Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.03.2011 05:40 - ВЕЛИЧИЕТО НА КАПИТАЛИЗМА
Автор: apostapostoloff Категория: Други   
Прочетен: 6433 Коментари: 11 Гласове:
0



ПРАВАТА НА ИНДИВИДА СТОЯТ НАД ИНТЕРЕСИТЕ  НА ДЪРЖАВАТА

 

 Ние вече 21 години живеем в условията на КАПИТАЛИЗЪМ. Мнозина обаче май все още не могат да го проумеят. Точно затова ми се иска  да ви запозная с част от едно есе на голямата американска писателка Айн Ранд…

 

 
«Дали човекът е независим индивид, който притежава своята собствена личност, собствения си ум, своя живот, своя труд и продуктите от този труд – или е собственост на племето (държавата, обществото, колектива), което може да се възползва от него по какъвто начин поиска, да му диктува какви да бъдат неговите убеждения, да определя житейския му път, да контролира неговия труд и да изземва продуктите от този труд? Има ли човекът право да съществува заради самия себе си – или е роден в робство, като слуга, който непрекъснато трябва да откупува живота си, като служи на племето, но не може да го придобие свободно и напълно?

 

Това е първият въпрос, на който трябва да се отговори. Останалото са последици и практически приложения. Базисното е: свободен ли е човекът?

 

В историята на човечеството капитализмът е единствената система, която отговаря на този въпрос с ДА.

 

Капитализмът е социална система, основаваща се върху признаването на индивидуалните права, включително правата на собственост, в която цялата собственост е частно притежание.

Капитализмът признава и защитава основния метафизичен факт от природата на човека – връзката между неговото оцеляване и използването на разума.

 

В едно капиталистическо общество всички човешки взаимоотношения са доброволни. Хората са свободни да си сътрудничат или не, да търгуват един с друг или не според своите индивидуални преценки, убеждения и интереси. Те могат да търгуват един с друг само при условията на и посредством разума, т.е. посредством обсъждане, убеждаване и постигане на договорно съгласие, чрез доброволен избор от взаимна изгода.

 

Правото на съгласие с другите не е проблем в което и да е общество; правото на несъгласие е това, което е решаващо. Институцията на частната собственост е тази, която защитава и прилага правото на несъгласие – и така проправя пътя за най-ценния атрибут на човека (ценен персонално, социално и обективно): съзидателният ум.

 

Това е кардиналното различие между капитализма и колективизма

 

Подбрал:

 

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.SuperAstro.net

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Дори и ти разбираш, че това е извратено-егоистична доктрина.
03.03.2011 08:35
Какво ли ще мисли надутия преуспал господин, ако не дай си боже заболее тежко и тнрабва да разчита на милостта на другите егоисти като него. Ще отговоря веднага, без колебание. Ще се превърне в най-големия колективист. Това е положението, апологете на капитализма. Гнусна работа е той, в каквито и одежде да го пременяваш.
цитирай
2. apostapostoloff - На няколко пъти съм заболявал тежко
03.03.2011 14:46
и НИКОГА НЕ СЪМ РАЗЧИТАЛ НА НИКОГО! Оправях се сам- с помощта на моите спечелени с много ум и труд ПАРИ!

А ти, комунистче мило, се научи най- напред да боравиш правилно с майчиния си език, пък чак тогава цапай блога ми с дивотиите си!

И Господ да пази теб от тежки болести, защото безпаричните неудачници в наши дни мрат като мухи, тъй като не могат да си платят лечението...

Да, капитализмът е гаден за слабаци, мършляци и мухльовци, ама както и да виете, колелото на историята се въртя, въртя, въртя до... окончателната победа на КАПИТАЛИЗМА!

Като толкова те дразни този капитализъм, защо не поискаш политическо убежище в Куба?! Там ще разбереш къде кензат гладните. Защото ГОДИШНИЯТ ТИ ДОХОД ще е около 200 евро!
цитирай
3. apostapostoloff - А ми ти що щеш още тук?
07.03.2011 13:37
Като толкова ти харесва Китай, вдигай си чукалата и върви там! Да не мислиш, че ще ни липсваш, че ще ревнем да ревем за теб?...

