Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.05.2012 03:46 - ОЛИГАРХИЧЕСКО- МАФИОТСКАТА ФИНАНСОВА ПИРАМИДА
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 1411 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.05.2012 07:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                              ЕВРОТО КАТО  УБИЕЦ НА БЛАГОДЕНСТВИЕТО


                       image

 

След като ГЪРЦИЯ окончателно катастрофира и бе заробена за десетилетия наред, идва ред  и на други страни от Еврозоната…

ИСПАНИЯ

Ако някой си мисли, че дълговата криза в еврозоната е приключила, трябва да погледне какво се случва в Испания. Италия беше най-голямата заплаха за еврото през 2011 година, но Испания ще бъде голямата катастрофа на 2012 година.

Каквито и данни да се погледнат, Испания се намира в спирала на смъртта, порочен цикъл на рецесия и съкращения на разходите, който тласка един от най-важните членове на ЕС в „икономическо средновековие”.

Днес Испания представлява всички провали на валутния съюз – от погрешното начало до неправилен подход към дълговата криза, пише списание "Тайм".

Правителството в Мадрид очаква икономиката да се свие с 1,7% през 2012 година – трето свиване за последните четири години. Безработицата продължава да се увеличава. В момента тя засяга над 23% от испанците. На практика всеки четвърти испанец е безработен! Има и по- лошо: безработицата сред младежите надхвърля 50%! Цените на недвижимите имоти са с 22% по-ниски в сравнение със своя пик и най-вероятно ще продължат да се понижават, може би, с още поне 20%. Това създава изключителен натиск за вече разклатения банков сектор.

Очевидно е, че  испанската икономика се намира в изключително тежко състояние. И какъв е отговорът на правителството? Още убиващи растежа мерки за съкращения. В края на март бяха обявени най-тежките мерки за икономии и данъчни увеличения с цел дефицитът да бъде намален.

Мадрид е изключително обезпокоен от състоянието на своите национални финанси. Страната не успя да постигне целта за дефицит през 2011 година и без последния пакет на съкращения това най-вероятно щеше да се повтори и през 2012 година.

Но мерките за икономии не успяват да постигнат целите си – да подобрят финансовата позиция на Испания и да възстановят инвеститорското доверие. Вместо това инвеститорите са притеснени от влошаването на испанската икономика.

Съкращаването на разходите само ще навреди на перспективите за икономически ръст на Испания. Новите данъци и намалените правителствени разходи още повече ще разбият надеждите, че ситуацията с испанската икономика може да се промени.

Безработицата ще продължи да се увеличава, което ще намали данъчните постъпления и ще донесе още страдания за испанците. Така се стига до спиралата на смъртта. Като се смазва икономическият ръст, съкращенията правят по-трудно за Мадрид да изпълни бюджетните си цели и да стабилизира нивото на дълга. Правителството решава да въведе нови мерки за икономии, за да изпълни тези цели. Това от своя страна продължава да отслабва икономическия ръст, а целите стават все по-далечни.

Но лидерите на еврозоната явно са забравили важността на икономическия растеж за разрешаване на дълговата криза. Въпреки безкрайното говорене за стимулиране на ръста, целият фокус в Берлин и Брюксел е само върху едната страна на уравнението – съкращаване на разходите.

Когато Испания наскоро обяви, че може да не изпълни целта си за намаляване на дефицита за 2012 година, нейните партньори в еврозоната не показаха милост. Целите за дефицита се оказаха по-важни от всякакви опасения за безработицата в Испания. Вместо да признаят изключителните проблеми на испанците, те притиснаха правителството в Мадрид да направи нови бюджетни съкращения. Правителството, опасявайки се да не се отдели от висшия ешелон на еврозоната, беше убедено да направи още по-дълбоки икономии. Еврозоната ефективно ръководи „отровното убийство” на една от своите най-горди страни-членки.

Болката на Испания показва глупостта на поощрявания от Берлин отговор на дълговата криза, който е подкрепен от правила и е побъркан на тема съкращения. Да, Испания е отговорна за собствените си проблеми. Но Испания не е Гърция. За разлика от Гърция, Испания няма история на фискална безотговорност. Нейните проблеми са до голяма степен вследствие на глобалната финансова криза. Но останалата част на еврозоната не може да пренебрегне ролята, която валутният съюз играе за тежкото положение на Испания.

Каква помощ е получила Испания от еврозоната? Незначителна. Европейската централна банка се намеси преди няколко месеца, за да залее финансовия сектор в еврозоната с евтини заеми. Това свали напрежението от банковата система и доведе до покупката на правителствени облигации. Но това няма да е реално решение.

По-силните партньори на Испания в еврозоната отказват да предприемат мерки за стимулиране на икономическия ръст или либерализиращи реформи, които да подобрят перспективите за региона и да дадат спасително въже за по-слабите икономики като испанската.

