се храним по-бавно, дъвчим по-бавно и изяждаме по-малко количество храна. Както е известно хората, които се хранят бързо, по-често страдат от язви и гастрити.

Здравият разум - това е най-добрата защита от митовете и легендите за полезната и здравословна храна. Да се яде с мярка, да се храним бавно и балансирано и тогава всичко ще е наред. А към лекарите и диетолозите трябва да се обръщаме само в случай на някаква патология. Отнасяйте се критично и към техните препоръки. И главно - вслушвайте се в себе си, в нуждите на собственото си тяло.

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 

 



Тагове:   митове,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3198071
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575