Чудя се само, защо милиони китайци не живеят "ЧОВЕШКИ" в Китай, ами са се пръснали из целия свят? Та дори и у нас ги има- направо с лопата да ги ринеш... Ама че глупаци- избягали от Рая!

И запомни: при капитализма важи правилото 20 : 80.

Това означава: 20 % от населението на една капиталистическа страна прибира 80 % от наличните пари. С предприемчивост, постоянство, находчивост, трудолюбие и кураж.

Останалите 80 % от населението получават оставащите 20 % от парите. Защото са мързеливи, тъпи, необразовани и страхливи.

Това е ВИСШАТА СПРАВЕДЛИВОСТ НА КАПИТАЛИЗМА! А за социализъм мечтаят само лумпените, неудачниците и некадърниците! Защото "СОЦИАЛИЗЪМА Е НЕДОНОСЧЕ"! Нали помниш кой го каза?...
цитирай
4. svetoslavamit - Наистина ли...
09.03.2011 16:12
Наистина ли смятате, че от 21 години живеем в условията на капитализъм и то в пълния смисъл на думата. Задавам този въпрос, защото ми се струва, че в тази статия е застъпен само един конкретен контекст - за свободата на индивида.
цитирай
5. apostapostoloff - Не, аз никъде не казвам, че
09.03.2011 18:49
21 години сме живели в условията на капитализъм. Не изопачавайте нещата! И децата знаят, че повечето от тези години бяха години на преход. Едва през последните няколко години, нещата започнаха да идват на мястото си.

А свободата на индивида в крайна сметка е най- важното нещо!
цитирай
6. svetoslavamit - ...
10.03.2011 16:20
"Ние вече 21 години живеем в условията на КАПИТАЛИЗЪМ. Мнозина обаче май все още не могат да го проумеят." - това визирах. И не бих могла да се съглася, че дори и през последните години има кой знае какъв напредък. Имаме възможности, особено като част от ЕС, но за съжаление не съумяваме да ги реализираме, да се възползваме от тях пълноценно. Мисленето ни е такова, че обесмисля свободата на индивида. Какво като сме свободни в действията, изказванията, убежденията си, след като не се възползваме от това, след като не го влагаме, за да се развием. Всеки социолог би казал, че все още сме далеч от модерното капиталистическо общество. Не оценяваме и шансовете, които ни дава членството в ЕС, именно защото като посткомунистическа държава не приемаме институциите му така, както са замислени и се приемат от западните капиталистически държави. Пример за това е случаят САПАРД с неговата институционална структура, така "добре" замислена от българина. И това е във връзка с мнението, че в последните години "нещата са започнали да си идват на мястото". Но все пак всеки има свободата на мнение. Не искам коментарите ми да се приемат като "заяждане". Просто и аз изказвам своята позиция. Успехи. :)
цитирай
7. apostapostoloff - Няма вече ние!
11.03.2011 04:50
Има само АЗ! Не говорете в първо лице множествено число. Не говорете от името на други хора. Забравете това колективистично, комунистическо говорене. И се опитайте да проумеете- ние с вас НЕ СМЕ РАВНИ. Вие нямате моите възможности, моето образование, моя интелект, моето обществено положение. Затова аз съм горе, а вие явно не сте там! Вие, а не ТЕ!

Напредък няма за хората с калпаво образование и ограничен умствен багаж. Напредък няма за онези баламурници, леваци, абдали и неудачници, които не можаха да използват огромните възможности на капитализма и си останаха с пръст в гъз!

А ето ви само няколко съвсем пресни данни и дано те да ви накарат да се позамислите:

Според най- актуални проучвания, през 2010 година 1673 души са обявили пред НАП доходи от над 1 000 000 лева! 667 души пък са обявили доходи от над 2 000 000 лева!!

Браво на тях! И да са живи и здрави, за да се радват на парите си!
цитирай
8. svetoslavamit - ха
11.03.2011 14:31
Употребяването на думата "ние" в случая е умишлена, и не за да обединявам или сравнямвам себе си с Вас, а за да се илюстрира мисленето и поведението на голяма част от българите.
Трудно можете да казвате къде са останалите хора, така че няма как да коментирате въпроса с моето обществено положение и възможности, а за интелекта и образованието - още по-малко.
Колкото до цифрите с "успели" хора - това не е определящ критерий за това дали българите са капиталистическо общество.
Явно просто не обичате изказването на противополжно на Вашето, мнение. А според мен блоговете могат да са много полезни именно с това.
цитирай
9. apostapostoloff - Забравете колективизма!
11.03.2011 15:35
Няма "ние" и толкоз! Няма вече колективизъм и комунизъм! Но да оставим това...

