Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.04.2015 07:15 - НА БОРБА С ПАНДЕМИЯТА
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 564 Коментари: 0 Гласове:
-11

Последна промяна: 06.04.2015 07:15


                                             ДИЕТИ  ИЛИ ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ?...


 

 image

 

Диетите, не ще и дума, са сред най-популярните теми в много издания и сайтове. Вече повече от 50 години различните планове за ограничения за един или друг тип храна се опитват да помогнат на съвременния човек да се пребори с наднормените килограми. В началото най-често се е препоръчвало намаляване на високомаслените храни, после и на тези с голямо количество въглехидрати. Смята се, че през всичките тези години са „изобретени“ над 22 000 диети и НИТО ЕДНА не е дала траен положителен резултат.



Всички статистики сочат, че броят на хората, страдащи от затлъстяване, продължава да нараства. В България хората с наднормено тегло са вече около 70 % от населението! Това си е една истинска пандемия. Обаче...

 

Данните от едно ново изследване, проведено от маркетинговата агенция NPD, сочат, че броят на хората, които са на диета, не е бил толкова малък от десетилетия насам – само 26% от жените и 16% от мъжете са посочили, че спазват някаква диета, т.е. в сравнение с 1990 г. процентите са намалели с 13 пункта.



Едновременно с това 79% от анкетираните над 5000 души са признали, че вече не желаят да спазват никаква диета, тъй като всички техни опити досега са се оказали неуспешни. 73% от тях са посочили като основна причина за отказа си необходимостта да се откажат от повечето си любими храни.



Добрата новина за тях, според много специалисти, е, че не е и нужно да го правят. “Всяка храна има място в здравословния начин на хранене, ако е комбинирана с достатъчно движение и е в ограничено количество”, твърди Газанига Моло – говорител на Американската асоциация на диетолозите.


image



Правилно хранене или диета



Защо все по-малко хора спазват диета, за да отслабнат? Една от причините, твърдят експертите, е че са се поучили от миналите си грешки.



Продължават да се появяват нови книги за диети, нови нискокалорични, обезмаслени и диетични храни, но това явно няма позитивен резултат – поне така сочат данните от статистиките. А тези, които успяват да свалят килограми, оказва се, след това бързо ги наваксват.

“Истината е, че никаква диета за отслабване не дава желания резултат, ако не е дългосрочен план за промяна в начина на хранене плюс цалостна промяна в начина на живот”, твърди д-р Майкъл Дeнсинджър, консултант по здравословно хранене на телевизия NBC.



Друга причина за намаляващата популярност на диетите за отслабване според специалистите е очебийните противоположности между някои от тях – една напълно отрича месото, а друга препоръчва само него.



Има и психологическо обяснение – няколко килограма над нормата, когато ги имат повечето хора наоколо, вече не изглеждат толкова недопустими. Много изследвания показват, че човек се влияе от теглото на околните – и когато то е в повече и когато много приятели и роднини се стремят да го намалят.


image



Не повече храна, а по-качествена



През последните години се увеличава броят на хората – привърженици на бавното хранене, на органичните продукти, на домашно приготвените храни. И специалистите очакват, в дългосрочен пран, това да даде положителен резултат.


В същото време все повече диетолози препоръчват, ако има ограничения, те да са в количеството храна, като същевременно се подбират качествени продукти.

Данните от изследване, публикувани през 2007 г. в изданието American Journal of Clinical Nutrition, доказват, че хората, които избягват мазните храни за сметка на плодовете и зеленчуците, отслабват с 20% повече, отколкото тези, които просто избягват мазнините. И в това има логика – когато на масата няма храни, твърде богати на калории, човек задоволява напълно глада си с плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, които са богати на фибри, по-ниско калорични са, но засищат добре апетита.

По отношение на т.нар. празни храни (т.е. такива, които са висококалорични, но по-бедни на полезни вещества) все по-често препоръката е просто да се ограничава тяхната употреба без да се изхвърлят от менюто.



Здравословното хранене: забавете темпото!



Важно е не само какво се яде, но и как. За първото специалистите препоръчват храната да се приготвя у дома – така човек може да контролира състава на ястията (за разлика от тези, приготвени в ресторантите). За второто препоръката е още по-проста – яжте бавно! Стомахът преработва храната с определена скорост и тогава изпраща към мозъка сигнал, че количеството й е достатъчно.



Освен това по-бавното хранене доставя повече удоволствие, а тази психологическа страна също не бива да се пренебрегва.



По същата причина не се препоръчва яденето в движение – ако човек седне и се нахрани, почти сигурно ще се задоволи с по-малко.

 

Единствената правилна стратегия в битката с наднорменото тегло е тази: необходима е цялостна и трайна промяна в начина на хранене. Тази промяна трябва да включва преди всичко това: ограничаване приема на калории, като от менюто се зачеркнат завинаги „белите отрови“- захар и бяло брашно. Необходимо е освен това да се увеличи движението. Трябва, трябва ЕЖЕДНЕВНО да се изминават пеша от 3 до 5 километра!

 

Това и САМО ТОВА е пътят към храма! Останалото е от Лукавия...

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 

www.SuperAstro.net/blog




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3190240
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575