Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.08.2011 04:36 - ШАПКА НА ТОЯГА
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 3640 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 22.08.2011 07:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                              КЕФ, МАЙКА МУ СТАРА!

 Още с кацането си в Барселона разбираш, че в този град има нещо шантаво, откачено. Първото, което те стряска и обърква е това: след като се измъкнеш от самолета, трябва да извървиш около километър, за да стигнеш до лентата, на която, след дълго чакане,  се появява багажът ти.

 

Много по- късно разбирам, че този град е станал жертва на няколко смахнати архитекти, като най- прочутият от тях, не ще и дума, е Антонио Гауди. На първата снимка съм се изтъпанил пред една от неговите къщички. На втората виждате друго негово творение в центъра на Барселона. И в двете постройки никой не живее, защото са направо необитаеми. Те са туристически обекти, в които се влиза срещу заплащане.

 

На третата снимка е запечатан най- големият паметник на глупостта в Европа. Това е катедралата „Светото семейство”, започната от чудака Гауди (който на всичко отгоре се и друсал) още през далечната 1888 година. Строели и набирали огромни средства от вярващите (как иначе?!), макар че католическата църква се ужасила от проекта и на дала благословията си.

image

 
image


image

Едва през миналата година новият папа се видял най- сетне принуден да освети това безумие, което се извисява над солидния пристанищен град. Смята се, че строежът на катедралата ще продължи още няколко века. Религията наистина е най- добре организираното мошеничество в човешката история,  а църквата е акционерно дружество за експлоатация на човешката глупост.

 

Не след дълго разбирам, защо толкова се чака в Испания. Не само гърците, но и  испанците са лентяите на ЕС. Средностатистическият испанец става към 8 часа, отваря дюкяна си в 9 часа, а щом слънцето понапече, затваря. След това обядва повече от час и ляга да спи. И спи до 16 часа!... На това му викат „сиеста”. Инфаркт или инсулт да получиш след обед, няма кой да ти помогне, защото и лекарите къртят. Този начин на живот обаче прави испанците здрави, много здрави. В страната има над 1600 столетника, а лекарските кабинети пустеят…

 

Забравих да спомена… В Барселона първата неприятна изненада те връхлита веднага- огромна табела пред кафенето на летището осведомява с тлъсти цифри, че един мижав хамбургер струва тук цели 8 евро и 25 цента! Не след дълго разбирам, че цените в Испания са доста солени. Всичко е от два до пет пъти по- скъпо, отколкото в България. А заплатите на испанците са направо миниатюрни. Те са най- ниските в еврозоната и според статистиката брутната работна заплата възлиза на близо 1000 евро. Брутната! БРУТНАТА!

 

Изтъквам това, защото испанците са принудени от социалистическото си правителство да плащат 4 вида осигуровки, които им струват цели 43 % от брутното им възнаграждение. След това ги облагат и с данък общ доход, който е прогресивен и варира между 20 и 40 %.

 

Всичко това означава, че дори в най- добрия случай средностатистическият испанец взима ЧИСТО около 350- 400 евро. При положение, че повечето испанци нямат собствени жилища и са принудени да плащат наеми, които в Барселона често надхвърлят 1000 евро на месец!

 

Да се чудиш и маеш как оцеляват тези хора! Като се има предвид, че билет за градския транспорт струва 1, 5 евро, кафето в пластмасова чашка чини също така 1, 5 евро, а за пакет цигари трябва да се изръсиш с цели 4 евро. Сладоледът пък е между 2- 3 евро, а за скромен обяд в ресторант трябва да наброиш поне 12- 16 евро. Така и не разбрах как се обличат тези испанци, защото в най- обикновен супермаркет видях дънки по 140 евро, а маратонки по 120 евро! Най- много ме стресна цената на билетите за футболен мач. Един билет за среща на Барселона струва, представете си, 73 евро!

 

На връщане пък се отбих в безмитния магазин на аерогарата. Там една бутилка 12- годишно малцово уиски Glenfiddich струваше 33 евро, докато у нас същото уиски в най- обикновен магазин е около 50 лева!

 

Всичко това не можа да развали настроението ми, защото аз си бях платил почивката предварително в София. Затова се настаних преспокойно в петзвездния си хотел в Коста Брава, където ме чакаха разкошни вкусотии от категорията Super All Inclusive. Е, испанската кухня не е кой знае какво, но това е друга тема.

 

В хотела се сблъсках с още нещо, което е също така доста неприятно. Испанците нямат питейна вода! Водата, която тече от крановете, е обезсолена морска вода и не става за пиене. Точно затова испанците пият предимно вино. Вино гъсто, тръпчиво и тежко, което, по моему, не става за продължителна консумация. Друго си е, да речем, италианското „Ламбруско”…

 

Плажът на Коста Брава се оказа доста калпав. Когато за пръв път стъпих на него, направо подскочих. Едър пясък бодеше стъпалата ми, а във водата дебнеха скали и камънаци. Впрочем, водата в това огромно Средиземно море винаги е доста студена. На четвъртата снимка виждате моя милост, седнал отвратен на скалите, а на петата- плажната ивица на Коста Брава с доста мижавите за нашите представи хотели зад нея. В крайна сметка се видях принуден да  лежа на ужасно неудобни шезлонги край басейна в хотела...

 image


image


Заминах си от Испания без съжаление и с ясната увереност, че никога няма да се върна в тази страна, която съвсем определено никак не ме впечатли.

