Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
08.07.2010 05:48 - МАГИЯТА НА КАФЕТО
Автор: apostapostoloff Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1157 Коментари: 1 Гласове:
9



КАФЕ ЗА ШЕФ, ЗА МИЖИТУРКА…

 

 

Доскоро действието на кафето се свързваше предимно с наличието на кофеин в него. В последните години, обаче, учените все по-често изтъкват и ролята на антиоксидантите в него. Данните от изследванията на съдържанието и действието на кафето доказаха редица ползи, които умерената консумация на кафе носи на организма. Освен познатото тонизиращо и стимулиращо действие, учените посочват кафето и като основен източник на антиоксиданти в съвременното меню.

Класацията на престижното медицинско списание American Journal of Clinical Nutrition нарежда кафето сред шестте най-известни храни и продукти, съдържащи антиоксиданти.  Резултатите от последните научни изследвания показват висока наличност на антиоксиданти в кафето (полифеноли). Антиоксидантите са жизнено важни за организма, защото участват активно в борбата със свободните радикали, които възникват естествено в организма, както поради нарушения в метаболизма, така и при редица физиологични процеси. Свързвайки се със свободните радикали, антиоксидантите неутрализират действието им и не позволяват увреждането на структурата и функцията на клетките, като ги предпазват и от преждевременно стареене.

Ежедневно съпътстващите ни фактори като замърсен въздух, UV лъчи, засилено физическо и умствено натоварване, емоционален стрес водят до прекомерно увеличаване на свободните радикали и възникване на оксидативен стрес. Това налага допълнителен прием на антиоксиданти. Умерената консумация на 3 до 5 кафета дневно допринася за набавянето им (напр. чаша разтворимо кафе от 150 мл., съдържа около 0.5 гр. антиоксиданти.)

Любимата на много хора напитка стимулира централната нервна система и метаболизма, премахва чувството за умора, повишава физическите възможности и допринася за задължителния дневен прием на течности. Отделно тя подпомага и храносмилането, тъй като стимулира отделянето на стомашен сок и доставя куп баластни вещества.

Последно, но не най- маловажно: не бива и за миг да забравяме, че кофеинът е естествено липотропно вещество, което топи нашите подкожни мазнини. Кофеинът, казано другояче, е и мощен съюзник в борбата с наднорменото тегло!

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.Otslabni.net

 

 



Тагове:   Магията,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ladydream - Кафе Като целувка нужно, го...
15.07.2010 10:30
Кафе

Като целувка нужно,
горчиво като блус,
то сутрин ни събужда
с познатия си вкус.

Горещо като лава
и тъмно като грях...
Сълзите пресушава
и бликва пъстър смях

До дъно го изпиваш
и търсиш тайнствен код,
то тайни да разкрие
за нашия живот.

Тревоги и надежди,
мечти и страхове...
Светът по-друг изглежда,
след чашка-две
кафе!

М.Б.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3196602
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575