Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.01.2016 06:25 - ERRARE HUMANUM EST | SuperAstro.net/blog
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.05.2021 14:11


                                                         ГРЕШКАТА- ВРАГ ИЛИ ПРИЯТЕЛ






image

 

Една древна поговорка гласи: „Само глупакът се спъва два пъти в един и същи камък.“ Според едно проучване на Мичиганския университет хората се разделят на две групи по отношение на грешките – едните имат непроменлива нагласа, т. е. спъват се отново и отново в един и същи камък. Другата група обаче има нагласа, насочена към промяна и растеж.

“Обръщайки внимание на грешките си, ние инвестираме повече време и усилия в коригирането им,” казва авторът на проучването Джейсън Моусър. “Резултатът е, че така човек кара грешките му да работят в негова полза.” Някои грешки са толкова изкушаващи, че всички ги правим на един или друг етап. Умните хора се учат от тези грешки и никога не ги повтарят.

Ето кои са най- честите грешки на хората:

1. Вярват в някого или нещо, което просто е прекалено добро, за да е истина. Някои хора са толкова харизматични и уверени, че може да бъде изкушаващо да последваме всичко, което кажат. Те говорят безспир за това колко успешен е бизнесът им, колко харесвани са, кого познават и колко много възможности могат да ви предложат. Някои хора, разбира се, наистина са успели и искат да помогнат, но умните хора трябва да бъдат подведени само веднъж, преди да започнат да се замислят за сделки, които звучат прекалено добре, за да са истина. Резултатите от проявяването на наивност и липсата на достатъчно проучване могат да бъдат катастрофални! Умните хора задават сериозни въпроси, преди да осъзнаят, че никой, в това число и самите те, не е толкова добър, колкото изглежда.

2. Повечето хора правят едно и също нещо отново и отново и очакват различен резултат. Според Алберт Айнщайн лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различен резултат. Умните хора имат нужда само от един подобен опит, за да спрат. Много е просто – ако продължавате да имате същия подход, ще продължавате да получавате същите резултати, без значение колко се надявате на нещо друго. Умните хора знаят, че ако искат различен резултат, трябва да променят подхода си, дори ако това е болезнено за тях.

3. Не отлагат удовлетворението. Живеем в свят, в който книгите веднага се появяват на нашите електронни четци, новините достигат до всяка точна на света, а почти всичко може да се поръча и да пристигне пред вратата ни за няколко дни. Умните хора знаят, че удовлетворението не идва бързо, а здравата работа идва доста преди възнаграждението.


image



4. Действат без бюджет. Човек не може да почувства финансовата свобода, докато действа в ограниченията на бюджет. Придържането към бюджет ни принуждава, в личен и професионален план, да правим разумен избор за това какво искаме и от какво се нуждаем. На умните хора им се налага само веднъж да се сблъскат с огромната купчина от сметки, преди да организират нещата си. Те осъзнават, че след като човек разбере колко плаща и за какво, правилните решения ще се изяснят. Бюджетите създават дисциплина, а дисциплината е в в основата на качествената работа.

5. Губят поглед от голямата картина. Много лесно е човек да се затрупа дотолкова с работа, че да изгуби от поглед голямата картина. Умните хора обаче се научават как да не го правят, като противопоставят ежедневните си приоритетите на внимателно обмислена цел. Не че не им пука за по-маловажните неща, но те прости имат дисциплината и перспективата да променят курса в зависимост от необходимостта им. В живота основното нещо е голямата цел и когато човек я изгуби от поглед, тогава това се отразява на всичко друго. 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190198
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575