Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.10.2015 07:30 - ПРОКОБАТА НА ЗЛОТО ОКО
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
-15

Последна промяна: 19.10.2015 07:33


                                                    ЕДНО ДРЕВНО ПОВЕРИЕ




image

 

Ужасяващата мисъл, че погледът може да убива, съществува в почти всяка цивилизация. Точно тези опасения са подтикнали хората да създават амулети и ред други защитни средства срещу свръхестественото зло.

Злото око - враждебен поглед, за който се вярва, че носи беди, болести и даже смърт - се споменава и в Стария, и в Новия завет, както и в текстовете на древните вавилонци и асирийци. През Средновековието се смятало, че вещиците гледат със зло око всеки, който им се изпречва на пътя. В резултат от това жертвата се разболявала, изгубвала обичта на  съпруга си или се разорявала.

 

Вярвали са също така, че децата и животните са особено уязвими за зли очи. На много места, където тези суеверия все още са силни, се смята за неразумно да се привлича вниманието към красотата на детето от страх, че някой със зъл поглед или око може да му хвърли злокобния завистлив поглед.

 

Главната защита от злия поглед винаги е бил и си остава амулетът - често във формата на жаба или рог. При древните египтяни амулетът е във формата на око, наречено "Окото на Хор". Ако човек няма под ръка амулет, препоръчва се бързо да реагира със символичен жест с ръка (изпъване на показалеца и кутрето във форма наподобяваща рога).


                                  image

 

Сред другите защитни средства са магическите знаци, детелините (в Ирландия),чесънът (в Гърция) и ечемикът (в Индия). Смятало се също, че звънци или червени панделки, завързани на шията на добитъка или за детските дрехи отклоняват съществено и ефективно вниманието на злото око.

 

За жалост свойствата на амулетите са ограничени. Те пазят само от конкретната опасност, за която са създадени. Скарабеят може да подплаши демона Амит, но е безполезен срещу вампири и таласъми. И ако ще влизате в битка със силите на злото, не бива да бъркате амулетите с техните близки родственици талисманите. За разлика от омагьосаните мечове, мантиите невидимки и други класически талисмани, амулетите не дават на притежателя си магически способности.

 

Амулетът не може да се използва като оръжие, а само като щит. Затова, ако замисляте някакво свръхестествено приключение, трябва да замените заешкото краче с меч. Ако обаче предпочитате да си останете вкъщи, където е приятно и уютно, нищо не отблъсква враждебните сили така, както амулетът.


                                 image

 

Преди години почивах на турската Ривиера. Единственото нещо, което си донесох оттам, беше един амулет, наричан от мюсюлманите „Окото на Всемира”. Той ни предпазва точно от такива неща- зъл поглед, злоба и завист. Не че моите завистници намаляха… Точно обратното се случи- те се увеличиха, защото амулетът ме поведе към нови завоевания, постижения и успехи…

 

Какво пък, Оскар Уайлд го е казал много добре: „Този, комуто никой не завижда, е чисто и просто едно нищожество.“

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net/blog

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3191236
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575