 

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. demonwind - Отново говориш глупости,
23.08.2011 21:48
Апостоле! Мой приятел работи на летището в Жирона (окръжен град в Каталуния) и получава ЧИСТО на месец 2400 евро. Има къща с басейн именно в Коста Брава, която изплаща без проблеми заедно с жена си, която е фризьорка. Както и да е, явно не си попаднал и на читав плаж. Качи се малко на север и ще видиш за какво става дума. Това, което пишеш за заплатите, може да важи за някоя изостанала провинция, но не и за Каталуния. Не казвам, че испанците са цъфнали и вързали, обаче отново си се изказал неподготвен.
Я ела в едно градче до София, на 40 километра южно от Берковица, да видиш хорица как вземат по 100 лева пенсия и нямат пари дори за лекарства. А са работили по над 40 години...
А я да те питам, ако работиш например в България за 10 000 евро на месец (имам такива приятели) на колко се осигуряваш? МАКСИМУМ на 2000 лева, защото това е тавана, определен от държавата. Което какво означава - че един ден ще вземаш пенсия от 700 лева, което също е тавана... А я виж как е в Испания, май е доста по-различно...
Виждам, че си върл защитник на живота у нас, но явно го познаваш само от светлата му страна. А всичко, дори и Луната, има своята тъмна такава...
цитирай
2. apostapostoloff - Ти си поредният български баламурник, когото
24.08.2011 05:46
някакъв пиклив нашенски емигрант лъже както си ще. Срещал съм стотици абдали като теб, които ми надуха главата с разкази на "техни приятели". Да,... една жена в трамвая ми каза.... Един човек с каскет ми каза...

И точно такива тъпунгери като теб се опитват да учат нас- знаещите и можещите. Защото Интернет създава илюзията за равенство. Работата обаче е там, че ние с теб НЕ СМЕ РАВНИ. Аз съм горе, а ти си долу. Аз съм прочут и заможен, а ти си една анонимна нула от задния двор на Европа.

Аз живея като петролен магнат в България, а ти явно си неудачник, който приписва вината за СВОИТЕ ЛИЧНИ беди на Родината си. И наивно вярва, че може да се наложи в странство. Глупаво, много глупаво е всичко това, а освен това е и пошло, тъпо, банално, долнопробно.

Най- високата заплата в Каталуния е 1180 евро. Никой не плаща заплати от 2400 евро на български цървули, които работят като общи работници по летището. А и в Жирона няма летище!

Трябва да си кръгъл идиот, за да повярваш това. 2100 евро чисто получава кметът на Барселона!

Къща с басейн- та тоя твой познат, койт явно мие кенефи някъде из Испания, се изкарва по- богат от Стоичков.

Ама ти нали си си тъп, изобщо не можеш да проумеш колко си тъп. Кажи сега кой пише глупостите? Аз образования писател или ти- полуграмотният мършляк с пилешки мозък и килийно образование?...

От испанския "рай" досега се върнаха 200 000 нашенски чукундури. Още 200 000 са на път да се върнат. Всеки момент ще цъфнат тук...

Защото в Испания няма работа, а ако има- заплатата е, както писах, около 400 евро, които имат покупателната сила на 200- 250 лева. Това е истината! В Испания има само мизерия, а самата страна е пред колапс, пред фалит.

Аз съм много, много подготвен- за разлика от теб съм интелигентен, опитен, образован и много преуспял човек.

А ти явно си един малоумник, който за 22 години не е разбрал, че ВСЕКИ, който в една капиталистическа страна разчита единствено и само на ЗАПЛАТА ИЛИ ПЕНСИЯ, е прононсиран идиот. Спри поне да дращиш, за да не ставаш за смях.

Ако още един път напишеш такава идиотщина в блога ми, направо ще я трия.
Не смей да ми губиш времето с малоумните си драсканици!!
цитирай
3. apostapostoloff - Аз съм живял на запад цели 11 години и
08.09.2011 04:31
много добре познавам техния "просперитет". Имаше просперитет през 70- те и 80- те години на миналия век, а сега навсякъде цари недоимък.

Когато учениците на Буда го запитали, какво е истината, той взел една червена и една зелена ябълка и подал червената на учениците си. Накарл всички да отхапят от нея. След като го направили, Буда прибрал зелената ябълка и ги попитал, коя ябълка е по- сладка. Не след дълго те проумели какво е истината.

Та така, трябва да познаваш и България, и Европа, за да имаш меродавно мнние по тези въпроси.

Но у нас се навъдиха маса простаци, неудачници и лумпени, които смятат, видите ли, че за техните беди е виновна България. Мислят си, мършите, че в странство ще им провърви, защото тук не ги оценяват правилно. Мислят, че ние едва ли не сме се наговорили да им пречим.

Отиват в странство, но и там ги оценяват като мърша и те мият ли, мият клозети. И лъжат близките си тук, че взимат 2000- 3000 евро. И има балами, които все още им вярват.

Истината е една: бедният е беден, защото е прост. Или мързелив. Или и двете взети заедно.

Има ли поне един български емигрант, забогатял истински в чужбина? Няма, нямаааааа!
цитирай
4. анонимен - Гошо
09.11.2011 18:21
като цяло има доста слабости и неточности, може би малко по хиперболистично, но в общи линии всичко е правилно!
цитирай
5. apostapostoloff - Отново някаква анонимна отрепка
10.11.2011 03:54
се прави на интересна, но като цяло той е кръгъл идиот и курвенски син. И ще му таковам онаковата, ама изотзад, та да не се пръкне още един дегенерат като него.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3198882
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575