Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
31.05.2010 06:07 - ТИ СИ ТОВА, КОЕТО... ПИЕШ
Автор: apostapostoloff Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1766 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.05.2010 06:08


 

                                                 НЕЩО КАТО… ОТРОВА

 

 

 

Децата обичат натурални сокове, кола и подсладени напитки. Дали това не е една от причините за затлъстяването? Знайно е, че преяждането, оказва вредно влияние върху нашето здраве. Но когато става въпрос за децата, има и други, малко известни фактори, които действат неблагоприятно.



В днешно време децата и тийнейджърите консумират повече безалкохолни напитки от всякога. Увеличеният прием на подсладени напитки се свързва от много изследвания с покачването на процента на детско затлъстяване. Ето защо е добре да знаем, че подсладените напитки ( и повечето натурални сокове) представляват истинска калорична бомба, особено вредна за децата.


Защо подсладените напитки са толкова опасни


По витрините на всеки супермаркет ще забележите голямото разнообразие от плодови сокове, спортни напитки, студени чайове и газирани напитки, които претендират, че са  полезни за здравето. Въпреки това по-голямата част от тях съдържат захар във високи дози и/или фруктозен сироп. Тези напитки повишават изключително бързо нивата на кръвна захар и стимулират отделянето на инсулин от задстомашната жлеза. Това води до засилване на чувството на глад и до преяждане.


Проучванията показват също така, че сладките напитки увеличават риска не само от затлъстяване, но и от други сериозни заболявания като диабет.


100% натуралните сокове са за предпочитане, но все пак...


Въпреки всичко казано дотук, трябва да отбележим факта, че нито едно изследване не е установило връзка между наистина натуралните сокове и затлъстяването. Напротив - мащабно проучване показва, че децата между 2 и 11 години, които пият повече от 150 мл. чист натурален сок на ден:



• Като цяло консумират по-питателна храна, включваща достатъчно големи количества плодове, витамини и минерали. Те ядат по-малко мазнини и добавена захар, отколкото останалите.


• Не са консумирали по-малко мляко от останалите.



Много експерти обаче смятат, че връзката между 100% натурален сок и по-добрия хранителен режим се дължи на друг страничен факт - родителите, които купуват на своите деца чист натурален сок, сами водят здравословен начин на живот.

Полезни съвети


По-долу ще се опитам да разясня кои напитки са подходящи за децата и каква е оптималната им консумация.


Най-големите грешници


Освен газираните напитки, които са определено лош избор, избягвайте или силно ограничете подсладените студени чайове и пуншове, които не представляват нищо друго освен вода със захар и оцветители. Същото се отнася и за т.нар. плодови напитки и безалкохолни коктейли - тези питиета обикновено съдържат високи концентрации на захар и съвсем малко количество истински плодов сок.

 

Модел на подражание


Бъдете отговорни като родители! В по-голямата част от случаите сладките напитки се консумират у дома. Затова се опитайте да не ги купувате за вкъщи, за да ограничите консумацията им и от децата.

 

Не се подвеждайте от т. нар. енергийни напитки


Вашите деца не се нуждаят от енергийни напитки, освен ако не тренират усилено за период по-дълъг от час. Въпреки че те съдържат обикновено по-малко количество захар от останалите подсладени питиета, енергийните напитки могат да допринесат за положителен калориен баланс.


Заредете хладилника със здравословни храни


Ако не можете без плодов сок, придържайте се само към 100% натуралните сокове без добавена захар. Добър избор са соковете от нар, боровинка, череша, портокал, червено грозде…

Ограничете консумацията


Въпреки че са по-здравословни, 100% натуралните сокове са също калорични и трябва да бъдат ограничавани. Американската академия по педиатрия например препоръчва приемът на 100% натуралните сокове да се ограничава в следните количества:


• Деца на възраст от 1 до 6 години: 100-150 мл. на ден


• Деца на възраст от 7 до 18 години: 200-250 мл. на ден



Четете етикета


На него трябва да е обозначено точното съдържание на захар. 4 гр. захар е равна на цяла чаена лъжичка! Така например напитка, която съдържа 32 гр. захар в една доза, съдържа 8 чаени лъжици захар! Освен това: ако сокът съдържа плодове, това не означава, че той е 100% натурален.



Разреждайте ги

 

След като купите 100% натурален сок, пресипете го в друг съд и го разредете с малко вода (1-2 чаши). Това е особено подходящо в случаите, когато децата имат навика да пият повече от 1 чаша сок на ден.

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 

www.Otslabni.net




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190388
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575