Докато ситуацията в Испания се влошава, се увеличават шансовете страната да поиска спасителна помощ, което ще предизвика шокови вълни в цялата глобална икономика. Но дори и Испания никога да няма проблеми с платежоспособността, страната е изправена пред години на икономически проблеми.

Нещо повече, съдбата на Испания е обвинителният акт за европейския експеримент с валутния съюз. Често се казва, че еврото е инструмент за мир и демокрация. Но еврото явно се проваля и в двете неща. То не помогна Европа да се превърне в силна, конкурентоспособна икономика, която е в състояние да се съревновава със САЩ или Азия. И къде е приятелската подкрепа, която трябваше да е мисия на еврото?

Това, което се вижда, е една все по-недемократична Европа, където страните са принудени да предприемат ирационални мерки, за да се запази единната валута, като в замяна не се предлага много.

Валутният съюз се превърна в зона, в която страните, които са се облагодетелствали от еврото, стават все по-богати и отказват да споделят благата със своите умиращи от глад партньори. Можем и без подобни „мир и демокрация”.

 

ПОРТУГАЛИЯ

Как стоят нещата в тази малка страна?... Официално Португалия се справя най-добре от страните в криза. Но успехът на реформите съвсем не е сигурен. Съмненията се засилват, оптимистичните прогнози са силно разколебани. А португалците масово напускат родината си, пише ДПА.

Изглежда парадоксално: от една страна Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд хвалят Португалия за точното прилагане на препоръчаните реформи.

Целта е в края на 2013 необходимостта от спасителния чадър да отпадне и страната да възстанови реномето си на международните финансови пазари. Същевременно обаче еврокомисарят по икономическата политика Оли Рен намеква за нуждата от евентуални нови помощи. Дори МВФ изглежда разколебан в оптимистичните си прогнози за Португалия.

Какво означават тези противоречиви изявления? Дали строгите икономии не убиват, вместо да съживят португалската икономика? И най-вече: дали Португалия е заплашена от съдбата на Гърция?

Безработицата при младежта възлиза на 35%, което е много повече от очакванията. Освен това цялостното отслабване на световната икономика се отразява негативно на търсенето на португалски стоки. Затова икономистът Жоао Лурейро смята, че поставената цел бюджетният дефицит да бъде свален до 4,5 процента от брутния вътрешен продукт няма да бъде постигната.

Това може да стане причина Лисабон да поиска допълнителна финансова помощ от ЕС и МВФ, казва Лурейро.

Междувременно Европейската централна банка зарежда фондовете на португалските банки при много изгодни условия. Само че банките не използват средствата за отпускане на повече фирмени кредити, а за закупуване на държавни облигации. Гражданите пък търпят значителни съкращения в доходите си - около 400 000 души живеят официално под границата на бедността, което води до срив в потреблението.

Премиерът Педро Пасуш Коелю вече говори открито за евентуални нови помощи, ако страната не успее да се измъкне от кризата въпреки осъществяваната програма за оздравяване.

Според германските икономисти Клаус Шрадер и Клаус Лаасер Португалия се нуждае от мощен стопански подем и бюджетен плюс от поне 10%, ако иска да удържи дълговете си поне на сегашното равнище.

Приоритет трябва да бъде стимулирането на конкурентоспособния труд, апелират двамата специалисти.

Само че как да стане това? В момента хиляди млади, добре образовани португалци напускат страната си в търсене на работа в чужбина - в бившата колония Ангола, в Бразилия, както и в нуждаещата се от квалифицирана работна ръка Германия. Миналата година в чужбина са се изнесли 150 000 португалци!

Какво сториха разбойниците от ЕС и техните български съучастници на нашата страна?...

БЪЛГАРИЯ 

България е всъщност - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДОНОР НА ЕС !
Защо ли? Защото на Европейския чиновнически съюз България
даде като задължителни годишни вноски:

- 2007 г. - 640 милиона ЕВРО /не лева!/
- 2008 г. - 640 млн. €
- 2009 г. - 640 млн. €
- 2010 г. - 640 млн. €
- 2011 г. - 640 млн. €
- 2012 г. - 640 млн. €

или 6 години x 640 млн. = 3,840 МИЛИАРДА ЕВРО!

Какво получихме от Брюксел в замяна?...

ПОЛОВИН МИЛИАРД ЕВРО!!

Ето на това му викам аз финансова пирамида! ОЛИГАРХИЧЕСКО- МАФИОТСКА ФИНАНАСОВА ПИРАМИДА. Е, дупе да ни е яко!

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

 

www.SuperAstro.net



Тагове:   милиарди,   пари,   богатсво,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3184466
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575