Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
13.09.2013 05:00 - ИЗУМИТЕЛЕН ЕКСПЕРИМЕНТ | SuperAstro.net/blog
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 1305 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.09.2013 05:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                  ТЕЛЕПАТИЯТА- МИТ ИЛИ РЕАЛНОСТ


                                       image

 

Специалисти от университета във Вашингтон първи в света създадоха специално устройство, позволяващо на един човек дистанционно да управлява действията на друг човек. И то по начин, базиран изцяло на телепатията. В експеримента участвали професорът по информатика и изчислителна техника Раджеш Рао и научният сътрудник от факултета по психология Андреа Стакхо.

По време на опита професорът използвал свои мисли, за да управлява действията на Андреа Стакхо.

Рао носел на главата си ЕЕГ- шапка, с която може да се измерва електрическата активност на мозъка. В същото време Стакхо бил с шапчица с магнитна намотка, стимулираща мозъчната дейност на лявата двигателна кора – точно тази област от мозъка, която контролира движението на ръцете. Интерфейсът превеждал отчитаните ЕЕГ сигнали на единия мозък в команди за другия мозък.

Професорът си представял, че премества ръката си (без реално да извършва физическото действие) и натиска копче на джойстик, за да играе видеоигра. В другото помещение научният сътрудник, който не виждал видеоиграта и не гледал в компютъра си, както и не знаел за какво мисли колегата му, неволно преместил ръката си и започнал да натиска клавишите по клавиатурата си. Движението силно напомняло нервен тик, както коментират учените.

„В основата на този процес стои едностранен поток на информация от моя мозък към неговия. Следващата стъпка ще бъде равнопоставен двустранен разговор между два мозъка“, коментира професор Рао.


                                 image


Това е първият подобен експеримент, проведен върху хора. Такъв експеримент вече е провеждан върху два плъха, намиращи се на различни континенти – в Северна Каролина и в Бразилия.

Осъществявана е телепатична връзка от този тип и между човек и плъх, при което човекът управлявал с мисъл движението на опашката на гризача.

Телепатична връзка по въпросния начин между два човешки разума обаче се случва за пръв път.

Изследователите споделят, че възнамеряват да развият технологията, така че тя да работи в полза на парализирани хора, неспособни да съобщават на околните за своите нужди и желания.

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net/blog

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3202443
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575