Още древните са казвали: "Omni determinatio negatio est", т. е. всяко обобщение е погрешно. Но по писанията ви аз много правилно съм разбрал, че не сте достатъчно образована, за да знаете тези неща.

Склоността ви към опростенческо мислене пък издава липсата на дълбок интелект. Склонността ви към спорове е показател за същото. Защото истински интелигентните хора са чели Уайлд, който го е казал най- добре: "Спорят само безнадеждните кретени".

Това, че не ви харесва българският капитализъм издава нещо друго, което също така безпогрешно съм дешифрирал: и вие сте една от многото неуспели българки, които търсят вината за собствените си неуспехи ВИНАГИ извън себе си и я приписват на "несъвършенствата" на българската държава.

И от 100 кладенеца вода да донесете, пак нищо няма да постигнете. Статистиката е неумолима: 27 % от българите живеят много добре, а останалите свързват някакси двата края. Така е във ВСИЧКИ капиталистически държави! Това е положението и то вече НИКОГА няма да се промени съществено, защото ПРЕХОДЪТ СВЪРШИ!

Зарежете празните приказки за мненията! Истински интелигентните хора знаят, че мненията са най- евтината стока и нямат никаква стойност. В МОЯ блог аз изказвам МОЕТО мнение, а ако то не ви харесва, просто не ме четете повече.
А блоговете, драга, са напълно безполезни, ако не се използват за безплатна реклама!
цитирай
10. ok3223 - Стига
12.03.2011 06:20
Бе умник. Цифрите ги знаем. Не се пиши много знаещ, образован, за умен. Не личи. Капоцитетът ти вони отдалеч. Твоето са приказки на нагла мутра, която по една случайност не е прибрана на топло. Сигурно си с потенциала и доктурантурата на нашия преуспял премиер. От една пасмина сте. Тези цифри са само върхът на айсберга и ориентират приблизително за броя на мафиотите и контробандистите, на престъпниците в Бг.
В Бг от 20 год забогатяват не най-способните, кадърните и образованите, а най обикновени престъпници и изнудвачи, които в страна с ефективна полиция и съдебна система, поне на 90% да са за по 20 год. в паделата.
Забогателети със знания, енергия и ум са единици, и не са сред най-преуспелите и богатите. Глей я ти наглата мутра. Чете ни конско евангелие.
Ако беше по твоему, България отдовна да е Швейцария на Балканите, а не това, което е, рай за мафиоти, контробандисти и килъри.
цитирай
11. apostapostoloff - По- добре е да общуваш с убийци, отколкото с простаци
13.03.2011 04:38
Пускам "коментара" на този гневен, долнопробен неудачник с една единствена цел: нека всички разберат как мисли и пише озлобеният и некадърен български простак. Вижте го само този хубостник- "капоцитет", "контробандист", "паделата", "отдовна"...

И колко е оригинално мисленето му- всички преуспели и заможни хора у нас са престъпници. Слави Трифонов и Ути Бъчваров например забогатяха от престъпна дейност, нали? Престъпник е сигурно и преуспялата и прославена по света и у нас Александрина Пандачанска... Престъпници са, разбира се, и всичките тези хиляди нашенски милионери, които най- почтено са обявлили спечелените от тях милиони пред НАП и са си платили данъците.

Казват, че пред фактите и Боговете мълчат. Има обаче простаци, които се имат за нещо повече от Богове. За такива отрепки в американските кръчми окачват табели, на които пише: "Като си толкова умен, защо не си богат?!"

Защо ли?... Казвал съм го и пак ще повторя: "Бедият е беден, защото е прост!" В което сега всеки може да се убеди, като прочете гадостите на горния дегенерат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apostapostoloff
Категория: Други
Прочетен: 3199816
Постинги: 1925
Коментари: 658
Гласове: 3575